Σύγχυση για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος

Loading...


Συνεχείς συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών για να καθοριστούν τα κριτήρια

Τι θα ισχύσει για τους ένστολους και για οικογένειες με εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

Σύγχυση επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο σχετικά με το ποιοι θα λάβουν τελικά το κοινωνικό επίδομα.

Στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Χρ. Σταϊκούρα και αντιπροσωπείας βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να καταλήξουν στο ποιοι δικαιούνται τελικά το επίδομα φτώχειας.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί οι δικαιούχοι καθώς ψάχνουν να βρουν για το ποια θα είναι τα εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ποσό 500 ευρώ ανά άτομο, και χωρίς κλιμάκωση με βάση την οικογενειακή κατάσταση, θα δοθεί άπαξ στους περίπου 64.000 ένστολους από το «κοινωνικό μέρισμα».

Στις υπόλοιπες κατηγορίες των αδυνάμων, το επίδομα δύναται να υπερβαίνει τα 500 ευρώ (αλλά όχι τα 1.000 ευρώ), καθώς θα λαμβάνεται υπόψη και η οικογενειακή κατάσταση.

Πώς θα διανέμεται

Για τη διανομή του «μερίσματος», θα ακολουθηθεί ένα σύστημα ανάλογο αυτού για το επίδομα θέρμανσης.

Τα ποσά θα πιστώνονται, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης.

Στην περίπτωση που ο δικαιούχος δεν διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό, θα μπορεί να δηλώνει τα στοιχεία του στο σύστημα της ΓΓΠΣ, ενώ θα μπορεί να διαπιστώσει και εάν είναι δικαιούχος.

Στήριξη οικογενειών έως 10.000 ευρώ

Σε ό,τι αφορά στο επίδομα που θα δοθεί στους υπόλοιπους 950.000 δικαιούχους, οι δικαιούχοι θα προσδιοριστούν στη βάση ενός πλέγματος εισοδηματικών, περιουσιακών και οικογενειακών κριτηρίων.

Οι δύο άξονες και τα σενάρια που εξετάζονται είναι: 1) «εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ» που σημαίνει περισσότεροι δικαιούχοι αλλά θα δοθεί μικρότερο επίδομα και 2) «εισόδημα έως 7.000 ευρώ» που σημαίνει λιγότεροι δικαιούχοι αλλά υψηλότερο επίδομα.Ετικέτες