Εικόνες εξαθλίωσης στις διανομές των τροφίμων

Loading...


Εικόνες απελπισίας στις διανομές τροφίμων που οργάνωσαν οι παραγωγοί και οι πωλητές των λαϊκών αγορών καθώς ο κόσμος που εμφανίστηκε για να πάρει λαχανικά, φρούτα αλλά και ψάρια ήταν τόσος πολύς που έκλεισαν δρόμοι ενώ επικράτησε ένταση και διαπληκτισμοί – όχι όμως σε μεγάλη έκταση.

Ένταση υπήρξε στον Κολωνό όπου καταγγέλλεται επίθεση χρυσαυγιτών. 

 Ο συνωστισμός ήταν μεγάλος και δημιουργήθηκε σημαντικό πρόβλημα και στη κυκλοφορία των αυτοκινήτων στους παρακείμενους δρόμους, όπου πραγματοποιούνται οι κινητοποιήσεις αυτές.

Οι παραγωγοί οργάνωσαν τις διανομές καθώς αποφάσισαν να κρατήσουν τους πάγκους τους «κλειστούς» επ’ αόριστον σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που προωθεί σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας και στην κλήρωση για τις θέσεις.

Στη λαϊκή αγορά του Κολωνού, ο πάγκος που έστησαν οι παραγωγοί έπεσε από την πίεση του κόσμου να πάρει τα δωρεάν φρούτα και λαχανικά, ενώ και σε άλλες λαϊκές δημιουργήθηκαν σκηνές έντασης. Παραγωγοί καταγγέλλουν ότι χρυσαυγίτες χτύπησαν υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ και πολίτες (και μια γυναίκα) και εξαφανίστηκαν.

«Είχαμε και λιποθυμίες»

Δωρεάν διανομή προϊόντων και ενημέρωση των πολιτών για τις αλλαγές που προωθούνται με το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο περιέλαβε το «μενού» της κινητοποίησης των παραγωγών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, οι οποίοι από χθες βρίσκονται σε απεργία διαρκείας.

Από νωρίς το πρωί, πάνω από 150 παραγωγοί των προαναφερόμενων περιοχών βρίσκονται στην Καμάρα, μοιράζοντας δωρεάν φρούτα και λαχανικά, όπως τομάτες, αγγούρια, πιπεριές και μαρούλια.

«Από το συνωστισμό του κόσμου έχουμε μέχρι και λιποθυμίες» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων των παραπάνω περιοχών (που αριθμεί 5000 μέλη), Βασίλης Μακρίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Μακρίδη, η κινητοποίηση θα διαρκέσει μέχρι να εξαντληθούν τα προϊόντα, ενώ το απόγευμα θα αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο κινητοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραγωγοί όλης της χώρας, με αφορμή το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, μιλούν για «αφανισμό των λαϊκών αγορών», με την Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών να υποστηρίζει, μάλιστα, πως «με αυτό το νόμο θέλουν να διαλύσουν τις λαϊκές αγορές και να ρίξουν το εμπόριο στα μεγάλα σούπερ μάρκετ».

Οι παραγωγοί διαφωνούν -μεταξύ άλλων- με την απόδοση των θέσεων στις λαϊκές αγορές με κλήρωση, ζητώντας να γίνεται με κριτήρια, σύμφωνα με τη θεσμοθετημένη διαδικασία και τις πενταμελείς επιτροπές που αναφέρουν τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα.

Ζητούν, επίσης, να μην εμπλέκονται οι Δήμοι στις υφιστάμενες λαϊκές αγορές, οι οποίες είναι οριοθετημένες με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ανά λαϊκή και εγκεκριμένες από την Περιφέρεια, λένε «όχι» στα «υπέρογκα και εξοντωτικά πρόστιμα, από 1000 έως 5000 ευρώ», τις διοικητικές κυρώσεις για τα παραπτώματα που στην πλειοψηφία τους συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες έως και ένα χρόνο, αλλά και στον διαχωρισμό μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών στον χώρο των λαϊκών αγορών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από τις 10:30 πμ, διανέμονται δωρεάν προϊόντα στους καταναλωτές στις εξής λαϊκές:

ΑΝΩ Ν. ΣΜΥΡΝΗ στην οδό Ελλησπόντου
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ στον ‘Άγιο Αντώνιο
ΚΟΛΩΝΟΣ στην οδό Επιδαύρου
ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ στην οδό Ρήγα Φεραίου
ΝΙΚΑΙΑ στην οδό Φιλαδελφείας
ΜΕΝΙΔΙ στο Δημαρχείο (Μπόσδα)
ΕΛΕΥΣΙΝΑ στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως.

Αύριο, Πέμπτη 1 Μαΐου, δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους.