€24 εκατ. ευρώ αξιώνει η Μητρόπολη Πάφου από Κράτος και Δήμο Πάφου

Loading...


της Ντόρας Χριστοδούλου

Ποσό €24 εκατ. διεκδικεί ως αποζημιώσεις από Κράτος και Δήμο Πάφου η Μητρόπολη Πάφου για τον εκμηδενισμό της αξίας της γης στον Δημόσιο Κήπο της πόλης, με τις διοικητικές αποφάσεις τους τα προηγούμενα χρόνια.

Ήδη, το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου συνεδρίασε, σε κλειστή συνεδρία, για συζήτηση του θέματος με έμφαση στη νομική πτυχή της διαφοράς, αφού η Εκκλησία έχει κινηθεί δικαστικά τόσο κατά της Δημοκρατίας όσο και κατά του Δήμου Πάφου για τον μηδενισμό του συντελεστή δόμησης εντός του Κήπου.

Όπως είναι γνωστό, από το 1981 ο Δήμος και από το 1990 η Δημοκρατία, με δύο διοικητικές τους πράξεις, μετέτρεψαν τον συντελεστή δόμησης εντός του Δημόσιου Κήπου από 160% που ήταν μέχρι τότε σε 0%.

Η Μητρόπολη Πάφου, ως ιδιοκτήτρια Αρχή του χώρου, έχει κινηθεί νομικά κατά του Δήμου Πάφου και κατά του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ως εκπροσώπου του Κράτους για τις πράξεις αυτές.

Το θέμα απασχόλησε τον Δήμο Πάφου κεκλεισμένων των θυρών, ενώ εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται στην κινητικότητα που παρατηρείται στο κέντρο της Πάφου με αφορμή τη μεγάλη ανάπλαση ενόψει 2017.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι στο Δημοτικό Μέγαρο επικρατεί αισιοδοξία ότι ο στόχος αυτός δεν είναι πλέον αδύνατο να επιτευχθεί, δεδομένου ότι με την αλλαγή στον δημαρχιακό θώκο είχε διαφανεί ότι βελτιώθηκε και η σχέση των δύο τοπικών Αρχών. Στόχος είναι να υπάρξει μια ειλικρινής και αμοιβαία επωφελής διαδικασία προώθησης της αλλαγής στο σημερινό στάτους του Δημόσιου Κήπου που δεν εξυπηρετεί κανέναν και δεν τιμά την Πάφο.

Αρμόδιες πηγές επεσήμαναν ότι κλίμα αισιοδοξίας για επιτυχή προώθηση του κοινού στόχου δημιουργεί η καλή χημεία που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ μητροπολίτη και δημάρχου Πάφου, όπως διεφάνη και από την πρώτη συνάντηση που είχαν μετά την εκλογή του κ. Φαίδωνος.