Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Καστορίας Καλλινίκου – “Χρωστάω τα πάντα στον Μητροπολίτη Ναυπάκτου”

Επιμέλεια: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

  “Σήμερα καλούμε από την Εκκλησία για την υψηλή διακονία… Διδάχθηκα το εκκλησιαστικό φρόνημα. Το σεβασμό στο Συνοδικό Πολίτευμα της Εκκλησίας. Χρωστώ τα πάντα. Το Α και το Ω της ζωής μου. Ο Σεβασμιώτατος (Ναυπάκτου Ιερόθεος) είναι νους θεολογικός, καρδία πλατιά, ανήρ εκκλησιαστικός”, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο νέος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος

Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Καστορίας τελέσθηκε το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ παρέστησαν αρκετοί Αρχιερείς, κλήρος και λαός τηρουμένων, βέβαια, όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας κατά της μετάδοσης του κορονοϊού covid-19.

«Η ενότητα της Εκκλησίας είναι πάνω από όλα» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την χειροτονία του Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου.

Στον χειροτονητήριο λόγο του ο Μητροπολίτης Καστορίας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο έργο του Αρχιεπισκόπου και στην αγάπη του προς τον κλήρο και τον λαό και τόνισε πως θα συνδράμει στον αγώνα του για την εύκλεια της Εκκλησίας. Ευχαρίστησε, επίσης, τους Αρχιερείς που τον στήριξαν, αλλά και τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου, από τον οποίο διδάχθηκε το εκκλησιαστικό φρόνημα. Μίλησε, ακόμη, για την γνωριμία του με τον Άγιο Καλλίνικο Εδέσσης του οποίου το όνομα φέρει, αλλά και για τον μακαριστό προκάτοχό του Καστορίας Σεραφείμ, του οποίου το έργο θα συνεχίσει.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: “Σήμερα καλούμε από την Εκκλησία για την υψηλή διακονία. Εμπιστεύομαι την Θεία πρόνοια. Η ιερωσύνη είναι οδός είναι καρπός αυτοπροαίρετης εντολής των εντολών του Θεού. Δεν εκβίασα το θέλημα του Θεού και προσπαθώ να τηρώ τον νόμο του Θεού”.

Ο νέος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος δεν παρέλειψε να ζητήσει και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου αλλά και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, “συνετού και σοφού οιακοστρόφου της Εκκλησίας της Ελλάδος”, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά

Άκρως συγκινητική ήταν η στιγμή όταν αναφέρθηκε στον πνευματικό του πατέρα τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο, ο οποίος μάλιστα σαν σήμερα πριν από 50 χρόνια έλαβε τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης υπογραμμίζοντας πως: “Διδάχθηκα το εκκλησιαστικό φρόνημα. Το σεβασμό στο Συνοδικό Πολίτευμα της Εκκλησίας. Χρωστώ τα πάντα. Το Α και το Ω της ζωής μου. Ο Σεβασμιώτατος είναι νους θεολογικός, καρδία πλατιά, ανήρ εκκλησιαστικός”.

“Καλούμε να συνεχίσω το έργο του μακαριστού προκατόχου μου Σεραφείμ” πρόσθεσε και κατέληξε “κρατήστε με Εκκλησία στην σωτήρια αγκάλη σας. Φυλάξατε με ομού μετά παιδιά του Χριστού της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας την οποία μου εμπιστεύεστε από σήμερα”, ενώ ζήτησε και από τον Άγιο Καλλίνικο Εδέσσης, να εύχεται για αυτόν. “Η δόξα θα αυξάνει ημέρα με την ημέρα. Σημείο αναφοράς για την εποχή μας”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στους μακαριστούς μητροπολίτες Καστορίας Γρηγόριο και Σεραφείμ και στην συνεργασία που είχε μαζί τους και απευθυνόμενος στον νέο μητροπολίτη τόνισε πως «έρχεσαι σήμερα να προστεθείς στην αλυσίδα των Ιεραρχών με την αγάπη του Θεού και την ψήφο των Ιεραρχών». Μίλησε ακόμη για την καλή συνεργασία που έχει με τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου σημειώνοντας πως του έδωσε την δυνατότητα να γνωρίσει σημαντικά στελέχη της Εκκλησίας. «Από αυτήν την συνεργασία γνώρισα την ταπεινοφροσύνη σου, την εργατικότητα σου, τις γνώσεις σου. Πολλά προσόντα που θα δείξει η διακονία σου στη Μητρόπολη Καστορίας. Αυτό μου έδωσε το θάρρος να σε υποδείξω ως κατάλληλο για αυτήν την διαποίμανση».

Παράλληλα, με αφορμή όσα είπε στον χειροτονητήριο λόγο του ο νέος μητροπολίτης για την υπακοή στις Συνοδικές αποφάσεις, ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τον κ. Καλλίνικο όταν αντιμετωπίζει δυσκολίες, που προέρχονται από έξω, αλλά και δυστυχώς μέσα από την Εκκλησία, στον αγώνα του να στραφεί αρχικά στον Θεό και στην συνέχεια στην Ιερά Σύνοδο, όπως ακριβώς υποσχέθηκε, διότι πάνω από όλα είναι η υπακοή στην Εκκλησία και στην Σύνοδό της, αφού αυτή καθοδηγεί αυτό το σκάφος. «Πιθανόν η γνώμη σου να είναι ισχυρή και δυνατή. Σεβόμαστε την ελευθερία σου και την ελευθερία του καθενός, αλλά θα πρέπει να έρθει και να μας πει “εγώ αυτό είμαι” και να αφήσει τα καθήκοντά του, να αποσυρθεί στο σπίτι του, στο κελί του, στο μοναστήρι του και από εκεί να έχει τις δικές του θέσεις. Υπάρχει μία λέξη που πολλοί την ακούν και ανατριχιάζουν, «αποτειχίζομαι».

Αυτός που διαφωνεί και δεν θέλει να τηρήσει την γραμμή της Εκκλησίας, της Ιεράς Συνόδου έρχεται και λέει: «Αυτά που λέω είναι δικά μου πιστεύματα, αλλά οφείλω να κάνω υπακοή στην Εκκλησία. Επομένως σας δίνω ένα χαρτί και σας λέω ότι αποτειχίζομαι». Πιστεύω ότι ποτέ δε θα μας φέρεις σε τέτοια δυσκολία. Πιστεύω, ποτέ δεν θα διαλέξεις έναν τέτοιο δρόμο και με έναν τέτοιο τρόπο θα υποστηρίξεις τις οποιεσδήποτε θέσεις σου. Η ενότητα της Εκκλησίας είναι πάνω από όλα γιατί αυτή η ενότητα στηρίζει την αληθινή πίστη. Αυτές οι σκέψεις πρέπει να επικρατούν και σε αυτούς που ανεβαίνουν σήμερα τα σκαλιά τους θυσιαστηρίου, αλλά και σε αυτούς που υπηρετούμε ήδη.

Η αποϊεροποίηση των πάντων δεν αντιμετωπίζεται με κανέναν άλλον τρόπο παρά με αυτά που εσύ υπογράμμισε σήμερα, την πίστη, τις ρίζες, τις βάσεις. Και εμείς υπάκουοι σε αυτά. Μπορούμε να παρεκκλίνουμε μέσα μας. Δεν βιαζόμαστε όμως. Υπακούμε στο θέλημα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας. Αν έτσι πορευτείς μη φοβηθείς. Μπροστά από σένα ανοίγει το δρόμο άλλος και γίνεται βατός. Μας το μαρτυρά η ιστορία, η πείρα της Εκκλησίας: Αγάπη στον Ιησού Χριστό και ενότητα κάτω από τον θεσμό της Εκκλησίας».

Λίγα λόγια για τον νέο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο

Ο νέος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος (Νικόλαος Γεωργάτος) του Ευαγγέλου και της Μαρίας γεννήθηκε στην Έδεσσα Πέλλης, το 1966.

Περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές στην Έδεσσα (1984). Έλαβε το πτυχίο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης (1986), και έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, Θεολογικό Τμήμα το 2000.

Χειροτονήθηκε Διάκονος (1999) και Πρεσβύτερος (2000) στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, λαμβάνοντας και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου (2000) και την διακονία της πνευματικής πατρότητος (2003).

Υπηρέτησε επί τριετία ως Εφημέριος-Ιεροκήρυξ στην Ορεινή Ναυπακτία (2000-2003). Διετέλεσε Γραμματεύς του Ηγουμενοσυμβουλίου της Ιεράς Μονής Αμπελακιωτίσσης (2003-2017). Διορίσθηκε τακτικός Ιεροκήρυξ από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος (2003).

Διορίσθηκε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου με απόφαση τής  Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (2017).

Φωτογραφίες: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ