ΔΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ: Ομόφωνη στήριξη του αγώνα για τη Μητρόπολη

Loading...


Λίγα λεπτά μετά τις 4:00΄ ολοκληρώθηκε η τετράωρη διευρυμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπάκας στο Πολιτιστικό Κέντρο, παρουσία των προέδρων και εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων.

Ωστόσο, παρά τη σοβαρότητα των θεμάτων, δεν υπήρξε η ανάλογη παρουσία των δημοτών, ενώ απουσίαζαν όλοι οι βουλευτές του Νομού μας.

Η μετατροπή σε μόνιμη της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων

Αποφασίστηκε ομόφωνα να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την μετατροπή της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων από προσωποπαγής σε μόνιμη, και εξουσιοδοτήθηκε πλήρως ο Δήμαρχος Χρήστος Σινάνης για αυτό.

Ο Δήμαρχος Χρήστος Σινάνης τόνισε ότι πρέπει να λυθεί το θέμα σύντομα και οριστικά. Τόνισε ότι τα άγια Μετέωρα και οι πολλές εκκλησίες της επαρχίας Καλαμπάκας δικαιούνται να έχουν μία Μητρόπολη. Πρόσθεσε ότι στην ουσία πρόκειται για επανασύσταση μιας Μητρόπολης που προϋπήρχε για πολλούς αιώνες και παρέμεινε αδρανής από το 1900 έως το 1991. Καταλήγοντας, είπε ότι η Μητρόπολη αποτελεί αναγκαίο όρο βιωσιμότητας για την περιοχή μας και ότι μπορεί να στηρίξει την τοπική κοινωνία μας.
Ο κ. Σινάνης θα συναντηθεί για το θέμα με τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τους βουλευτές, και θα φθάσει μέχρι τον Πρωθυπουργό.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. Καλαμπάκας, Δημήτρης Σακελλαρίου, είπε ότι η παράταξή του είναι υπέρ, αν και όπως φαίνεται δεν έχει προκύψει κάτι νεότερο, ενώ υποστήριξε ότι θέμα είναι κυρίως πολιτικό.
Με την άποψη αυτή τάχθηκε και ο επικεφαλής της πρώτης παράταξης της ελάσσονος πλειοψηφίας, Γιάννης Μπουφίδης, προσθέτοντας ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από τον Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιο.

Ο επικεφαλής της δεύτερης παράταξης της ελάσσονος Αντιπολίτευσης, Λεωνίδας Κεραμίδας, είπε ότι πρόκειται για θέμα της Εκκλησιάς και ότι αυτή οφείλει να το λύσει.
Τέλος, η επικεφαλής της τρίτης παράταξης της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Πέρυ Χαρτοπούλου, είπε ότι πρόκειται για εσωτερικό θέμα της Εκκλησίας και ότι δεν οφείλουμε να πάρουμε θέση. Στο πλαίσιο όμως της στήριξης των δημοσίων υπηρεσιών, είναι υπέρ του αγώνα για τη μονιμοποίησή της.

Η συνεδρίαση δυναμιτίστηκε από την παρουσία του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, Γεωργίου Ρούστα, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του αγώνα για τη μονιμοποίηση της Μητρόπολης. Στην παρουσία του αντέδρασαν έντονα ο Λεωνίδας Κεραμίδας και η Πέρυ Χαρτοπούλου. Η τελευταία ζήτησε να τεθεί θέμα αποβολής του από το ακροατήριο, κάτι που δεν έγινε δεκτό.

Υπέρ της μονιμοποίησης της Μητρόπολης τάχθηκε και η εκπρόσωπος του «Ποταμιού» Ζαχαρούλα Γιαβρούτα-Λούδα, σημειώνοντας όμως ότι δεν πρέπει να ανακατευόμαστε σε εκκλησιαστικά θέματα.

Ενίσχυση δημοσίων υπηρεσιών

Ομόφωνα αποφασίστηκε να σταλούν ψηφίσματα σε κάθε αρμόδια υπηρεσία και υπουργείο, για την ενίσχυση των υπαρχουσών υπηρεσιών στην πόλη μας, ενώ θα υπάρξουν επαφές και για την εξέταση της επιστροφής υπηρεσιών που μεταφέρθηκαν στα Τρίκαλα.

Μετονομασία Δήμου
Τέλος, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε να σταλεί αίτημα μετονομασίας του Δήμου Καλαμπάκας σε Δήμο Μετεώρων, κάτι που εξεταστεί από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών και αναμένεται να πάρει κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να εγκριθεί ή όχι το αίτημα. Την απόφαση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου ενίσχυσε και η ψήφος των περισσοτέρων αποφάσεων των Προέδρων και Εκπροσώπων Τοπικών Κοινοτήτων, όπως και η ψήφος του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμπάκας Αθ. Σινάνη (κατόπιν σχετική απόφασης του συμβουλίου της Δ.Κ. Καλαμπάκας).
Ο κ. Σινάνης είπε ότι το αίτημα είναι ώριμο και επιτακτικό και ότι δεν προσφέρεται για εκμετάλλευση. Είπε επίσης ότι το παρελθόν της πόλης δεν αλλάζει και ότι θα είναι καλό για το μέλλον του τόπου μας και των παιδιών μας, διότι θα αναβαθμίσει τον δήμο και την περιοχή. «Επιτέλους, πρέπει να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά μας», τόνισε.

Ωστόσο, ο κ. Σακελλαρίου άφησε να εννοηθεί ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης, για μη έγκυρη ψήφο από την πλευρά κάποιων προέδρων, διότι δεν υπήρξαν ανάλογες αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων τους.

Ο κ. Μπουφίδης πρότεινε να αναβληθεί η λήψη απόφασης, κάτι που έγινε δεκτό από το Σώμα, καθώς και τη μετονομασία του Δήμου σε Καλαμπάκας και Μετεώρων.
Ο κ. Σακελλαρίου αναφέρθηκε στην ιστορία της Καλαμπάκας (από Ιθώμη, Αιγίνιο, Σταγοί) και κατέληξε λέγοντας ότι η παράταξή του είναι υπέρ της παραμονής του ονόματος του Δήμου Καλαμπάκας.
Η κ. Χαρτοπούλου είπε ότι το θέμα είναι περισσότερο πολύπλοκο απ’ ό,τι φαίνεται και πρότεινε να γίνει διαβούλευση και δημοψήφισμα.
Ο κ. Κεραμίδας ήταν επίσης αρνητικός, λέγοντας ότι το νέο όνομα δεν θα φέρει ούτε ανάπτυξη ούτε περισσότερη Υγεία κ.λπ.Ετικέτες