Καταδίκη διακοπής Θείας λειτουργίας στην κατεχόμενη Κυθρέα

Loading...


Το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τη διακοπή της λειτουργίας των Μαρωνιτών στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στην κατεχόμενη Κυθρέα στις 31 Μαΐου 2014. Πρόκειται για το ζήτημα που απεκάλυψε το ΣΙΓΜΑ την περασμένη βδομάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, «η ενέργεια αυτή συνιστά παραβίαση τoυ θεμελιώδους ανθρωπίνου δικαιώματος της ελευθερίας της θρησκείας, το οποίο προστατεύεται, μεταξύ άλλων, από την Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (άρθρο 18).

 Η παρουσία και εκπροσώπων της Τουρκοκυπριακής κοινότητας στην εκκλησία, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, δεικνύει ότι και μία σημαντική μερίδα των Τουρκοκυπρίων διαφωνεί με αυτές τις καταπιεστικές πρακτικές του κατοχικού καθεστώτος».

Το ΥΠΕΞ προσθέτει ότι «η Τουρκία, ως κατοχική δύναμη, οφείλει να σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτό της θρησκευτικής ελευθερίας, γεγονός που έχει καταδειχθεί, μεταξύ άλλων, από τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και από τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για τη θρησκευτική ελευθερία στην Έκθεση του για την επίσκεψη του στην Κύπρο το 2012. Η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας ζητεί τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεωρεί ότι όλες οι θρησκευτικές ομάδες πρέπει να έχουν πλήρη έλεγχο και ελεύθερη πρόσβαση στα θρησκευτικά τους μνημεία κα τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα».

Επισημαίνεται, τέλος, ότι το εν λόγω συμβάν δεν συνάδει ούτε με την προσπάθεια δημιουργίας καλού κλίματος στις υπό εξέλιξη συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.Ετικέτες