Είχε πιστοποιητικό νόμιμης κατοχής από το υπουργείο Πολιτισμού για κλεμμένη εικόνα!

Loading...


Ελεύθερος αφέθηκε ο επιχειρηματίας από τα Τρίκαλα, ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Μέτσοβο και είχε συλληφθεί όταν στην κατοχή του βρέθηκε μία από τις κλεμμένες εικόνες της Μονή Βισικού, στην Καλουτά Ζαγορίου.

Ο 43χρονος οδηγήθηκε στο αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Τρικάλων, όπου δικάστηκε μόνο για παράβαση του νόμου περί όπλων και παράνομη κατοχή πυροτεχνικών ειδών και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε για παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων, αναφορικά με την κλεμμένη εικόνα που κατείχε, στάλθηκε στην ανακρίτρια Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 43χρονος παρουσίασε πιστοποιητικό νόμιμης κατοχής της εικόνας, το οποίο υπογράφεται από υπηρεσιακό παράγοντα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το πιστοποιητικό φέρεται να έχει εκδοθεί το 2007, δύο χρονιά δηλαδή μετά την κλοπή στη Μονή Βισικού κι αφού προφανώς είχε ολοκληρωθεί η συντήρηση της εικόνας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με ανάλογα πιστοποιητικά, κλεμμένες εικόνες οδηγήθηκαν στο εξωτερικό, για να πουληθούν από διάφορες γκαλερί ανά την Ευρώπη.

Η εξέλιξη αυτή δίνει νέα τροπή στην υπόθεση αλλά και στην έρευνα των αρχών και γεννά εύλογα ερωτήματα για την δράση υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο 43χρονος είναι ο μοναδικός κατηγορούμενος στη μεγάλη δικογραφία για το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας που λεηλάτησε την Ήπειρο.

Τον Σεπτέμβριο είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Ετικέτες