ΒΟΣΤΩΝΗ-Του Θεόδωρου Καλμούκου- ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ
Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Γεώργιος με συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») τονίζει ότι η Τουρκία στοχεύει στην πλήρη «τουρκοποίηση της Κύπρου».
Κι ακόμα πως δεν έχει αλλάξει κάτι με τη νέα χρονιά, αλλά απεναντίας «η Τουρκία παγιώνει τις θέσεις της». Υπογραμμίζει ακόμη πως «μόνοι μας ως Κύπρος δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Θέλουμε και την Ελλάδα συμπαραστάτη μας και όλον τον Απόδημο Ελληνισμό», ενώ κάνει ιδιαίτερη έκκληση στην Ομογένεια της Αμερικής.
Αναφορικά με το θέμα του εκπεσόντα Μητροπολίτη πρώην Πάφου Τυχικού, τον οποίον η Σύνοδος έχει θέσει σε επ’ αόριστο αργία, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται και η καθαίρεσή του, εάν δεν ανανήψει και εφαρμόσει τις επιταγές της Εκκλησίας.
Η συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου κ. Γεωργίου έχει ως εξής:
«Εθνικός Κήρυκας»: Μακαριότατε, σε τι κατάσταση βρίσκει η νέα χρονιά την Κύπρο; Εχει αλλάξει κάτι;
Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: Δυστυχώς δεν έχει αλλάξει κάτι. Η Τουρκία παγιώνει τις θέσεις της, ανεβάζει και κατεβάζει «ηγέτες» στα Κατεχόμενα ανάλογα με αυτά που της συμφέρει για το πρόσωπο που θέλει να δείξει στον έξω Κόσμο και δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει πορεία που είναι η τουρκοποίηση της Κύπρου. Κι αν αυτό δεν μπορεί να το πετύχει άμεσα, μπορεί να το πετύχει σε λίγα χρόνια, έχει υπομονή σε αυτό το θέμα.
«Ε.Κ.»: Βλέπετε κάτι στον ορίζοντα που να δίνει ελπίδα και προοπτική, τώρα μάλιστα που η Κύπρος έχει αναλάβει την προεδρία της Ευρώπης;
Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: Είναι στο χέρι μας, στο χέρι του Ελληνισμού της Κύπρου, της Ελλάδος και των Αποδήμων να σταθούμε αμετακίνητοι και να διεκδικήσουμε και για το λαό μας ό,τι απολαμβάνουν όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι και ιδίως όλοι οι Ευρωπαίοι – μέσα στους Ευρωπαίους είμαστε κι εμείς. Εχουν το ελεύθερο δικαίωμα διακίνησης παντού, ελεύθερης εγκατάστασης και ελεύθερης απόκτησης περιουσίας, Γιατί εμείς στην ίδια την πατρίδα μας να μην μπορούμε να απολαύσουμε την περιουσία μας, το σπίτι μας, να πάμε στους τάφους των γονιών μας, να κινηθούμε ελεύθερα; Αν επιμείνουμε σ’ αυτά δεν είναι εύκολο οι ξένοι, όσο κι αν τα συμφέροντά τους είναι με την Τουρκία, να μας πουν ότι αυτά είναι για μας κι όχι για σας. Επειδή όμως δεχόμαστε εμείς να συζητήσουμε κάνοντας εκπτώσεις στα δικαιώματά μας, τους δίνουμε και το άλλοθι πως μοιράστε τα μεταξύ σας κι ό,τι αποφασίσετε εμείς θα το δεχθούμε. Εχουμε λοιπόν την δυνατότητα ως Ελληνισμός αν επιμείνουμε να ανοίξουμε προοπτικές και τώρα που είμαστε και στην Προεδρία της Ευρώπης νομίζω ότι καλύτερα εξυπηρετούνται αυτοί οι στόχοι. Θα πρέπει να το θελήσουμε.

«Ε.Κ.»: Δεν υπάρχει η βούληση εκ μέρους της Κυπριακής κυβέρνησης, από μέρους της Αθήνας; Αλήθεια πού στέκεται η Αθήνα πάνω και πέρα από τις ευχές;
Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: Ακριβώς αυτό είναι το ζήτημα. Μόνοι μας ως Κύπρος δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Θέλουμε και την Ελλάδα συμπαραστάτη μας και όλον τον Απόδημο Ελληνισμό. Η ελληνική κυβέρνηση, τα κόμματα ίσως δίνουν περισσότερη έμφαση στις καλές σχέσεις γειτονίας με την Τουρκία, στη συνοχή του ΝΑΤΟ να μην διαταράξουμε κάποιες σχέσεις εκεί και αφήνουν κατά μέρος ότι ένα μέρος του Εθνους κινδυνεύει και μάλιστα κινδυνεύει να χαθεί για πάντα.
«Ε.Κ.»: Μιλήσατε λίγο πριν για τουρκοποίηση της Κύπρου. Εχετε τέτοια στοιχεία, ενδείξεις;
Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: Μα είναι η πολιτική τους, αυτοί το έχουν για πάντα και πάντα το έχουν πει και μάλιστα ένα βιβλίο που κυκλοφορεί στην Κύπρο με τίτλο «Η Ελλάδα σε κίνδυνο», γραμμένο από τον πρέσβη μας στο Παρίσι. Κι είναι χαρακτηριστικό ότι την άνοιξη του 1975 λίγες μέρες μετά την τουρκική εισβολή Τουρκοκύπριοι πήγαν στην Τουρκία και ζήτησαν από τον Ετζεβίτ να κηρύξει επίσημα τη διχοτόμηση για την οποία τόσο καιρό εργαζόταν και τους είπε ότι τώρα που έχουμε τη διχοτόμηση επί του εδάφους δεν είναι ο τελικός μας στόχος. Τους είπε πως στόχος μας προς το παρόν είναι μία λύση συνομοσπονδίας δύο κρατών που να μας δίνει την ευκαιρία και τη δυνατότητα αν έχουμε λόγο και επί της υπολοίπου Κύπρου και τελικός στόχος μας να έχουμε τον μόνον λόγο επί της Κύπρου, κι αυτό το διατυμπανίζουν παντού και πάντοτε και πριν ακόμα από τον απελευθερωτικό μας αγώνα και πριν ακόμα από το 1920. Πριν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Αγκυρας διεκήρυξε ανάκτηση της Κύπρου. Το 1956 όταν ο απελευθερωτικός μας αγώνας βρισκόταν εν εξελίξει ανέθεσε η τουρκική κυβέρνηση στον Μιχατερίμ -ήταν νεαρός πολιτικός, καθηγητής, αργότερα έγινε και πρωθυπουργός κι ήταν αυτός που έκλεισε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης- να κάνει έναν οδικό χάρτη το πώς θα επιτευχθεί αυτή η ανάκτηση της Κύπρου. Δηλαδή ποία είναι τα στάδια για την ανάκτηση της Κύπρου ότι ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αναγκάσθηκαν να την παραχωρήσουν στην Αγγλία, τώρα την διεκδικούν πάλι. Ο αγώνας μας θα πρέπει να είναι πολύ σκληρός και συντονισμένος για να μπορέσουμε να τα αποτρέψουμε και πάλι αυτά τα σχέδια.
Καθήκοντα τοποτηρητή του Μητροπολιτικού θρόνου της Πάφου ανέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος (δεξιά) μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για απομάκρυνση του Τυχικού (αριστερά). (Φωτογραφία: Philenews).
«Ε.Κ.»: Κάνοντας αναφορά στην Ομογένεια της Αμερικής, πώς μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά πάνω και πέρα από τα μνημόσυνα, τα συνέδρια κ.λπ.;
Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: Είναι κοντά στο μέρος που λαμβάνονται οι αποφάσεις για όλον τον Κόσμο. Πρέπει, όπως το Ισραήλ κατάφερε με την εκεί δική του παροικία να επηρεάσουν καταστάσεις, να το κάνουμε κι εμείς. Δεν είναι λιγότερο, από γεωπολιτικής σημασίας, η θέση της Ελλάδας και της Κύπρου από ό,τι το Ισραήλ, γιατί να μην το επιδιώκουμε; Δεν έχουμε άλλη διέξοδο.
«Ε.Κ.»: Ποια θα είναι η συνέχεια του τέως Μητροπολίτη Πάφου, Τυχικού, έπειτα από την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου να τεθεί σε αργία επ’ αόριστο;
Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: Εδειξε πάλι μία φιλεύσπλαχνη στάση η Σύνοδος να τον θέσει σε αργία μέχρις ότου εφαρμόσει εκείνα τα οποία έθεσε ως προϋπόθεση η Ιερά Σύνοδος και του συνέστησε να υπακούσει και η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αν δεν τα ακούσει θα μείνει έτσι σε αργία. Αν προχωρήσει και σε άλλα ακόμα, υπάρχει και άλλη ποινή σκληρότερη.
Είναι κάτι το οποίο πρέπει να το καταλάβουμε, ότι έγινε όργανο αυτών των αντιοικουμενιστών, όπως ονομάζουν τους εαυτούς τους, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν ορθόδοξη σκέψη και ορθόδοξο φρόνημα, παρά μόνο στους εαυτούς τους.

«Ε.Κ.»: Λέγοντας και άλλη σκληρότερη ποινή, υπονοείτε ακόμα και καθαίρεση;
Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: Βεβαίως, εάν προχωρήσει και επιμένει σ’ εκείνα τα οποία σκοπεύει να κάνει.
«Ε.Κ.»: Ο Τυχικός είναι από τα δικά σας πνευματικά βλαστήματα. Δεν θα μπορούσατε να τον καλέσετε στην Αρχιεπισκοπή και να του πείτε, βρε αδελφέ σύνελθε για το καλό το δικό σου;
Η Εκκλησία της Κύπρου θα είναι πάντα στο πλευρό σας, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εκφράζοντας τη συγκίνησή του που βρίσκεται για πρώτη φορά στο Φανάρι με την ιδιότητά του ως Αρχιεπίσκοπος.
Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: Πολλές φορές το έκανα. Ηταν όπως φαίνεται εξ’ αρχής συνδεδεμένος με αυτούς τους αποτειχισμένους και αυτοί τον καθοδηγούν.
«Ε.Κ.»: Υπάρχουν όμως Μακαριότατε και κάποιοι άλλοι λαϊκοί και κληρικοί και εκ Κύπρου και εξ Ελλάδος, προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα είδος στασιασμού σήμερα προβάλλοντάς τον ως ηγέτη τους και μάλιστα προσπαθούν να υπεισέλθουν και στην Ομογένεια. Είχε ο Τυχικός τέτοιες τάσεις εκ νεότητός του ή μετά τις απόκτησε;
Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: Βάλτε τον να μιλήσει, να κάνει μία ολοκληρωμένη πρόταση και θα δείτε αν έχει αυτές τις δυνατότητες να είναι κορυφή της Ορθοδοξίας. Είναι αυτοί οι οποίοι θέλουν να του γεμίσουν τα μυαλά του παρασύροντάς τον στους δικούς τους δρόμους. Ο ίδιος δεν είπε κάτι τέτοιο και ξέρει τις δυνατότητές του. Πιστεύω ότι η Εκκλησία της Κύπρου πολύ καλά έκανε και τόλμησε να θέσει τέρμα σ’ αυτή την κατάσταση και μέμφομαι την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία δεν παίρνει μέτρα να κοπεί το κακό. Εκεί στη Θεσσαλονίκη είναι που μαίνεται η φωτιά τους, να λάβει μέτρα.
«Ε.Κ.»: Μετανιώσατε ποτέ που τον προωθήσατε αυτόν;
Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: Μα δεν ήξερα ότι θα ήταν έτσι. Φαίνεται δεν μετρήσαμε σωστά τις δυνατότητές του, ούτε και ξέραμε τις διασυνδέσεις του.




















