Την έναρξη των Κ΄ Παυλείων στη Βέροια κήρυξε ο Αρχιεπίσκοπος

Loading...


Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου των Κ΄ Παυλείων στην Βέροια κήρυξε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Μητροπολίτου Βελγίου ως εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν και ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμων.

Ο Αρχιεπίσκοπος στον χαιρετισμό του ανέφερε πως «έχουμε χρέος να προσφεύγουμε με πνεύμα μαθητείας προς τον λόγο και την μαρτυρία του Αγίου Αποστόλου των Εθνών.

Αγαπήθηκε σε όλο τον κόσμο και σε όλους τους καιρούς για την μεγάλη Σοφία του, έφερε το μήνυμα της αγάπης το οποίο δεν απευθύνεται μόνο στους πιστούς, αλλά σε όλους τους ανθρώπους.

Έδωσε νέα ώθηση και πραγματοποίησε νέα μεγάλα άλματα στην πορεία της σκέψης.

Υπήρξε κορυφαίο πνευματικό ανάστημα που αποτέλεσε πραγματικό ορόσημο του χριστιανισμού και των γραμμάτων με παγκόσμια ακτινοβολία.

Έθεσε τα θεμέλια του χριστιανισμού εν μέσω των Εθνών και μας κληροδότησε έναν αδαπάνητο πνευματικό θησαυρό.

Ο λόγος του αποτελεί κληρονομιά όλου του κόσμου. Οι επιστολές του είναι από τα γνωστότερα κείμενα της παγκόσμιας γραμματείας.

Υπήρξε ο πρωτοπόρος εκείνος που γεφύρωσε τον πρώιμο χριστιανισμό με τον ελληνικό κόσμο.

Υπήρξε αυτός που κήρυξε με Σοφία στην Αθήνα και στις μεγαλύτερες Μητροπόλεις του αρχαίου κόσμου. Υπήρξε ο εκχριστιανιστής της Ευρώπης, ο εκλεκτός του Κυρίου.

Αυτός που προέβαλλε το πρωτάκουστο κήρυγμα της συναδέλφωσης των λαών και της ισότητας των ανθρώπων.

Υπήρξε εκείνος που έγραψε τα συγκλονιστικά λόγια «η αγάπη όλα τα υπομένει. Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει».

Είναι ανάγκη να αναλογιστούμε το μεγαλείο αυτού του ταπεινού σκηνοποιού που έγινε από τους σοφότερους ανθρώπους της εποχής του χωρίς να έχει ιδιοτελείς προσωπικές επιδιώξεις, χωρίς να κερδίσει μέσα από τη θαυμαστή του πορεία κάποια τιμή του κόσμου τούτου, ούτε δόξα, ούτε σπουδαίες θέσεις, αντιθέτως υπέστη τρομερές κακουχίες, διώξεις και τελικά το μαρτύριο.

Στο πρόσωπό του συναντήθηκαν η κοσμική Σοφία με την άνωθεν Σοφία και τούτο είχε ως αποτέλεσμα να αναδειχθεί ένας αληθινά χαρισματικός άνθρωπος.

Αυτόν τον πνευματικό θησαυρό η Εκκλησία καλείται να τον διαφυλάττει και να τον καλλιεργεί μέσα ακριβώς από τέτοιες εκδηλώσεις και συνάξεις».

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη τον Μητροπολίτη Βεροίας, για την μέριμνα και την αφοσίωσή του στην διοργάνωση του επιστημονικού συνεδρίου και των εκδηλώσεων και ευχήθηκε την πλήρη ευόδωσή τους.