Βεβήλωσαν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Κομοτηνής

Loading...


Στόχος τα χρυσά τάματα που έκαναν φτερά-Στην πλέον κεντρική εκκλησία της πόλης είχαν το θράσος να εισέλθουν οι ιερόσυλοι δράστες, που δε δείλιασαν ούτε μπροστά στην ιστορική εικόνα της Παναγίας

Της Δήμητρας Συμεωνίδου

Στην πλέον κεντρική εκκλησία της Κομοτηνής είχαν το θράσος να εισέλθουν οι ιερόσυλοι δράστες, που δε δείλιασαν ούτε μπροστά στην ιστορική εικόνα της Παναγίας την οποία έσπασαν για να κλέψουν τα τάματα των πιστών.
Οι δράστες δεν πρόλαβαν να φτάσουν στο παγκάρι γιατί χτύπησε ο συναγερμός
Στόχος κλεφτών έγινε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 20 προς Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου ο μητροπολιτικός ναός της Παναγίας στην Κομοτηνή.
Πρόκειται για το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του 1800, αρχικά χτισμένος μέσα στο τείχος. Δομημένος πάνω στα θεμέλια ενός ερειπωμένου βυζαντινού ναού, τοποθετήθηκε σε χαμηλότερο επίπεδο γιατί στην τουρκοκρατία δεν επιτρεπόταν η ανύψωση στο ίδιο επίπεδο με τα τζαμιά. Βρίσκεται στο εσωτερικό του φρουρίου στην ανατολική του πλευρά. Είναι τετράκλιτος με νάρθηκα, ξυλόστεγος και το δάπεδό του βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτό του γύρο χώρου. Χτίστηκε την εποχή της τουρκοκρατίας (1800) πάνω στα θεμέλια βυζαντινού ναού, για το οποίο έχουμε αναφορά στα 1548 από τον περιηγητή Pierre Belon. Ο ναός στην σημερινή του μορφή είναι αναστηλωμένος και έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Στο εσωτερικό του φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας του 14-15ου αιώνα, ενώ ο δεσποτικός θρόνος, το εικονοστάσι και ο άμβωνας είναι του 19ου αιώνα.

Ο ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΝΑ ΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ ΦΥΓΗ

Ακόμα και την εικόνα αυτή βεβήλωσαν οι άγνωστοι δράστες για να πάρουν τα τάματα που αφήνουν οι πιστοί στη χάρη της. Λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα σημειώθηκε η κλοπή, αλλά έγινε αντιληπτή μερικές ώρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 5 χθες το πρωί όταν έφτασε πρώτος στην εκκλησία ο νεωκόρος Γιώργος Χαλκίδης.

Οι δράστες, ο αριθμός των οποίων παραμένει αδιευκρίνιστος, αλλά εικάζεται ότι ήταν περισσότεροι από ένας, εισήλθαν στο ναό από το πίσω μέρος, πολύ κοντά στο  βυζαντινό τείχος. Πήδηξαν μέσα στην εσωτερική αυλή του ναού και έσπασαν μία ξύλινη πόρτα, από όπου είχαν πρόσβαση στο ιερό. Προηγουμένως μπήκαν σε παρακείμενους χώρους, όπως τη μικρή κουζίνα που διαθέτει ο ναός ψάχνοντας προφανώς για χρήματα. Όταν δε βρήκαν τίποτα αξίας κινήθηκαν στο εσωτερικό της εκκλησίας.

Είχαν φροντίζει προηγουμένως να κατεβάζουν τους διακόπτες του ρεύματος που υπάρχουν στη μικρή κουζίνα. Δεν γνώριζαν όμως ότι ναός ηλεκτροδοτείται από διαφορετική πηγή. Έτσι τέθηκε σε λειτουργία ο συναγερμός.

Οι κλέφτες στη βιασύνη τους να πάρουν ό,τι πολύτιμο μπορούσαν έσπασαν το τζάμι της εικόνας της Παναγίας αφαιρώντας τάματα, ενώ το ίδιο έκαναν και στην εικόνα του Αγίου Φανουρίου.

Όμως έπρεπε να κάνουν γρήγορα και έτσι αρκετές αλυσίδες και άλλα κοσμήματα που βρίσκονταν κρεμασμένα στις δύο εικόνες βρέθηκαν πεσμένες στο πάτωμα.

Ο ΝΕΩΚΟΡΟΣ ΑΠΟΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΑΜΕΣΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ

Ο συναγερμός που χτύπησε έδωσε σήμα στην υπηρεσία ιδιωτικής φύλαξης του ναού. Ένας ιδιωτικός φύλακας βρέθηκε έξω από το ναό της Παναγίας, όμως κοίταξε μόνο στο μπροστινό μέρος και όταν δεν αντιλήφθηκε τίποτα αποχώρησε χωρίς να κάνει τον κόπο να κοιτάξει και στο πίσω μέρος. Γι’ αυτό άλλωστε την ώρα εκείνη δεν ειδοποίησε κανέναν, ούτε τον ιερέα, ούτε το νεωκόρο. Στις 5 το πρωί της Παρασκευής, όπως κάθε μέρα, ο νεωκόρος Γιώργος Χαλκίδης άνοιξε το ναό και μπαίνοντας μέσα διαπίστωσε το κακό που είχε συμβεί. Είδε τα σπασμένα τζάμια από τις εικόνες, τα πεταμένα στο πάτωμα τάματα και την παραβιασμένη πόρτα. Διαπίστωσε αμέσως ότι οι ζημιές περιορίστηκαν σε αυτά και οι κλέφτες δεν πρόλαβαν να φτάσουν μέχρι το παγκάρι ή το κουτί όπου οι πιστοί βάζουν λεφτά υπέρ των φτωχών. Στα πέντε χρόνια που είμαι νεωκόρος πρώτη φορά μπαίνουν κλέφτες στην εκκλησία, παραδέχτηκε μιλώντας στο «Χ» ο κ. Χαλκίδης.

Ο ίδιος μάλιστα, αφού ενημέρωσε τον ιερέα του ναού, φρόντισε και αποκατέστησε όλες τις ζημιές, την πόρτα όπως τα τζάμια των εικόνων, με αποτέλεσμα οι πιστοί που πήγαν στην εκκλησία το πρωί της Παρασκευής για να ανάψουν ένα κεράκι να μην αντιληφθούν το παραμικρό. Παρόλο που το εύρος των ζημιών στο ναό είναι μικρό, ωστόσο δε παύει να προβληματίζει το γεγονός ότι οι δράστες δε δίστασαν να μπουν σε μία από τις πλέον κεντρικές εκκλησίες της πόλης. Ο ναός βρίσκεται σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, πολύ κοντά σε καφέ που έχουν κόσμο όλη τη νύχτα. Ακόμα όμως και αυτό δεν πτόησε τους κλέφτες, οι οποίοι αναζητούνται από την αστυνομία.Ετικέτες