Κύπρου Χρυσόστομος: Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι πρωτίστως πνευματική και ηθική

Loading...


Την Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2014, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος προσεκλήθη από το Διοικητή της ΕΛ.ΔΥ.Κ. Συνταγματάρχη (ΠΖ) Γεώργιο Κουρή να παραστεί στη Δεξίωση και να χαιρετήσει την Εκδήλωση προς τιμή των επαναπατριζόμενων στελεχών της ΕΛ.ΔΥ.Κ.

Στην Εκδήλωση εκπροσώπησε τον Μακαριώτατο και εκφώνησε το χαιρετισμό ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Ακολουθεί ολόκληρη η προσφώνηση: 

 

Αγαπητοί μας Έλληνες Αδελφοί,

Με ιδιαίτερη χαρά και αισθήματα ευγνωμοσύνης, χαιρετίζουμε και την εφετινή δεξίωση, η οποία δίδεται προς τιμή όσων από σας, μετά από ευδόκιμο υπηρεσία στη νήσο μας, επιστρέφετε στην ιδιαίτερή σας πατρίδα.

Είμαστε σίγουροι ότι ο χρόνος υπηρεσίας σας στην ΕΛ.ΔΥ.Κ., παρά τις όποιες δυσκολίες και αντιξοότητες, ήταν χρήσιμος και επωφελής, καθότι καμιά υπηρεσία προς την πατρίδα δεν πρέπει να θεωρείται μάταια και ανώφελη. Αντίθετα, είναι η αδράνεια και η αδιαφορία, που θα πρέπει να θεωρούνται επιβλαβείς για την κοινωνία. Δυστυχώς, η οικονομική κρίση που βιώνουμε, αλλά και το γενικότερο κλίμα της αβεβαιότητας και της απογοήτευσης που επικρατεί, έχει οδηγήσει πολλούς στην απόγνωση, στην απογοήτευση και στην έλλειψη ενδιαφέροντος και γι’ αυτήν ακόμα τη ζωή μας.

Προκειμένου να υπερβούμε αυτές τις καταστάσεις, θα πρέπει –πέρα από τις όποιες ευθύνες πολιτικών προσώπων ή οικονομικών παραγόντων- να δούμε και κάτι άλλο: την προσωπική ευθύνη, που ο καθένας μας φέρει ως μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Και τούτο, γιατί η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι πρωτίστως πνευματική και ηθική. Από ελεύθεροι άνθρωποι, κτίσματα του Θεού με ελεύθερη βούληση, γίναμε έρμαια των διεθνών αγορών, της εμπορευματοποίησης της ζωής μας, μια προέκταση του κινητού τηλεφώνου, άτομα εμπορικά αναλώσιμα, όπως και τα προϊόντα που μας πλασάρουν. Η ανθρώπινη ζωή έπαυσε να είναι το υπέρτατο αγαθό. Οι ρίζες του κακού δεν είναι άλλες από την πλεονεξία, τη διαφθορά και τον εγωκεντρισμό.

Ιδιαίτερα η μικρή μας πατρίδα Κύπρος, έχει ανάγκη από την ελπίδα που δίνει ο Χριστός, προκειμένου να προχωρήσει μπροστά και να αντέξει στις δοκιμασίες που υποβάλλεται. Ελπίδα, μας δίνει και η δική σας παρουσία. Όλοι εσείς, αγαπητά στελέχη της ΕΛ.ΔΥ.Κ., δίνετε το μήνυμα ότι στον αγώνα μας, προς απελευθέρωση του κατεχόμενου σήμερα από τον Τούρκο εισβολέα βόρειου τμήματος της νήσου μας, δεν είμαστε μόνοι.

Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, που διανύει η νήσος μας, η Ελλάδα είναι παρούσα ως συμπαραστάτης και βοηθός μας. Η δική σας, λοιπόν, παρουσία τονώνει το αγωνιστικό φρόνημα και συντηρεί την πίστη του κυπριακού λαού για απελευθέρωση και δικαίωση. Για τον λόγο αυτό, οφείλουμε να εκφράσουμε προς όλους σας τα αισθήματα της βαθιάς μας αγάπης και ευγνωμοσύνης για την συμβολή σας στον κοινό αγώνα για τη σωτηρία της Κύπρου.

Με αυτές τις σκέψεις σας κατευοδώνουμε, Έλληνες Αδελφοί, στο δρόμο του γυρισμού, κοντά στις οικογένειές σας, στα χωριά και στις πόλεις σας, μαζί με την ευχή όπως ο Θεός, σύντομα μάς αξιώσει να σας υποδεχθούμε και πάλι, σε μια ελεύθερη και δικαιωμένη Κύπρο. Ο Θεός μαζί σας!

Ευχέτης προς Κύριον

†Ο ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣΕτικέτες