Στις 680.000 ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό που θα διαθέσει η Εκκλησία της Ελλάδος για υποτροφίες κατά το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή στήριξή της στην παιδεία, την έρευνα και τον διαθρησκειακό διάλογο. Συνολικά, 98 Ελληνες φοιτητές θα ενισχυθούν για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, ενώ 52 φοιτητές αδελφών Εκκλησιών από 20 διαφορετικές χώρες θα έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν στην Ελλάδα.
Από τον ΑΠΟΟΣΤΟΛΟ ΣΠΥΡΟΥ*
Ο Αρχιμανδρίτης Ελισσαίος Γούλας, κληρικός με ζωντανό πνεύμα και βαθιά αίσθηση της αποστολής του, είναι ένας εκ των φοιτητών σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Μίλησε στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» για την εκπαιδευτική του πορεία στο Πανεπιστήμιο Σαντ Ανσέλμο της Ρώμης, όπου μόλις ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Αγιολογία. Θέμα της διατριβής του ήταν οι Άγιοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας που ζήτησαν να μην τιμηθεί το σώμα τους μετά τον θάνατό τους, μια σπάνια πτυχή της αγιολογικής παράδοσης που τον απασχόλησε ερευνητικά για χρόνια.
Σημαντικό στοιχείο της διαδρομής του υπήρξε η υποτροφία που έλαβε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, γεγονός που -όπως ο ίδιος τονίζει- καθόρισε τη δυνατότητά του να σπουδάσει στο εξωτερικό. Τα ποντιφικά πανεπιστήμια της Ρώμης, εξήγησε, είναι καθολικά και ιδιωτικά, κάτι που σημαίνει υψηλά δίδακτρα και κόστος διαβίωσης. Χάρη στην υποτροφία του Βατικανού, την οποία εξασφάλισε μέσω της Εκκλησίας της Ελλάδος, τα δίδακτρα και τα τροφεία καλύφθηκαν πλήρως. Επιπλέον, η Εκκλησία του παρείχε και ένα επιπλέον βοήθημα διαβίωσης, αλλά και θεσμική κάλυψη ως υπότροφο και κληρικό στο εξωτερικό. «Η ευεργεσία είναι τριπλή», σημείωσε, τονίζοντας πως χωρίς τη συμβολή της Συνόδου, η υποτροφία από το Βατικανό θα ήταν από δύσκολη έως αδύνατη. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη διαδικασία υποβολής αίτησης, την οποία χαρακτήρισε σχετικά εύκολη, εφόσον ο ενδιαφερόμενος διαθέτει τα απαραίτητα επιστημονικά τεκμήρια και την ευλογία του επισκόπου του. Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στην υποστήριξη που έλαβε από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, μέσω προσωπικής συστατικής επιστολής, καθώς και από τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Υποτροφιών. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον πρόεδρο της επιτροπής, Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, αλλά και στους τότε και νυν γραμματείς, π. Ιωάννη Καραμούζη και π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλη. Όπως τόνισε, η συνεργασία τους ήταν εξαιρετική, με πνευματικό ήθος και ειλικρινές ανθρώπινο ενδιαφέρον.
ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ
Ερωτηθείς για τον ρόλο της Εκκλησίας στη στήριξη των νέων, ο πατήρ Ελισαίος ανέδειξε τη διαρκή παρουσία της Εκκλησίας όχι μόνο δίπλα στους νέους αλλά δίπλα σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη, ακόμα και στον τομέα της επιστημονικής κατάρτισης και της εκπαιδευτικής βελτίωσης, τον οποίο πολλές φορές ξεχνάμε. «Η Εκκλησία ευλογεί και υποστηρίζει οποιαδήποτε ανθρώπινη ανάγκη, ακόμα και αυτή της επιστημονικής έρευνας και της επιστημονικής κατάρτισης» σημείωσε ο π. Ελισσαίος και συμπλήρωσε: «Θεωρώ ότι η Εκκλησία δεν στέκεται μόνο στο πλευρό των νέων ανθρώπων -γιατί πραγματικά η πλειοψηφία των ανθρώπων που παίρνουν υποτροφίες είναι νέοι- αλλά στηρίζει γενικά και έχει μια μεγαλύτερη ευθύνη και στην κατάρτιση του κλήρου, στην επιστημονική του εξέλιξη και στην εκπαιδευτική του βελτίωση». Κλείνοντας, ο πατήρ Ελισαίος σημείωσε πως η μεγαλύτερη ευεργεσία που έλαβε από την Εκκλησία δεν ήταν οικονομικής φύσεως. Ηταν το γεγονός ότι, ως υπότροφος της Ιεράς Συνόδου, μπόρεσε να διατηρήσει την ιερατική του αξιοπρέπεια και ταυτότητα, να νιώθει πως εκπροσωπεί μια ιστορική παράδοση και να φέρει την πνευματική παρακαταθήκη της Εκκλησίας της Ελλάδος στο κέντρο της Καθολικής Δύσης. «Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει κύρος, έχει ενδιαφέρον, και έχει πολλά να προσφέρει και να δείξει», τόνισε, καταλήγοντας πως σε κάθε περίπτωση ο Έλληνας κληρικός στο εξωτερικό, όταν είναι υπότροφος της Συνόδου, νιώθει όχι μόνο ασφαλής, αλλά και περήφανος για την αποστολή που επιτελεί.
Ο Αλέξανδρος Σμοτσέφσκυ είναι γεννημένος στη Σόφια της Βουλγαρίας. Είναι απόφοιτος Φιλοσοφικής και Θεολογικής Σχολής και ως υπότροφος της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος το 2018 ανέλαβε την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. με θέμα: «Διευθετήσεις κανονικών ζητημάτων στην Εκκλησία της Βουλγαρίας τον 20ό αιώνα (έως το 1944)».
«Οι υποτροφίες της Ιεράς Συνόδου αντικατοπτρίζουν το πνεύμα της ορθόδοξης ενότητας και προάγουν, με τον πιο έμπρακτο τρόπο, τη σύμπνοια μεταξύ των αδελφών Εκκλησιών. Ετσι, εκδηλώνεται η υπερεθνική, οικουμενική και καθολική προοπτική της Εκκλησίας, καθώς με την ανιδιοτελή αδελφική αυτή στήριξη οικοδομούνται γέφυρες στενής και γόνιμης συνεργασίας, με αποτέλεσμα οι υπότροφοι να καθίστανται πρεσβευτές του διαλόγου και της συνδιαλλαγής» αναφέρει ο κ. Σμοτσέφσκυ, που θέλησε και μέσω της «Ορθόδοξης Αλήθειας» να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, την Ιερά Σύνοδο και ιδιαίτερα προς τον Μητρόπολη Δημητριάδος, Πρόεδρο της Υποεπιτροπής Υποτροφιών, αλλά και προς τον πρωτοπρ. π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλη, Γραμματέα της Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων.
Ο κ. Σμοτσέφσκυ θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα σε άλλους νέους φοιτητές από το εξωτερικό που σκέφτονται να σπουδάσουν στην χώρα μας υπογραμμίζει ότι «στην Ελλάδα παρέχεται ένα ανώτατο επίπεδο θεολογικών σπουδών από όλα τα ιδρύματα της χώρας. Επιπλέον, η Εκκλησία της Ελλάδος υπάρχει πάντοτε αρωγός στις θεολογικές σπουδές στην Ελλάδα, στηρίζοντας τους αλλοδαπούς και ημεδαπούς φοιτητές, πρώτα απ’ όλα με την πνευματική της επιστασία, αλλά και με την υλική βοήθεια που μάς παρέχει. Σπουδάζοντας την Ιερά Επιστήμη στην Ελλάδα, είμαστε κατά πάντα προσδεδεμένοι στο άρμα της Ορθοδόξου Παραδόσεως, η οποία καλλιεργήθηκε στο χώρο του Ελληνισμού, σύμφωνα με τα λόγια του π. Γεωργίου Φλωρόφσκυ: ‘Ενας μόνον τρόπος υπάρχει για να είναι η θεολογία μας καθολική: να είναι ελληνική. Μόνον εν τω Ελληνισμώ μπορεί να είναι κανείς αληθώς καθολικός’. Στην Εκκλησία του Χριστού ο ξένος, ο έτερος, ο αλλοδαπός, ο άλλος μεταβάλλεται και μεταμορφώνεται -στο βαθμό που ο ίδιος δύναται και επιθυμεί να κάμνει τούτο- σε πλησίον, «ἵνα πάντες ἓν ὦσιν» (Ιω. ιζ΄ 11), κατά τον λόγο του Κυρίου μας».
*Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”