Ι.Μ. ΛΕΜΕΣΟΥ: Δύο ανθρώπινες ζωές, 125 τετραγωνικά χιλιόμετρα καμένης γης και δεκάδες οικογένειες χωρίς στέγη είναι ο τραγικός απολογισμός της καταστροφικής πυρκαγιάς που έπληξε την ορεινή Λεμεσό.
Επιμέλεια- Γιάννης Παπανικολάου, ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Η φωτιά, η μεγαλύτερη στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, άφησε πίσω της όχι μόνο στάχτες αλλά και ψυχικά τραύματα. Στο επίκεντρο της έμπρακτης αλληλεγγύης, η Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα, ανέλαβε την καθημερινή διανομή 1.000 γευμάτων, στηρίζοντας τους πυρόπληκτους αδελφούς μας με πνεύμα θυσίας και προσφοράς.
Ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, σε δημόσιο μήνυμά του, απηύθυνε λόγο ελπίδας, προσευχής και ευθύνης, καταγράφοντας και τις ζημιές που υπέστη και η Εκκλησία.
Το Πλήρες Μήνυμα του Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανασίου
(26/7/2025 – ομάδα «Φίλοι π. Αθανασίου Μητρ. Λεμεσού»)
«Επειδή αρκετοί με ρωτούν για τις πυρκαγιές, να πω κάτι που είναι χρήσιμο για όλους μας.
Καταρχάς η Ιερά Μητρόπολή μας ανέλαβε να παρέχει 500 γεύματα το μεσημέρι και 500 το βράδυ. Θα μαγειρεύουμε εδώ, θα φροντίζουμε να έχουμε γεύματα και δείπνα για πεντακόσια άτομα, αυτά που χρειάζονται και είναι σε δύσκολη θέση, σε συνεννόηση και επικοινωνία με την Πολιτική Άμυνα.
Όπως καταλαβαίνετε είναι ένας μεγάλος αριθμός γευμάτων, χρειάζονται πολλοί άνθρωποι και πολλά υλικά για να γίνουν αυτά. Με τη βοήθεια του Θεού θα τα αναλάβει η Μητρόπολη αυτά όλα τα πράγματα.
Να πω επίσης ότι σε αυτή τη μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά έγιναν πολλές ζημιές, κάηκαν πολλά σπίτια των αδελφών μας, αυτοκίνητα, υποστατικά, ζώα, δέντρα, χωράφια, κάηκαν τα πάντα. Και εμείς, η Εκκλησία, είχε τις δικές της ζημιές αλλά το πιο λυπηρό είναι ότι κάηκαν και κάποια εκκλησάκια.
Κάηκε το παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέου στο Σούνι, κάηκε το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου στο Βουνί και κάηκε και η μεγάλη Εκκλησία του Αγίου Σιλουανού και Σωφρονίου των Αθωνιτών, στο Σούνι. Κάηκε ολοσχερώς, έγινε στάχτη, δεν έμεινε απολύτως τίποτα! Ένα βουνάρι πέτρες.
Κι εκείνη η Εκκλησία, έχει 5 χρόνια που τη χτίσαμε, και ήταν πανέμορφη, ένα στολίδι της περιοχής, κάηκε και αυτή μαζί με όλα τα δέντρα και όλα τα υπόλοιπα που ήταν εκεί και τώρα εκεί, πλέον, είναι ένας τόπος κατάμαυρος, κρανίου τόπος! Δεν υπάρχει τίποτα που να θυμίζει ζωή και χαρά.
Ο Θεός να βοηθήσει τον κόσμο. Να προσευχόμαστε να βοηθήσει ο Θεός τους αδερφούς μας που είναι εμπερίστατοι από τις πυρκαγιές και να σκεπάσει ο Θεός να αποφεύγονται τέτοια θλιβερά πράγματα.
Να αναπαύσει ο Θεός τους κεκοιμημένους αδερφούς που κοιμήθηκαν με πολύ οδυνηρό θάνατο και να παρηγορήσει τους οικείους τους. Ο Θεός να σκεπάσει.
Να προσευχόμαστε να σκεπάσει ο Θεός και να μας δυναμώσει να ανταπεξέλθουμε στη μεγάλη αυτή δυσκολία που όλοι βιώνουμε, ιδιαίτερα στην πόλη μας και στην επαρχία μας. Η μισή επαρχία και πλέον, κάηκε.
Η Λεμεσός, που είχε πανέμορφη ύπαιθρο, που ήταν όλα τα κρασοχώρια, τα χωριά με την ωραία ύπαιθρο, έγιναν παρανάλωμα του πυρός όλα αυτά τώρα και δεν βλέπει κανείς τίποτα που να θυμίζει την όμορφη εκείνη εικόνα της υπαίθρου που είχαμε κοντά μας.
Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν!
Ας είναι ευλογημένο το όνομα του Κυρίου!»
Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος
26/7/2025
Πράξεις αλληλεγγύης σε συντονισμό με την Πολιτεία
Η πρωτοβουλία της Μητρόπολης τελεί σε πλήρη συνεργασία με τις πολιτικές και κοινωνικές δομές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Πολιτική Άμυνα, οι τοπικές κοινότητες και οι εθελοντές συντονίζουν τις προσπάθειες, ενώ γίνεται λόγος και για ενδεχόμενη ενίσχυση των πληγέντων από το Υπουργείο Εσωτερικών. Παράλληλα, σε επίσημη ενημέρωση της Κυπριακής Βουλής έγινε έκκληση για «άμεση αποκατάσταση των πληγεισών κοινοτήτων και στήριξη όσων έχασαν τα πάντα».
Πνευματική στήριξη και προσευχή
Ο λόγος του Μητροπολίτη κ. Αθανασίου δεν περιορίζεται σε διαπιστώσεις, αλλά διαμορφώνει ένα πνευματικό πλαίσιο αντίδρασης απέναντι στη θλίψη και την οδύνη. Η Μητρόπολη Λεμεσού μεριμνά για τις λειτουργικές ανάγκες των περιοχών που δεν έχουν πρόσβαση σε εκκλησιαστικούς χώρους και ζητά προσευχή και ενότητα από τον λαό.
Εν αναμονή των τελικών αποτιμήσεων, η Εκκλησία παραμένει δίπλα στους πληγέντες, παρέχοντας όχι μόνο τροφή και ανακούφιση, αλλά και ελπίδα.