΄»Αξιος» φώναξαν οι πιστοί των Ιωαννίνων – Θερμή η υποδοχή του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου (ΦΩΤΟ)

Loading...


Του Αποστόλη Τζελέτα

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν οι αρχές, ο τοπικός κλήρος, αλλά κυρίως οι πιστοί στον νέο Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο. Χιλιάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία για να φωνάξουν «άξιος» στον νέο ποιμενάρχη τους.

Ο νέος μητροπολίτης Ιωαννίνων συνοδευόταν από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και πλειάδα αρχιερέων, ενώ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο εκπροσωπεί ο μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, Ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης.

 Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας, ενώ παρόντες ήταν οι βουλευτές Άννα Ασημακοπούλου, Σταύρος Καλογιάννης και Μιχάλης Κασσής, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, το σύνολο σχεδόν των Δημάρχων του Νομού, η τοπική ηγεσία του Στρατού και των Σωμάτων 4106082668.jpgΑσφαλείας, καθώς και οι πρυτανικές αρχές.

Μήνυμα συνεργασίας από τον Φ. Φίλιο
Τον Μητροπολίτη Μάξιμο καλωσόρισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππος Φίλιος, τονίζοντας πως η Μητρόπολη και η κοινωνία των Ιωαννίνων έχουν δεσμούς αιώνες τώρα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον προκάτοχό του μακαριστό Θεόκλητο. «Όλα αυτά τα χρόνια δημιουργήσαμε παράδοση με τον προκάτοχό σας, τον μακαριστό Θεόκλητο. Μια παράδοση σχέσεων την οποία θα γνωρίσετε και είμαστε βέβαιοι ότι θα αποδεχτείτε, θα συνεχίσετε και πιστεύουμε ότι θα είστε και σεις υπερήφανος όπως όλοι μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εν συνεχεία τον κάλεσε να προχωρήσει στις τομές που απαιτούνται, λέγοντας πως αρνητές, δύσπιστοι και ψιθυριστές θα υπάρχουν πάντοτε και σε όλα, αλλά θα μένουν στο περιθώριο. Τόνισε πως Δήμος κι Εκκλησία, παρά τις διαφορετικές οπτικές γωνίες που κρίνουν τα γεγονότα, δημιούργησαν μία συνέργεια η οποία τελικά έδωσε οφέλη στην κοινωνία, και ανέφερε μια σειρά από παραδείγματα.
«Ο Δήμος και η Εκκλησία οφείλουν να συνδημιουργήσουν και στο μέλλον και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα το πράξουν. Δεν θα λυγίσουν και δε θα φοβηθούν όπως δεν φοβήθηκαν μέχρι σήμερα. Βασικό στοιχείο αυτής της πορείας ήταν η μη ανάμειξη του ενός στα εσωτερικά του άλλου», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Φίλιος και πρόσθεσε: «Και αν διαφωνήσουμε, εάν δηλαδή δεν συμπέσουν οι πορείες μας, δεν θα γκρεμίσουμε την ιδιαίτερη πορεία και προσπάθεια για το καλό της κοινωνίας, ο ένας του άλλου. Το διαφορετικό είναι ο πλούτος μας».
Και κατέληξε λέγοντας: «Η πόλη των Ιωαννίνων σας υποδέχεται με ανοιχτή καρδιά. Προσωπικά σας εύχομαι επιτυχία στην ποιμαντορία σας, προς όφελος την κοινωνίας, δηλαδή των δημοτών μας. Καλώς ήρθατε… Τώρα πλέον είστε ένας από μας… δικός μας…! Εκεί δηλαδή όπου θα συναντιόμαστε και θα παλεύουμε όλοι μαζί, γιατί όπως σοφά έχει ειπωθεί: “Πρέπει να χαθούμε μέσα στη δράση, αλλιώς θα μαραθούμε από την απελπισία”».
Ο κ. Φίλιος δώρισε στον νέο Μητροπολίτη έναν ασημένιο σταυρό, δείγμα της γιαννιώτικης αργυροτεχνίας.

«Τα Ιωάννινα είναι πια η οικογένειά μου»

Στην ομιλία του ο νέος Μητροπολίτης αναγνώρισε την μεγάλη και ιστορική ευθύνη που έχει αναλαμβάνοντας την Μητρόπολη Ιωαννίνων, ενώ δήλωσε δεκτικός στην κριτική.
Τόνισε την πνευματική αναφορά του στον Οικουμενικό Θρόνο, ενώπιον του εκπροσώπου του Πατριαρχείου, Μητροπολίτη Προύσσης Ελπιδοφόρου, και μίλησε για την τεράστια ευθύνη και ιστορική κληρονομιά που αναλαμβάνει.
Τα Ιωάννινα στο εξής, υπογράμμισε ο Μητροπολίτης κ. Μάξιμος, είναι πια η οικογένειά μου.
«Το είναι μου θέλω να ποτιστεί με τη νέα μου πατρίδα, τη γη, τους ανθρώπους της, τις αγωνίες και τα προβλήματά τους, τα όνειρα των νέων, την πρόοδο και το κοινό καλό» είπε. Υποσχέθηκε πως με οδηγό το Ευαγγέλιο και με διάθεση συνεργασίας με όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους του τόπου, αλλά ιδιαίτερα με τους νέους, με διαφάνεια και νομιμότητα, θα επιδιώξει να γίνει «ο πρώτος εργάτης και διάκονος της Μητρόπολης». Συμπλήρωσε μάλιστα πως: «Θα είμαι δίπλα σας όχι ως δεσπότης αλλά ως πατέρας σας! Η πορεία μας δεν είναι καλοπέραση αλλά Σταυρός».
Το λόγο πήρε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος του πρόσφερε ένα εγκόλπιο με το δικέφαλο αετό, το οποίο φορούσαν οι προκάτοχοί του στη Μητρόπολη Ιωαννίνων.
Ακολούθησε πομπή προς το Μητροπολιτικό Ναό με τη Φιλαρμονική του Δήμου και τη μπάντα του στρατού να προπορεύονται, ενώ τιμές απέδωσε άγημα του Στρατού. Νέοι και νέες ντυμένοι με παραδοσιακές στολές τον έραιναν με δάφνες, ενώ σε όλη την πορεία πολύς ήταν ο κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος και φώναζε «άξιος».

  Ετικέτες