Ακούει κανείς εκεί στη Κυβέρνηση; «Βοήθειααα… Καιγόμαστε»

Loading...


Του Γιάννη Κανελλάκη

S.O.S εκπέμπουν κάτοικοι, επιχειρηματίες, αγρότες και κτηνοτρόφοι στη νότια Κρήτη, για τους καθημερινούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν με εκρήξεις πυρκαγιών σε πολλές περιοχές. Τελευταία, επιχειρηματίες, κάτοικοι αλλά και τουρίστες, έλληνες και ξένοι, αντιμετώπισαν τον κίνδυνο πυρκαγιάς στη περιοχή Δαμνόνι κοντά στο Πλακιά, στο νότιο Ρέθυμνο. 

Οι δυνατοί άνεμοι άπλωσαν αστραπιαία την φωτιά που εξεράγει κοντά σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις σε αγροτική και τουριστική περιοχή κοντά στο δρόμο που οδηγεί σε παραλία στο Δαμνόνι. 

Κάτοικοι, τουρίστες, επιχειρηματίες και άλλοι, που αιφνιδιάστηκαν από την «ύποπτη», όπως είπαν, πυρκαγιά, έσπευσαν να την περιορίσουν να μην επεκταθεί αλλά οι δυνατοί αέρηδες την δυνάμωσαν και οι φλόγες κατέκαιγαν τα πάντα στο πέρασμα τους. 

Έφθασαν σε αυλές ξενοδοχείων και «έγλειψαν» εξωτερικά τοίχους ενοικιαζόμενων δωματίων. Τα ανύπαρκτα πυροσβεστικά μέτρα στη περιοχή παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες κατοίκων και επιχειρηματιών, δεν έχουν ενισχυθεί μέχρι σήμερα. 

Ανύπαρκτη ήταν και είναι όπως κατήγγειλαν κάτοικοι και η Δασική Υπηρεσία ή οποία «μιλάει για αναδάσωση, αλλά στο πότισμα και την λήψη πυροσβεστικής ασφάλειας είναι απούσα». Την ημέρα της έκρηξης της πυρκαγιάς στο Δαμνόνι, οι υδροφόρες της Δασικής υπηρεσίας ήταν ανύπαρκτες, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων και επιχειρηματιών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν παραθεριστές που έμεναν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Εγκατέλειπαν άρον άρον τις εστίες τους και έτρεχαν αλλόφρονες υπό την απειλή της φωτιάς. 

Οι λιγοστοί πυροσβέστες, παρά τα σχεδόν ανύπαρκτα μέσα πυρόσβεσης, «έπεσαν με αυτοθυσία στη μάχη της κατάσβεσης ώστε να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες». Ακόμη και ο ίδιος διοικητής πυροσβεστικής του Ρέθυμνου έσπευσε, όπως είπαν επιχειρηματίες, στο τόπο της πυρκαγιάς και σε κλαδιά έσβησε φλόγες. 

Κάτοικοι με υδροφόρα έσπευσαν και από το κοντινό Ροδάκινο, (εύγε Νίκο) στο νότιο Ρέθυμνο, και πήραν μέρος στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που σταμάτησε σχεδόν δίπλα από την θάλασσα. Υπεύθυνοι σε αρμόδια υπουργεία που ενημερώθηκαν για την ανύπαρκτη πυρασφάλεια και έλλειψη μηχανισμών πυρόσβεσης, και στη νότια Κρήτη, είπαν ότι «θα ερευνήσουν αν πράγματι οι Δασικές Υπηρεσίες και κάποιοι εργαζόμενοι σ΄ αυτές εκτελούν σωστά το καθήκον τους ή δεν ξεκολλάνε από τα ερκοντίσιον. Σε περίπτωση που θα διαπιστωθούν αδιαφορία, αμέλεια και πλημμελής άσκηση των καθηκόντων τους θα πέσουν κεφάλια.» όπως είπαν. Για να δούμε…