“Το ένδοξο έθνος μας, το χιλιοξακουσμένο – συνέχιζε να λέει –, ξέπεσε στα χρόνια μας, γιατί φύγαμε – φύγαμε από τον Θεό των Πατέρων μας. Πάει – είπε στο τέλος ο Δεσπότης – θα μας πάρει ο Θεός τη Χάρη του, αφού ποδοπατούμε τον νόμο του και ψηφίζουμε για νόμο τις βρωμιές” αναφέρουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους οι χριστιανοί Μεγαλουπόλεως για τον Μητρ. Γορτύνος και την τοποθέτησή του για το Σύμφωνο Συμβίωσης. Αναλυτικά:
Ήρεμος και γαλήνιος φαινόταν ο Δεσπότης μας σήμερα, την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων το πρωί στην Θεία Λειτουργία, στο χωριό Παλιομοίρι της Μεγαλοπόλεως, όπου είχε μεταβεί για την τέλεση Μνημοσύνου με την Θεία Λειτουργία.
Ομοίως ήρεμος ήταν και στο θείο του κήρυγμα και παρήγορος προς την θλιμμένη οικογένεια. Ο ναός ήταν κατάμεστος από το εκκλησίασμα. Στο τέλος του κηρύγματός του ο δεσπότης, συνεδύασε το θέμα του με την «μεγάλη αμαρτία», όπως είπε, που συνέβηκε στην πατρίδα μας, το να γίνει νόμος η ακολασία και επιτέθηκε δριμύτατα – πάει τώρα το ήρεμο πρώτα ύφος του – εναντίον εκείνων που ψήφισαν ένα τέτοιο «αίσχος νόμο», όπως τον αποκάλεσε. Ιδιαίτερα όμως ο Μητροπολίτης μας ήταν θυμωμένος και απότομος στην επίθεσή του εναντίον των βουλευτών της επαρχίας μας, οι οποίοι ψήφισαν τον «ελεεινό νόμο», όπως τον είπε. Στην επίθεσή του αυτή εναντίον τους ο Μητροπολίτης τους είπε την φράση «ντροπή τους», και μάλιστα την είπε δυό και τρεις φορές. Προέτρεψε δε τους χριστιανούς να μεταφέρουν στους βουλευτές αυτούς την θλίψη του για την πράξη τους και τον χαρακτηρισμό του ως «ντροπή τους». Καί μάλιστα είπε, θα χαρεί να του κάνουν μήνυση για την φράση του αυτή και «ελάτε, χριστιανοί μου – μας είπε – στο δικαστήριο, για να ακούσετε τι θα τους πω».
Δεν μπορούμε να θυμηθούμε όλα τα πολλά που είπε ο δεσπότης κατάπικρος για τον νόμο που ψηφίστηκε. Θυμόμαστε μόνο ότι αναφέρθηκε με πόνο λέγοντας, που κατήντησε η ένδοξη πατρίδα μας, που τιμούσε την παρθενία και έκανε Παρθενώνα, που κατήντησε στα χρόνια μας, ώστε οι άρχοντές της να ψηφίζουν την ακολασία ως νόμο. «Καί μη με αφήνετε – είπε – χριστιανοί μου, μη με αφήνετε να αγωνίζομαι μόνος μου. Δεν είναι δική μου η πίστη και η πατρίδα. Είναι και δική σας πίστη η Ορθοδοξία και δική σας πατρίδα η Ελλάδα μας.
Το ένδοξο έθνος μας, το χιλιοξακουσμένο – συνέχιζε να λέει –, ξέπεσε στα χρόνια μας, γιατί φύγαμε – φύγαμε από τον Θεό των Πατέρων μας. Πάει – είπε στο τέλος ο Δεσπότης – θα μας πάρει ο Θεός τη Χάρη του, αφού ποδοπατούμε τον νόμο του και ψηφίζουμε για νόμο τις βρωμιές». Είπε και άλλα, που δεν μπορούμε να τα θυμηθούμε.
Όλοι στο εκκλησίασμα, όπως φαίνονταν από τα πρόσωπά τους, ενθουσιάστηκαν από το ξέσπασμα αυτό του δεσπότου Ιερεμία και ιδιαίτερα κεντριστήκαμε από αυτό που μας είπε, να μην τον αφήνουμε μόνον να αγωνίζεται, αλλά να είμαστε και εμείς όλοι συναγωνιστές στον αγώνα της Εκκλησίας για την πίστη και τα αγνά ήθη στην πατρίδα μας.Ήταν και Αθηναίοι στο εκκλησίασμα και μερικοί παρέμειναν στο τέλος για να συγχαρούν ιδιαίτερα τον Μητροπολίτη. Οι επιτόπιοι κάτοικοι του χωριού ενθουσιάστηκαν ιδιαίτερα και μάλλον θα εκδηλώθηκαν αργότερα δυναμικά οι αντιδράσεις τους. «Πάω τώρα αμέσως, τώρα, τώρα, πάω να πάρω τηλέφωνο στο βουλευτή», είπε μια απλή γυναίκα.
Πάντως γενικά όλοι χαρήκαμε από το ελεγκτικό αυτό κήρυγμα του δεσπότη μας και έτσι τον θέλουμε να είναι. Να είναι αγωνιστής και να θερμαίνει και την δική μας καρδιά για τον Θεό και την Πατρίδα. Καί όχι, δεν θα τον αφήσουμε να αγωνίζεται μόνος του, γιατί και εμείς πιστεύουμε αυτό που μας άφησαν σαν προίκα οι γιαγιάδες μας και εμείς αγαπάμε την πατρίδα μας, που την τραγουδάμε στα τραγούδια μας χορεύοντας.
(Χριστιανοί Μεγαλοπόλεως)