Δωρεά λειψάνου των Ρωμαιοκαθολικών στην Εκκλησία της Ελλάδος

Loading...


Από τη Ρώμη για το ραδιόφωνο της Εκκλησίας Αδαμαντία Μπούρτζινου

Τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Αναστασίου του Πέρσου παρελήφθη από τον Γενικό Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο. Το ιερό λείψανο προσέφερε ο Ηγούμενος της Μονής Τριών Πηγών π. Jacques Briere. Στο εν λόγω μοναστήρι που βρίσκεται στα περίχωρα της Ρώμης, υπάρχει ο χώρος που μαρτύρησε και η φυλακή του Αποστόλου Παύλου.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος ευχαρίστησε τον Ηγούμενο για την προσφορά του ιερού λειψάνου. το οποίο, όπως είπε, θα μεταφερθεί στο προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας ομώνυμου Δήμου, όπου βρίσκεται το οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας για να το προσκυνήσουν οι Χριστιανοί. Από την μεριά του ο κ. Αγαθάγγελος δώρισε μια βυζαντινή εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιωτίσσης για την Ιερά Μονή.
Ο Άγιος Αναστάσιος ο Πέρσης γεννήθηκε στο χωριό Ραχήζ της Περσίας και στην νεότητα του υπηρέτησε στον στρατό του Χοσρόι Β’ο οποίος κατέλαβε τα Ιεροσόλυμα και μετέφερε στην Περσία τον Τίμιο Σταυρό. Έτσι ο Άγιος έμαθε για τον Χριστό, πίστεψε και στην συνέχεια βρέθηκε στην Χαλκηδόνα. Εκεί έμαθε ότι ο αυτοκράτορας Ηράκλειος νίκησε τους Πέρσες. Τότε πήγε στην Ιεράπολη και από εκεί στα Ιεροσόλυμα όπου βαφτίστηκε από τον μετέπειτα Πατριάρχη Μόδεστο. Μετά εκάρη μοναχός και μετά από επταετή άσκηση μαρτύρησε με άλλους 70 χριστιανούς. Η Εκκλησία τιμά την μνήμη του στις 22 Ιανουαρίου.

Στο βιβλίο με τίτλο «Ιερά λείψανα Αγίων της καθ’ ημάς Ανατολής στη Βενετία», που έχουν γράψει ο Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος η Χρύσα Μαλτέζου και ο Ενρίκο Μορίνι, περιγράφεται η μεγάλη περιπέτεια του λειψάνου του Αγίου Αναστασίου του Πέρσου.

Κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης της Αυτοκρατορίας από τον Ηράκλειο τα λείψανα του Μάρτυρα απομακρύνθηκαν από την Παλαιστίνη τόπου του Μαρτυρίου του, μεταφέρθηκαν στη Ρώμη και τοποθετήθηκαν στο Ελληνικό μοναστήρι το λεγόμενο Aquae Salviae.

Η πρώτη διαβεβαίωση από ελληνικό περιβάλλον για την παρουσία του Αγίου στη Ρώμη έρχεται από τα πρακτικά της Z´ Οικουμενικής Συνόδου που αναφέρεται και στην ύπαρξη θαυματουργικής εικόνας του Αγίου.

Βενετσιάνικη παράδοση αναφέρει ότι ο ίδιος ο Ηράκλειος φρόντισε να μεταφερθεί το λείψανο από τα Ιεροσόλυμα στην Κωνσταντινούπολη απ’ όπου ο Βανετσιάνος ευγενής Valaresso Valaressi το αφαίρεσε από την αλομένη Πόλη το 1204 για να το καταθέσει αργότερα στο ναό της Αγίας Τριάδος. Μετά την καταστροφή του ναού τα λείψανα μεταφέρθηκαν το 1942 στο ναό του Αγίου Φραγκίσκου της Αμπέλου στη Βενετία. Νωρίτερα η αποστολή επισκέφθηκε τις κατακόμβες του Αγίου Καλλίστου και τέλεσε τρισάγιο για τις ψυχές των κεκοιμημένων Χριστιανών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέλος της αποστολής είναι η κ. Αντιγόνη Φαραγκουλιτάκη, γενική διευθύντρια Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας.Ετικέτες