Δέκα χρόνια λεηλασίας του πολιτιστικού και θρησκευτικού πλούτου της Ηπείρου-Τα σκοτεινά μονοπάτια της αρχαιοκαπηλίας

Loading...


Συμπληρώνεται μία δεκαετία λεηλασίας του πολιτιστικού και θρησκευτικού πλούτου της Ηπείρου. Δέκα χρόνια, όπου κάποιοι καταφέρνουν να δρουν ανενόχλητοι… Και να αποδεικνύουν ότι ξέρουν τα μονοπάτια, τα μοναστήρια και τα ξωκλήσια ακόμη και καλύτερα από τους ντόπιους.

Από το 2006 ξεκίνησε η μεγάλη έρευνα για την εξάρθρωση του κυκλώματος των αρχαιοκαπήλων. Και όταν η τοπική αστυνομία άρχισε να συγκεντρώνει κρίσιμα και πολύτιμα στοιχεία, κάποιοι αποφάσισαν να την αφαιρέσουν και να την μεταφέρουν στις κεντρικές υπηρεσίες της Αθήνας.

 

Από τότε χάθηκαν τα ίχνη της… Και παρά τις μεγαλόστομες δεσμεύσεις των κατά καιρούς υπευθύνων –αρχηγών της ΕΛΑΣ και υπουργών- το αποτέλεσμα ισούται με ένα μεγάλο μηδέν….

Μετά από μία τριετία περίπου σιωπής, και σε επίπεδο έρευνας και σε επίπεδο δραστηριότητας του κυκλώματος, ήρθαν δύο απανωτές κλοπές, για να σκορπίσουν ανησυχίες και προβληματισμούς.

Ήταν στις αρχές της εβδομάδας η κλοπή στην Κάτω Μερόπη Πωγωνίου, στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας, όπου άγνωστοι, αφαίρεσαν δύο εκκλησιαστικές εικόνες, ένα ιερό Ευαγγέλιο, ένα χειροποίητο υφαντό, μία ελαιογραφία, δύο ιερά δισκοπότηρα και διάφορα παραδοσιακά αντικείμενα τελετών.

Την Κυριακή, ήρθε η δεύτερη κλοπή για να σημάνει πλέον συναγερμό στις αρχές. Στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου, στον οικισμό Μοναστήρι Μόλιστας, στην Κόνιτσας, άγνωστοι έσπασαν την είσοδο και αφαίρεσαν έξι εικόνες και τάματα.

Οι αστυνομικές αρχές ερευνούν πλέον με μεγάλη προσοχή τις δύο περιπτώσεις και αναζητούν στοιχεία που μπορεί να τις συνδέουν με το μεγάλο κύκλωμα αρχαιοκαπήλων.

Το μπαράζ της «ιερής» λεηλασίας, ειδικά στα χωριά του Ζαγορίου, έγινε την τετραετία 2006- 2010.

Ενδεικτικά, από την ιερά μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μακρίνο, άγνωστοι, το 2007, αφαίρεσαν εικόνες, βημόθυρα, ακόμη και λειψανοθήκες.

Τον Φεβρουάριο του 2008, στόχος αρχαιοκαπήλων έγινε ο ιερός ναός Γενεσίου Θεοτόκου στους Δραμεσιούς, από όπου αφαιρέθηκαν το τέμπλο, εικόνες και σταυροί.

Τον Οκτώβριο του 2009, εκλάπησαν εικόνες από τον ιερό ναό Αγίου Τρύφωνα, στο Βίκο Ζαγορίου.

Τον Δεκέμβριο του 2009, από τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κουκουλίου, πέρασαν στα χέρια ιερόσυλων εξαπτέρυγα, εικόνες και βημόθυρα.

Το 2011, εκλάπησαν εικόνες από τον Προφήτη Ηλία στο Δεσποτικό.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μεγάλος αριθμός πολύτιμων εικόνων κι άλλων θρησκευτικών αντικειμένων δεν είναι καν καταγεγραμμένα. Μάλιστα σχετική οδηγία που είχε δοθεί κατά το παρελθόν συνάντησε αντιδράσεις ακόμη και μέσα στην ίδια την εκκλησία.

Ορισμένα μόνο από τα ιερά κειμήλια και κυρίως εικόνες, που έχουν κλαπεί, εντοπίστηκαν στα ηλεκτρονικά παζάρια της Ευρώπης.

Το κύκλωμα κατάφερε όχι μόνο να βγάλει εκτός Ελλάδας αλλά να πουλήσει και να αποκομίσει τεράστια κέρδη από τον πολιτιστικό πλούτο της Ηπείρου.

Στο διάστημα αυτό, υπάρχει ένα πλήθος πληροφοριών για τους ανθρώπους που μπορεί να κινούν τα νήματα. Όμως δεν αρκούν οι εικασίες και οι εκτιμήσεις.

Είναι επιβεβλημένο πλέον η έρευνα να ολοκληρωθεί από τις υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη οι οποίες έχουν στη διάθεσή τους και στοιχεία που στάλθηκαν από τη μεγάλη έρευνα που έγινε στο Λονδίνο, όταν εντοπίστηκαν εικόνες από το Κουκούλια στην περίφημη γκαλερί Τέμπλ.Ετικέτες