Θεία Λειτουργία ύστερα από 40 χρόνια στην κατεχόμενη Γύψου

Loading...


Με έκδηλη την συγκίνηση και με δάκρυα στα μάτια οι εκτοπισθέντες κάτοικοι της κοινότητος Γύψου της επαρχίας Αμμοχώστου γιόρτασαν, εκ μεταθέσεως, την εορτή της αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Προφήτου και Βαπτιστού Ιωάννου του Προδρόμου.

Η συλημένη από τους βάρβαρους κατακτητές εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου, κτίσμα του τέλους του 18ου αιώνα, ξαναζωντάνεψε ύστερα από σαράντα χρόνια, «επλήσθη Πνεύματος Αγίου» και γέμισε και πάλι με τα αρώματα της πίστεως, τις πνευματικές ευωδίες και τα πανηγυρικά ψάλματα προς τον προστάτη Άγιο της κοινότητος.

Ο ναός και ο αύλειος χώρος κατεκλύσθησαν από τους εκτοπισμένους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι κουβαλώντας τον ασίγαστο πόνο της προσφυγιάς και την ελπίδα και προσμονή της επιστροφής, προσήλθαν με ευλάβεια και κατάνυξη για να μετάσχουν της λατρευτικής συνάξεως.

Τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο εκπροσώπησε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ηρακλείδιος Ξιούρος, ο οποίος τέλεσε την Θεία Λειτουργία και μνημόνευσε όλους τους κεκοιμημένους κατοίκους της Γύψου, τους πεσόντες και φονευθέντες κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και ανάπεμψε δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων της κοινότητας.

Ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας του Ιωάννου του Προδρόμου στο προαύλιο του Ναού και η καθιερωμένη διέλευση των πιστών κάτω από την εικόνα του πολιούχου αγίου, προς ευλογία και αγιασμό.Ετικέτες