Φρένο από την Αρχαιολογία για τη μεγάλη σημαία στο Αυγό της Ξάνθης – Γνωμοδότησε αρνητικά

Loading...


Αρνητική ήταν η εισήγηση της Αρχαιολογικής Εφορείας στο αίτημα για την τοποθέτηση σημαίας, τεραστίων διαστάσεων, στο “Αυγό” της Ξάνθης.

Πρόκειται για αίτημα το οποίο έχει εκφράσει το παράρτημα της Ένωσης Αποστράτων Ξάνθης καθώς και ο σύλλογος “Φίλοι της Σημαίας Ξάνθης” ώστε να τοποθετηθεί στην κορυφή του “Αυγού” μια τεράστια ελληνική σημαία. Σύμφωνα με την ΕΑΑΣ το αίτημα εξετάστηκε την Πέμπτη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων της ΑΜΘ.

“Ο Πρόεδρος με 6 μέλη του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης και 15-μελής αντιπροσωπεία του Συλλόγου ‘’ Φίλοι της Σημαίας Ξάνθης ’’, μετέβησαν στις 29 Ιαν. 2015 στο Αρχαιολογικό Μουσείο στην ΚΟΜΟΤΗΝΗ, όπου συνήλθε το (11 μελές) ‘’Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης’’, ως αρμόδιο Όργανο( Ν3028/2002, άρθρο 49), για τη γνωμάτευση και της αίτησης μας για την Τοποθέτηση της Σημαίας στο Υψ. ‘’Καλλιάδιον’’ (ΑΥΓΟ), που υποβλήθηκε με μέριμνα της Τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης( Μουσείο Αβδήρων), μαζί με την προβλεπόμενη δική τους εισήγηση” αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΑΣΣ ενώ τονίζεται πως “η διαδικασία άρχισε με την ανάγνωση της εισήγησης της Αρχαιολογικής Εφορείας Ν. Ξάνθης, η οποία ήταν αρνητική. Στη συνέχεια της διαδικασίας, ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ Ξάνθης και ο Νομικός Σύμβουλος, Δικηγόρος κ. Θωμάς Ξανθόπουλος, παρουσίασαν και ενημέρωσαν το Συμβούλιο με τις δικές τους σύννομες θέσεις και απάντησαν με σαφήνεια στα πρόσθετα ερωτήματα που τέθηκαν, από τα μέλη του Συμβουλίου. Θεωρούμε την αρνητική εισήγηση, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης, ως επιεικώς απαράδεκτη, αφού δεν απάντησε επί της ουσίας των επιχειρημάτων της δικής μας αίτησης, που στηρίζεται στις προβλέψεις του Ν.3028/2002( άρθρα 12και 13). Δεν έλαβαν υπόψη τους, ότι το ζητούμενο είναι ΜΟΝΟ 1 τ.μ έδαφος, του ( εκτός σχεδίου) Αρχ. Χώρου επάνω στο ύψωμα ‘’ΑΥΓΟ’’, για να τοποθετηθεί το Εθνικό Σύμβολο, στο κατάλληλο μέγεθος, για να είναι ορατό από την Ξάνθη, αλλά επέμειναν στη στείρα επανάληψη νομικίστικων σοφισμάτων με παραπομπές στο γράμμα και όχι στην ουσία των προβλέψεων της νομοθεσίας.

Ευελπιστούμε στην θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου και ταυτόχρονα επιθυμητή από όλη την Κοινωνία και τις Αρχές της Ξάνθης, για την περαιτέρω εξέλιξη του θέματος. Θα παρέχεται διαρκής ενημέρωση από τα ΜΜΕ και την ιστοσελίδα : www.eaasxanthis.gr”. Ετικέτες