ΕΚΠΤΩΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΤΥΧΙΚΟΣ: Με έντονο εκκλησιαστικό παρασκήνιο και υπό το βάρος εξελίξεων από το Φανάρι, τελέστηκε το Σάββατο 5 Ιουλίου 2025 στα Μέσανα της Πάφου το μνημόσυνο της μακαριστής Φρειδερίκης, μητέρας του Τυχικού.
Επιμέλεια – ΒΗΜΑ ΟΡΘΠΔΟΞΙΑΣ
Η επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, μετά από ειδική άδεια που εξασφαλίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και Τοποτηρητή του Μητροπολιτικού Θρόνου, κ. Γεώργιο.
Παρότι το μνημόσυνο κυμάνθηκε σε κλίμα ευλάβειας, η υπόθεση του Τυχικού συνεχίζει να προκαλεί εκκλησιαστική αναταραχή. Εκκλησιαστικές πηγές του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναμένεται να συνεδριάσει εντός της εβδομάδας, έχοντας μεταξύ άλλων στην ατζέντα της και την εξέταση του εκκλητού που έχει υποβάλει ο ίδιος.
«Ο λαός στηρίζει τον Τυχικό» – Τι δηλώνει η υπεράσπιση
Η δικηγόρος του Τυχικού, Ευαγγελία Πουλλά, μιλώντας δημόσια υπεραμύνθηκε του προσώπου του πελάτη της. «Ο λαός στέκεται στο πλευρό του. Δεν υπάρχει καμία από τις τρεις κανονικές αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε έκπτωση αρχιερατικού αξιώματος: σεξουαλικό αδίκημα, ανεπάρκεια ή γεροντική άνοια», υπογράμμισε, αφήνοντας αιχμές για σκοπιμότητες.
Η αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου
Σαφής και επικριτικός εμφανίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, σχολιάζοντας τις ενέργειες του Τυχικού. Όπως σημείωσε, «του δόθηκε άδεια να τελέσει μνημόσυνο το Σάββατο, ημέρα καθιερωμένη από την Εκκλησία για τους κεκοιμημένους, και όχι να το χρησιμοποιήσει για δημιουργία εντυπώσεων». Επέκρινε παράλληλα την προσπάθεια προσέγγισής του από τον Τυχικό, λέγοντας ότι επρόκειτο για «δήθεν πρόσκληση για συμπροσευχή», την οποία δεν αποδέχθηκε.
Τι θα κρίνει το Φανάρι
Μέχρι να εξεταστεί το έκκλητό του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Εκκλησία της Κύπρου δεν προτίθεται να επανέλθει στην υπόθεση. Ωστόσο, η παρουσία του Τυχικού, έστω και χωρίς λειτουργική συμμετοχή, στην κοινότητα των Μεσάνων και το φορτισμένο μνημόσυνο της μητέρας του, αποτελούν σαφές μήνυμα πως το ζήτημα παραμένει ανοιχτό – τόσο στο λαϊκό αίσθημα, όσο και στους εκκλησιαστικούς θεσμούς.
Την Κυριακή 6 Ιουλίου του επετράπη να παραστεί σε άλλη ενορία για μνημόσυνο, όχι όμως να ιερουργήσει. Οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για το μέλλον του κληρικού που βρέθηκε στο επίκεντρο μιας εκκλησιαστικής δοκιμασίας με θεσμικές και πνευματικές διαστάσεις.