Αποστολή επιστημόνων-ιστορικών της Μόσχας στη Μητρόπολη Σερρών (φωτο)

Loading...


Από το πρωί της Κυριακής 25 Μαίου βρίσκεται στην πόλη των Σερρών μία αποστολή επιστημόνων – ιστορικών, αποτελουμένη από τέσσερις καθηγητές του Κρατικού Πανεπιστημίου «Λομονόσοφ» της Μόσχας, κατόπιν προσκλήσεως της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και του τμήματος Σερρών της Unesco.

Την αποστολή αποτελούν οι κ.κ. α) Δρ. Σεργκέι Κάρποφ, Ακαδη­μαικός, μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Πρόεδρος του Τμήματος Μεσαιωνικών Σπουδών και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βυζα­ντινών Σπουδών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, β) Δρ. Μιχαήλ Γκρατσιάνσκι, Καθηγητής του Τμήματος Μεσαιωνικών Σπουδών και Γραμματέας της Εθνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών, γ) Δρ. Άννα Ζαχάροβα, Ιστο­ρικός Τέχνης, Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας των Τεχνών της Ιστορικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Λομονόσοφ», με ειδίκευση στη Βυζαντινή Τέχνη και δ) Δρ. Ευτυχία Νταβάνκοβα, Καθηγήτρια Νεοελληνικών και Γερμανικών του Τμήματος Ξένων Γλωσσών της Ιστορικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Λομονόσοφ».

Σκοπός της επισκέψεως ήταν η γνωριμία τους με τα ιστορικά και εκκλησιαστικά μνημεία της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το πρωί της Δευτέρας 26 Μαίου τα μέλη της αποστολής υποδέ­χθηκε και καλωσόρισε στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεώς μας ο Σεβασμιώτατος κ. Θεολόγος.

Η συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο έγινε σε ιδιαιτέρως εγκάρδιο κλίμα. Ο Σεβασμιώτατος αφού τους καλωσόρισε, τους ευχήθηκε καλή διαμονή στην Ιερά Μητρόπολή μας, και τους ομίλησε για την φυσιογνωμία του τόπου μας, τα εκκλησιαστικά και ιστορικά μνημεία της περιοχής και για το έργο της Εκκλησίας μας.

Ευχαρίστησε επίσης την κ. Εμμανουηλίδου του τοπικού τμήματος της Unesco για την συνεισφορά της στην πραγματοποίηση της επισκέψεως. 

Ο Καθηγητής κ. Σεργκέι Κάρποφ, ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Σεβασμιώτατο για την αβραμιαία φιλοξενία της ομάδος των καθηγητών από την Ιερά Μητρόπολη, εξέφρασε τον θαυμασμό του για την ιστορία, τον πολιτισμό και τα μνημεία της περιοχής μας, ως ο βυζαντινός Ναός των Αγίων Θεοδώρων Σερρών και η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου και εζήτησε την συνέχιση της συνεργασίας ανάμεσα στην τοπική μας Εκκλησία και το Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ, με την αποστολή και άλλων επιστημόνων στην Ιερά Μητρόπολη, με σκοπό την γνωριμία και μελέτη των εκκλησιαστικών και ιστορικών μνημείων της περιοχής μας και την προβολή τους στην χώρα τους.

Τέλος προσκάλεσε τον Σεβασμιώτατο να επισκεφθεί συντόμως την Μόσχα και το Πανεπιστήμιό Λομονόσοφ.

Ο Σεβ. αποδεχόμενος την πρόσκληση ευχαρίστησε θερμώς τον Κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ. 

mo1.jpg
mo2.jpg
mo3.jpg