«Η καθηγήτρια μου στη Σαγκάη μου έδωσε το όνομα Τάσος ενώ ήθελα να με ονομάσουν Αχιλλέα» λέει στο «Εντός και Εκτός Συνόρων» ο Πινγκ Χάο που γεννήθηκε στο Πεκίνο, σπούδασε την ελληνική γλώσσα στη Σαγκάη και συνεχίζει ως μεταπτυχιακός φοιτητής σήμερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.
«Τόσο ο κινεζικός όσο και ο ελληνικός είναι αρχαίος πολιτισμός και με ενδιέφερε από πολύ νωρίς να μάθω τη γλώσσα και να γνωρίσω καλύτερα την Ελλάδα» εξηγεί ο Τάσος Χάο, που βρίσκεται μόλις έξι μήνες στη χώρα μας, όμως μιλάει, γράφει και διαβάζει ελληνικά, γεγονός που προκαλεί μεγάλη εντύπωση ακόμη και στους Κινέζους που ζουν για χρόνια εδώ, αλλά δεν έχουν καταφέρει να καταλάβουν πως διαβάζονται τα ελληνικά. Υπάρχει μία κινεζική εφημερίδα, που κυκλοφορεί σε εβδομαδιαία βάση, η «China Greece Times» για την ενημέρωση της πολυάριθμης στην Αθήνα κοινότητας, ωστόσο είναι γραμμένη μόνο στην κινεζική γλώσσα. «Είναι σαν πόρτα. Είναι σαν το παράθυρο μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας αφού από αυτήν μαθαίνουν τα νέα και τα όσα συμβαίνουν» τονίζει ο Χάο.
Φορείς και σύλλογοι που λειτουργούν στη χώρα μας φροντίζουν περισσότερο για τη διατήρηση των παραδόσεων και τη διδασκαλία των κινεζικών, παρά των ελληνικών, όμως ο Τάσος Χάο είναι αποφασισμένος όχι μόνο να συνεχίσει τις σπουδές του, αλλά να μείνει, μόνιμα, πλέον στην Ελλάδα διδάσκοντας τη γλώσσα μας στους συμπατριώτες του.
Ίσως, το μόνο παράπονο που έχει είναι ότι δεν μπόρεσε να πάρει το όνομα Αχιλλέας, καθώς θεωρήθηκε εξωπραγματικό από την καθηγήτρια των ελληνικών στη Σαγκάη, επειδή ανήκε στον ήρωα της Ιλιάδας και ως εκ τούτου ήταν για εκείνη αφενός μύθος και αφετέρου πολυσύλλαβο για αυτό, άλλωστε και το Αναστάσιος έγινε Τάσος.
Πρόσφατα ο νεαρός φοιτητής ήρθε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, εκμεταλλευόμενος την αργία της Καθαράς Δευτέρας για να γιορτάσει κινεζική πρωτοχρονιά, που δεν έχει σταθερή ημερομηνία αφού βασίζεται στο σεληνιακό ημερολόγιο.
«Φέτος ήταν στις 18 Φεβρουαρίου και γιορτάσαμε το έτος της κατσίκας ή του προβάτου. Για εμάς είναι το ίδιο» υποστηρίζει και «είναι πολύ καλό, επειδή συμβολίζει την ειρήνη και τη φιλία μεταξύ των λαών» η οποία ελπίζει να επικρατήσει αυτή τη χρονιά σε Ανατολή και Δύση, ανεξαρτήτως, ημερολογίου.
Ακούστε τι είπε στο insideoutborders.com