Αποκάλυψη-βόμβα της «Telegraph»: «Η Ελλάδα διεκδικεί 7 δισ. ευρώ αποζημίωση για τα υποβρύχια από Γερμανούς και Άραβες»

Loading...


Σε μία αποκάλυψη-βόμβα προέβη η βρετανική εφημερίδα Telegraph αναφορικά με την υπόθεση των υποβρυχίων Type-214 και τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα παραλαβής τόσο των τριών καινούργιων υποβρυχίων όσο και του ενός εκσυγχρονισμένου Type-209.

Η Ελλάδα φέρεται να διεκδικεί αποζημίωση από τους Γερμανούς και τους Άραβες με προσφυγή προς το Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας ύψους 7 δις ευρώ.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται τη στιγμή που τα υποβρύχια έχουν περάσει στην κυριότητα του Πολεμικού Ναυτικού μετά από πρωτοβουλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλου και συμφωνία με τον ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Ι. Σάφα και ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της ναυπήγησης των υποβρυχίων από εργαζόμενους του Π.Ν. και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Χθες μάλιστα επισκέφθηκε τα Ναυπηγεία ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευ. Αποστολάκης και όπως προκύπτει και από ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Π.Ν οι εργασίες προχωρούν κανονικά, ιδίως όσον αφορά στην φόρτιση των μπαταριών που είναι και το μείζον θέμα, και το πρώτο υποβρύχιο, μετά το «Παπανικολής», θα «πέσει» στο νερό για δοκιμές εντός του Σεπτεμβρίου έτσι ώστε να παραληφθεί εντός του έτους.

Και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία «σκάει» η είδηση της προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας κατά των Γερμανών και των Αράβων που διαχειρίζονται σήμερα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Μάλιστα, η ThyssenKrupp συμμετέχει στην ολοκλήρωση της ναυπήγησης των υποβρυχίων και αυτό ίσως σημαίνει, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το «αποκλειστικό» ρεπορτάζ της Telegraph και νέα δεδομένα.

Όπως αποκαλύπτει η Βρετανική εφημερίδα Telegraph η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί με αγωγή αποζημιώσεις ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.