Επιδρομή ιερόσυλων στο νεκροταφείο της Αμβροσίας

Loading...


Ζημιές στους 250 από τους 300 τάφους-Είναι η τρίτη φορά που το νεκροταφείο γίνεται στόχος βέβηλων

Της Όλγας Τσιούλφα

Ανθοδοχεία, καντήλια και οτιδήποτε ήταν φτιαγμένο από μπρούτζο, έβαλαν στόχο κλέφτες στο νεκροταφείο Αμβροσίας Ροδόπης. Οι κάτοικοι δήλωσαν εξαγριωμένοι και είπαν πως βεβηλώθηκε η μνήμη των αγαπημένων τους ανθρώπων. 

Εξέφρασαν παράλληλα το αίτημα για καλύτερη φύλαξη του οικισμού.  Είναι στο ίδιο έργο θεατές και μάλιστα για τρίτη φορά, αφού αντίκρισαν τάφους αγαπημένων τους προσώπων πειραγμένους. Οι άγνωστοι έδρασαν ανενόχλητοι κατά τη διάρκεια της νύχτας και αποφάσισαν να ξηλώσουν ό,τι πολύτιμο βρήκαν. Μπρούτζος στην προκειμένη περίπτωση αφού πρόκειται για νεκροταφεία. Το υλικό αυτό χρησιμεύει για την κατασκευή βάζων αλλά και καντηλιών πάνω στους μαρμάρινους τάφους.  Οι ιερόσυλοι αποφάσισαν να μαζέψουν όσο περισσότερο μπόρεσαν, με αποτέλεσμα μέσα σε ένα βράδυ να κάνουν άνω κάτω ένα ολόκληρο νεκροταφείο. Πριν από τρεις ημέρες αντιλήφθηκαν το περιστατικό οι κάτοικοι της Αμβροσίας, ότι δηλαδή σχεδόν 250 από τους 300 τάφους του νεκροταφείου υπέστησαν φθορές. Με αιχμηρά αντικείμενα, προσπάθησαν να ξηλώσουν τα καντήλια και τα βάζα και μάλιστα άφησαν τα σημάδια τους επάνω στο μάρμαρο.  Προκάλεσαν φυσικά την οργή των κατοίκων του οικισμού, ιδιαιτέρως όσων έχουν συγγενείς μέσα στο νεκροταφείο.

«ΕΣΠΑΣΑΝ ΚΑΝΤΗΛΙΑ ΚΑΙ ΒΑΖΑ ΚΑΙ ΜΑΖΕΨΑΝ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑ»

Κατεστραμμένοι ήταν και οι τάφοι της συζύγου αλλά και των γονιών του Γιώργου Γκουμπίδη. «Τα έσπασαν και τα καντήλια και τα βάζα και μάζεψαν τα μέταλλα», είπε ο κ. Γκουμπίδης.  Η λεηλασία καταγγέλθηκε στην αστυνομία που ερευνά για τον εντοπισμό των αγνώστων. «Είναι η τρίτη φορά  που το κάνουν», είπε ο Στράτος Χαλατζίδης.  «Είναι μεγάλη η ζημιά και το αντιληφθήκαμε όταν πήγε να επισκεφτεί συγγενή του κάποιος από το χωριό». Πριν από δύο χρόνια καταγράφηκε η πρώτη επιδρομή στο νεκροταφείο της Αμβροσίας και πάλι είχε στόχο τα μεταλλικά βάζα και καντήλια. Εκείνη τη φορά οι άγνωστοι είχαν προκαλέσει ζημιές ακόμα σε σταυρούς και στις μαρμάρινες πλάκες. «Είχαν έρθει και έσπασαν τους σταυρούς, πλάκες, τα ανθοδοχεία. Πέρσι μάζεψαν όλα τα μπρούντζινα ανθοδοχεία και καντηλάκια και το ίδιο έγινε και προχθές. Από τους 300 τάφους οι 250 έχουν ζημιές», ανέφερε.

Στους παλιατζήδες, σε επιχειρήσεις που εμπορεύονται τα μέταλλα, ακόμα και καταστήματα καταλήγει η λεία των βέβηλων. Βγάζουν ελάχιστα χρήματα αλλά προκαλούν σημαντικές ζημιές. Για το περιστατικό όπως και τις προηγούμενες φορές ενημερώθηκε η αστυνομία, όμως δεν κατάφερε να συλλέξει στοιχεία ώστε να οδηγηθεί στους ιερόσυλους. «Η αστυνομία ήρθε για να δει το συμβάν. Κάλεσε ορισμένους να δώσουν κάποια κατάθεση. Είπε ότι δεν μπορεί να προβεί σε κάποια ενέργεια αν δεν πάνε οι παθόντες να κάνουν καταγγελία και να δηλώσουν τι έγινε», είπε ο κ. Χαλατζίδης.

ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ ΣΤΟΥΣ  ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΜΒΡΟΣΙΑΣ

Παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί στο παρελθόν και σε άλλους οικισμούς του νομού Ροδόπης. Οι άγνωστοι εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι τα χωριά έχουν ερημώσει κι η αστυνομία αδυνατεί να κάνει πολλές περιπολίες και  δρουν ανενόχλητοι. Ακόμα και κλοπές υπήρχαν, όμως τη λύση σε αυτό το πρόβλημα, έδωσε ο σεκιούριτι που περιπολεί στους δρόμους της Αμβροσίας. Τον έχουν μισθώσει οι ίδιοι οι κάτοικοι στην προσπάθεια να προστατέψουν τις περιουσίες τουςΕτικέτες