Προκαλούν και πάλι οι Τούρκοι στην Κύπρο

Loading...


Η Τουρκία κατηγορεί για παραβίαση της περιοχής θαλάσσιας δικαιοδοσίας από πλοίο που πραγματοποιεί θαλάσσια έρευνα για λογαριασμό της Κύπρου

Η τουρκική κορβέτα TCG Bafra παρακολουθεί στενά το πλοίο με σημαία Μπαχάμες, το οποίο πραγματοποίησε παραβίαση των περιοχών της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας, αναφέρει ο τουρκικός τύπος .

Σύμφωνα με τους τούρκους,το πλοίο-γεωτρύπανο SAIPEM 10000 θα πραγματοποιεί έρευνα για πετρέλαιο για λογαριασμό της Κύπρου.

Στην ανακοίνωση που εξεδόθη από το Γενικό Επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με το θέμα σημειώθηκε ότι «το ερευνητικό πλοίο SAIPEM-10000 με σημαία νησιών Μπαχάμες, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στα οικόπεδα με αδιοδότηση έρευνας πετρελαίου-φυσικού αερίου, αναγνωρίστηκε από παράγοντες μας που συμμετέχουν στην «Επιχείρηση Μεσογειακή Ασπίδα» και άρχισε να παρακολουθείται μόλις εισήλθε στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας. Το πλοίο συνεχίζεται να παρακολουθείται από την κορβέτα TCG BAFRA».

Σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο , ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που βρίσκεται στην Νέα Υόρκη, τηρείτο ενήμερος για την παρακολούθηση του γεωτρύπανου από τουρκικά πολεμικά και προέβη ήδη σε παραστάσεις τόσο στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ όσο και στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ως πλέον προκλητικό, που αφήνει έντονα εκτεθειμένη την τουρκική πλευρά, είναι η αναφορά σε περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας, κάτι που δεν έγινε σε κάμιά περίπτωση, ενώ ακόμα και ανοικτά της Τουρκίας να περνούσε, ήταν πλεύση σε διεθνή ύδατα, αφού δεν πραγματοποιούσε ερευνητικές ή άλλες εργασίες σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες.

Παράλληλα, πρέπει να αναφερθεί ότι καθ’ όλη την διάρκεια της πλεύσης του Saipem 10000 στην Κυπριακή ΑΟΖ, η τουρκική κορβέτα ακολουθούσε αλλά διατηρούσε αποστάσεις που κυμάνθηκαν από εφτά έως τριάντα ναυτικά μίλια, ενώ σε καμία περίπτωση το Saipem 10000 δεν παρενοχλήθηκε, αλλά ούτε και απόπειρα επικοινωνίας με το πλοίο έγινε από το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας.

Δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρενόχληση από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχε η κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, στο κρατικό ραδιόφωνο.

Ο Υπουργός εξωτερικών διευκρίνισε ότι αυτό που έγινε ήταν εκ του μακρόθεν παρακολούθηση.

Τόνισε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο προκλήσεων και είχε τονίσει και στη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζων Κέρι, ότι δεν συνάδουν οι παρενοχλήσεις με την διεξαγωγή συνομιλιών.Ετικέτες