Η μεγάλη του καλοκαιριού… φυγή!

Loading...


Με αεροπλάνα, βαπόρια και με κάθε άλλου είδους μέσο συγκοινωνίας εγκαταλείπουν το κλεινόν άστυ οι Αθηναίοι, ενόψει του Δεκαπένταυγουστου. Περίπου 80 πλοία, τρένα και κτελ με πληρότητες που αγγίζουν στο 100%, αλλά και χιλιάδες ΙΧ αποτελούν τα μέσα διαφυγής των πολιτών της πρωτεύουσας από το λεκανοπέδιο.

 

Η μαζικότερη έξοδος του φετινού καλοκαιριού έφτασε. Οι τελευταίοι εκδρομείς έχουν ήδη τακτοποιήσει τις τελευταίες εκρεμμότητες τους κι έχουν εφοδιάσει τις βαλίτσες τους με τα απαραίτητα αντικείμενα και αξεσουάρ. Στα λιμάνια της Αττικής, στο Ελευθέριος Βενιζέλος, στους σταθμούς των ΚΤΕΛ και των σιδηροδρόμων από το πρωί της Παρασκεύης μέχρι και αργά το βράδυ του Σαββάτου ανάμενεται να… μην πέφτει καρφίτσα. Ταυτόχρονα οι άνδρες της Τροχαίας παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διευκόλυνση των εκδομέων και την αποφυγή τυχόν καθυστερήσεων σε μεγάλα κομβικά δίκτυα της χώρας.

Ενας στόλος για το Αιγαίο

Από το πρωί της Παρασκέυης έως και τα μεσάνυχτα της 15ης Αυγούστου από τα λιμάνια της Αττικής θα αναχώρησουν 78 πλοία με πληρότητα που ξεπερνά σε όλες τις περιπτώσεις το 80% με 90%. Συγκεκριμένα από τον Πειραιά θα πλεύσουν το επόμενο 48ώρο για τα νησιά του Αιγαίου 48 πλοία. Τα μισά από αυτά θα σηκώσουν άγκυρα την Παρασκευή, ενώ τα υπόλοιπα 24 από τα χαράματα του Σαββάτου έως και το βράδυ της ίδιας ημέρας. Από το λιμάνι της Ραφήνας θα αποπλεύσουν την Παρασκευή 12 πλοία, ενώ κατά την ημέρα του εορτασμού της Μεγαλόχαρης ακόμη οκτώ. Αυξημένη θα είναι και η κίνηση στο λιμάνι του Λαυρίου, καθώς δέκα πλοία θα άναψουν τις μηχανές τους το επόμενο 48ωρο με προορισμό τα νησιά του Αιγαίου.

Εξτρά δρομολόγια στα ΚΤΕΛ

Με πληρότητα που στις περισσότερες περιπτώσεις αγγίζει το 100% θα αναχώρουν από το πρωί της Παρασκευής μέχρι το βράδυ του Σαββάτου τα ΚΤΕΛ από τους σταθμούς των λεωφορείων στον Κηφισσό και στη Λιοσίων. Μάλιστα για κάποιους προορισμούς έχουν πράγματοποιηθεί και έκτακτα δρομολόγια, καθώς παρουσίασαν αύξηση στη ζήτηση των θέσεων έως και 30% παραπάνω από ό,τι προσέφεραν τα προγραμματισμένα δρομολόγια. Το ίδιο σκηνικό επικρατεί και με τα τρένα καθώς η πληρότητά τους σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά μέχρι στιγμής το 80%.

Αύξηση 16% στις πτήσεις

Από τις 14 έως και τις 17 Αυγούστου στο Ελευθέριος Βενιζέλος θα πραγματοποιήθουν 2.221 πτήσεις, αυξημένες κατά 16% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τετραήμενο. Συγκεκριμένα στις 14 Αυγούστου θα πραγματοποιήθουν 552 πτήσεις, το Δεκαπεντάυγουστο 553 πτήσεις, την επόμενη ημέρα από τον εορτασμό της Μεγαλόχαρης 554 αφίξεις και αναχωρήσεις, ενώ την 17η Αυγούστου 562 πτήσεις. Οι πιο δημοφιλής προορισμοί του εξωτερικού αναδεικνύονται για αυτές τις ημέρες η Μαδρίτη και το Ντουμπάι, ενώ η Σάμος συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις από τους εκδρομείς του εσωτερικού.

Αυξημένα τα μέτρα της τροχαίας για το Δεκαπένταυγουστο

Σε κατάσταση συναγερμού θα τεθούν απο το πρωί της Παρασκευής οι άνδρες της Τροχαίας. Η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της αυξημένης κίνησης των εκδρομέων από και προς τα αστικά κέντρα και ενόψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου, έχει εκπονήσει ειδικό σχεδιασμό και λαμβάνει αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης, για την ασφαλή κυκλοφορία των πολιτών και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, σε όλο το οδικό δίκτυο της Χώρας.

Ο σχεδιασμός των μέτρων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ειδικότερων εντολών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι συνθήκες ομαλής και ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας.

Ειδικότερα, τα μέτρα περιλαμβάνουν:

– Αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου σε τομείς ανά 20-30 χιλιόμετρα, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής.

– Ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα.

– Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακών συμφορήσεων.

– Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.

– Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.)

– Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένα μέτρα Τροχαίας, σε περιοχές που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.

– Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.

– Χρηστική ενημέρωση των πολιτών σε περιπτώσεις κυκλοφοριακών ή άλλων προβλημάτων, μέσω των Υπηρεσιών επικοινωνίας του Σώματος.

– Συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ., καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).

Επιπλέον, καθόλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, όπως αναφέρονται στη σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι οδηγοί παρακαλούνται:
– να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου,
– να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση,
– να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,
– να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους,
– σε κάθε περίπτωση να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.Ετικέτες