Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται από την τραγική Σφαγή του Διστόμου-Περικύκλωση της γερμανικής πρεσβείας

Loading...


Οι απόγονοι των ανθρώπων αυτών που έχασαν την ζωή τους τόσο βίαια δεν ξεχνούν και συνεχίζουν τον αγώνα τους για μία ηθική έστω δικαίωση. Να πάρουν τις γερμανικές αποζημιώσεις, που τόσα χρόνια διεκδικούν στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια με «μετέωρες» πολιτικές υποσχέσεις.

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται από τη σφαγή των 218 κατοίκων του Διστόμου από τους ναζί στις 10 Ιουνίου 1944, μίας από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων στην Ελλάδα από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις.

Η «Ομάδα Δράσης ΑΚ Δίστομο» από το Αμβούργο και το «Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα» πραγματοποίησε συγκέντρωση στο Σύνταγμα, πορεία προς τη γερμανική πρεσβεία και συμβολική περικύκλωσή της.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στο Δίστομο και θα κλείσουν με κοινή συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

*Η προγραμματισμένη (για την Παρασκευή), κοινή συνέντευξη τύπου της Ομάδας Δράσης ΑΚ Δίστομο και του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης με αντικείμενο την πορεία της διεκδίκησης και τις επόμενες ενέργειες, μετατίθεται, λόγω της αργίας της ΕΣΗΕΑ, για την ερχόμενη Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι στο POLIS CAFE (Πανεπιστημίου και Πεσμαζόγλου, πάνω από τη Στοά του Βιβλίου).

Στο μεταξύ, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης έδωσε στη δημοσιότητα ψήφισμα κατοίκων του Διστόμου με το οποίο ζητείται «κανείς να μην δικαιούται και να μην νομιμοποιείται να χρησιμοποιεί τους νεκρούς και τα σύμβολα προκειμένου να προβάλλει ανεύθυνα πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις»

Το ψήφισμα των κατοίκων του Διστόμου

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος, έχει ως εξής:

Η ΜΝΗΜΗ ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΗ

«Το επιτάσσουν οι νεκροί μας, που κληροδοτούν στις επόμενες γενιές, την ευθύνη της δικαίωσης της θυσίας τους. Ως διαχειριστές της ιστορικής αυτής μνήμης , εμείς οι πολίτες του Διστόμου κι όσοι συμπορεύονται με το χρέος μας στοχεύουμε στα εξής:
-Κανείς να μην δικαιούται και να μην νομιμοποιείται να χρησιμοποιεί τους νεκρούς και τα σύμβολα προκειμένου να προβάλλει ανεύθυνα πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις , όπως η πολιτιστική εταιρεία “Το μαρτυρικό Δίστομο και οι 218 σφαγιασθέντες” , τα ναζιστικά μορφώματα, τα Μ.Μ.Ε και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

-Οι επετειακές εκδηλώσεις να έχουν ως κύριο άξονα και περιεχόμενο τη μνήμη ,το πένθος και τη διασφάλιση του ανθρωπισμού . Να προάγουν αξίες όπως Ελευθερία, Δημοκρατία, ανοχή στην διαφορετικότητα με περισσότερη σύνεση και σοβαρότητα ,με παιδευτικό κι όχι πανηγυρικό χαρακτήρα.

Οι αυθόρμητες και μαζικές παρεμβάσεις των κατοίκων του Διστόμου με αντιφασιστικό χαρακτήρα θα συνεχιστούν.
Γι’ αυτό και καλούμε κάθε πολίτη του Διστόμου που συμφωνεί με τις παραπάνω απόψεις , να το καταθέσει δυναμικά και υπεύθυνα με την υπογραφή του».Ετικέτες