Συγκλονιστικό το «κατηγορώ» ανέργου πατέρα: «Διάβαζα τα παιδιά με κεριά της εκκλησίας»

Loading...


Του Σάκη Αποστολάκη

Στην εποχή των Μνημονίων, η φτώχεια στην οποία η κυβέρνηση έχει καταδικάσει μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού αποτελεί πλέον αδίκημα. Χθες στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, ένας άντρας, άνεργος επί 3 χρόνια, πατέρας τριών παιδιών, δικάστηκε κατηγορούμενος για ρευματοκλοπή.

Το αδίκημά του ήταν ότι δέχτηκε τη βοήθεια που του προσέφεραν για παράνομη επανασύνδεση του ρεύματος, όταν επικρατούσαν χαμηλές θερμοκρασίες και ήθελε να προφυλάξει την οικογένειά του από το κρύο και την αρρώστια.
Και όταν ήρθε η σειρά του να καταθέσει, απηύθυνε το δικό του «κατηγορώ» προς την κυβέρνηση και όσους ευθύνονται τόσο για τη δική του εξαθλίωση όσο και όλων των άλλων άπορων, που έφτασαν σ’αυτή την κατάσταση, όχι από δική τους υπαιτιότητα, αλλά στο πλαίσιο μιας βάναυσης πολιτικής με δικαιολογία «τη σωτηρία της χώρας».

Είπε ότι για την κατάσταση που βιώνει ο ίδιος και η οικογένειά του, αλλά και μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας, ευθύνονται όλοι αυτοί που κυβέρνησαν τη χώρα αυτή και για την οποία θα έπρεπε αυτοί να νιώθουν ντροπή. «Ζούμε σε πρωτόγονες συνθήκες. Διάβαζα τα παιδιά μου με κεριά της εκκλησίας. Ζούσαμε με ένα πιάτο φαγητό τη μέρα. Αυτές οι συνθήκες ζωής ανήκουν για πολλούς στο παρελθόν, αλλά για μένα συνιστούν καθημερινότητα», είπε.

Σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας έγινε γνωστό ότι η οικογένεια επιβιώνει χάρη στη βοήθεια των γειτόνων αλλά και της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θερμαϊκού, όπου ζει. Τους παρέχονται φαγητό και ζεστά ρούχα, αλλά ακόμη και ψυχολογική υποστήριξη, για να μπορέσουν να συνηθίσουν και να ξεπεράσουν τις δύσκολες συνθήκες ανέχειας μέσα στις οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν. Κατατέθηκε επίσης ότι η συγκεκριμένη οικογένεια δεν είναι η μοναδική στο Δήμο Θερμαϊκού που ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Μόνο στην περιοχή των Νέων Επιβατών υπάρχουν 22 διαπιστωμένοι άστεγοι και 250 οικογένειες σιτίζονται από το δήμο.

Βασικός μάρτυρας κατηγορίας ήταν ένας υπάλληλος της ΔΕΗ. Ο άνεργος πατέρας κατηγορείται ότι έκλεβε ρεύμα επί 9 μέρες. Και όταν η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε από τον υπάλληλο της ΔΕΗ να υπολογίσει το οφειλόμενο ποσό, εκείνος το υπολόγισε σε 150 ευρώ. Κάτι που προκάλεσε ειρωνικά γέλια, αλλά και οργή στο ακροατήριο. Η δίκη διακόπηκε μέχρι η ΔΕΗ να προσκομίσει έγγραφο στο οποίο θα αναγράφεται το πραγματικό κόστος για την ποσότητα του ρεύματος που καταναλώθηκε. Θα συνεχιστεί στις 30 Σεπτεμβρίου.Ετικέτες