Ιερώνυμος: Ό,τι εκκλησιαστικό είναι μακριά από την εκκλησιαστική ζωή, γίνεται αίρεση (φωτο)

Τα μαρτύρια των Αγίων μας δυναμώνουν

Ρεπορτάζ για το ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

“Τα μαρτύρια των Αγίων μας δυναμώνουν” τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στα Μέγαρα για την παρουσίαση της έκδοσης της διδακτορικής διατριβής “Αυτοκεφαλοφόροι Άγιοι Μάρτυρες και Κεφαλοφόροι Αγίων Μαρτύρων στην Ορθόδοξη Τέχνη” του κ. Αλεξίου Ορφανού.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνος, ο Δήμος Μεγάρων-Νέας Περάμου και ο Σύλλογος Επιστημόνων Μεγάρων.

Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στην αίθουσα της εκδήλωσης συνοδευόμενος από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ενώ τους υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Βαρθολομαίος. Παρόντες ήταν επίσης, οι Μητροπολίτες Ζιχνών καί Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, Θηβών καί Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Ιλίου, Ἀχαρνῶν καί Πετρουπόλεως κ. Ἀθηναγόρας, ο Επίσκοπος Ελευσῖίος κ. Δωρόθεος, οι Δήμαρχοι Μεγάρων και Μάνδρας, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, η πρ. του Συλλόγου Επιστημόνων, ο Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών, καθηγητές πανεπιστημίου, πολιτευτές, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων κληρικοί και λαϊκοί.

Η έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε με μουσική παράσταση από τη Χορωδία του Συλλόγου Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Μεγάρων.

Την εκδήλωση συντόνιζε και παρουσίαζε ο καθηγούμενος της Ιεράς μονής Αγίας Παρασκευής αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κουλουριώτης, ενώ την διατριβή παρουσίασαν ο Ομ. Καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτριος Γόνης, ο Ομ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αθανάσιος Παλιούρας και ο Αναπλ. Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιος Σέμογλου.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στη φιλία και στη γνωριμία του με τον κ. Ορφανό και τόνισε “θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την πρόσκληση, αλλά και την ευκαιρία να συμμετέχω σε αυτό το πνευματικό συμπόσιο και να ακούσω τις τόσο ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. Είμαι συγκινημένος γιατί αυτήν την βραδιά παρουσιάζεται ο κόπος του αγαπητού μου εν Χριστώ αδελφού σε ένα θέμα που αγάπησε σαν θέμα, αλλά και σαν εκκλησιαστική τέχνη.
Η εκκλησιαστική τέχνη” πρόσθεσε ο Μακαριώτατος “δε μπορεί να είναι αποκομμένη από την εκκλησιαστική ζωή. Άλλωστε ό,τι εκκλησιαστικό είναι μακριά από την εκκλησιαστική ζωή, γίνεται αίρεση. Αν τα προτερήματά μας τα κρατήσουμε για τον εαυτό μας και δεν τα ενώσουμε να τα προσφέρουμε για το κοινό καλό, τότε αυτό είναι αίρεση. Για παράδειγμα, ο κ. Ορφανός εναποθέτει το έργο του, τον κόπο του, την μελέτη του στην Αγία Τράπεζα, για να εκκλησιοποιηθεί και δεν την κρατάει για τον εαυτό του”.

Αναφέρθηκε, επίσης ο Μακαριώτατος στην τέχνη των Μοναστηριών τονίζοντας πως “η Εκκλησία έχει ορισμένο τόπο για κάθε αγιογραφία. Έχει, εξάλλου δογματική σημασία η κάθε εικόνα, ψηλά βρίσκεται ο Παντοκράτορας, μετά η Παναγία στην κόγχη, γιατί συνδέει τον ουρανό με τη γη, γύρω οι σκηνές με τη ζωή του Κυρίου και μετά οι μάρτυρες και οι Άγιοι. Βλέπουμε, λοιπόν, πολλά μαρτύρια. Στις δύσκολες ώρες, στους πειρασμούς, πρέπει να δυναμώσει η ψυχή και η καρδιά, για να αντιμετωπισθούν οι δυσκολίες της ζωής. Ο κόσμος, λοιπόν, βλέποντας τα μαρτύρια μέσα στην Εκκλησία, παίρνει δύναμη. Αυτήν την δύσκολη εποχή, αλλά και σε κάθε δύσκολη περίοδο τα μαρτύρια μας εμπνέουν, τα μαρτύρια μας δυναμώνουν, τα μαρτύρια μας καθοδηγούν”.

1
1
1