Λήξη του ΙΕ΄ Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου

Loading...


Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του ΙΕ’ Πανελλήνιου Λειτουργικού Συμποσίου Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων, το οποίο διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μητρόπολή Καισαριανής , στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Καρέα, με τη συμμετοχή 116 εκπροσώπων από 63 Ιερές Μητροπόλεις.

Γενικό θέμα του Συμποσίου, το οποίο είχε θέσει υπό την αιγίδα του ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ήταν:

Ο πρώτος εισηγητής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Νικόλαος Ιωαννίδης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέπτυξε το θέμα: «Οι Ακολουθίες του νυχθημέρου στον άγιο Μάρκο Ευγενικό και στον άγιο Συμεών Θεσσαλονίκης». Ο ομιλητής με γλαφυρότητα έκανε λόγο, «για την ερμηνεία των ιερών ακολουθιών από τους αγίους Συμεών Θεσσαλονίκης και Μάρκου Εφέσου του Ευγενικού, η οποία εκφράζει τη χριστολογική και σωτηριολογική προοπτική με την οποία οι δύο Πατέρες προσεγγίζουν τα ιερά λειτουργικά κείμενα, ώστε με την ερμηνεία τους να δίδεται η βεβαιότητα ότι το έργο της οικονομίας της σωτηρίας των πιστών παρέχεται σε κάθε ιερά τελετή και μυστήριο της Εκκλησίας και ότι ο ενανθρωπήσας Κύριος συνεχίζει το λυτρωτικό του έργο μέσα άπό τις ιερές ακολουθίες».

Η δεύτερη εισήγηση είχε ως θέμα : «Οι Ακολουθίες του νυχθημέρου στην ενοριακή ζωή». Ο εισηγητής, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο οποίος παρουσίασε πτυχές του θέματος του, επεσήμανε τα εξής: «Οι ακολουθίες του νυχθημέρου στην πλειονότητα των ενοριών μένουν ποιμαντικά μάλλον αναξιοποίητες και ο ενεργός ποιμαντικός χρόνος περιορίζεται στο δίωρο ή τρίωρο της Κυριακής και των μεγάλων εορτών. Εξίσου σημαντικό ρόλο στη λατρεία παίζει ο λειτουργικός τρόπος και το λειτουργικό ήθος».

Στη συνέχεια παρατέθηκε από την Ιερά Μητρόπολη αποχαιρετιστήριο γεύμα προς τιμήν των εισηγητών και συνέδρων, διανεμήθηκαν τα σχετικά αναμνηστικά και οι εκπρόσωποι των Ιερών Μητροπόλεων ανεχώρησαν εις τα ιδία.Ετικέτες