Το ρωσικό ”όπλο” των Εξαρχιών

Του Γιάννη Μιχελάκη

Για να έχει νόημα και αποτέλεσμα η αντίδραση της ρωσικής Εκκλησίας, στην παραχώρηση της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας, έπρεπε να ενεργοποιηθεί ένα αποτελεσματικό όπλο. Και αυτό δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τη δημιουργία Εξαρχιών εκεί που η Μόσχα έκρινε ότι θα έπληττε το Φανάρι.

Κατ’ αρχάς, να πούμε τι είναι η «Εξαρχία». Ο όρος προέρχεται από την ελληνική λέξη «έξαρχος», που σημαίνει «αρχηγός». Στην εκκλησιαστική γλώσσα με τον τίτλο «έξαρχος» εννοούμε έναν υπεύθυνο εκκλησιαστικών διοικήσεων ή έναν ειδικό απεσταλμένο.

Οι Εξαρχίες, στην Ορθόδοξη Εκκλησία, έχουν και τον ρόλο των μονίμων διπλωματικών αποστολών μεταξύ Εκκλησιών, με την προϋπόθεση, ότι θα διαθέτουν υπό την εποπτεία τους έναν, τουλάχιστον, ιερό ναό. Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε η εκκλησιαστική αποστολή, «υποβαθμίζεται» σε ένα απλό διπλωματικό γραφείο και όχι σε «Εξαρχία».

Με το «όπλο», λοιπόν, την «Εξαρχία», η Μόσχα αποφάσισε να αρχίσει τον «Ιερό πόλεμο» κατά του Φαναρίου.

Πρώτος στόχος ο -θεωρούμενος από τη ρωσική εκκλησία- «αδύναμος κρίκος» των υποστηρικτών του κ. Βαρθολομαίου: Το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας!

Όπως έχουμε ξαναγράψει, αδύναμό σημείο του, οι λίγοι οικονομικοί πόροι, που διαθέτει και καθιστά το ιεραποστολικό του έργο στην Αφρική, δύσκολο…

Το Πατριαρχείο Μόσχας, αντίθετα, διαθέτοντας άφθονους οικονομικούς πόρους μπορεί και κάνει -στην λεγόμενη στην εκκλησιαστική γλώσσα- «εισπήδηση» στην στα εδάφη του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας. Δηλαδή, οι Ρώσοι προσεγγίζουν ιερείς του Παλαίφατου Πατριαρχείου και τους πείθουν να ενταχθούν στην Εξαρχία, που ίδρυσαν, δήθεν διαμαρτυρόμενοι για την αναγνώριση του Αυτοκέφαλου στην Ουκρανική Εκκλησία και από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο.

Το επόμενο -και πιο σκληρό- χτύπημα θα είναι η δημιουργία Εξαρχιών στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο!

Ήδη στην πατρίδα μας υπάρχουν ιεράρχες, που επικρίνουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τις αποφάσεις του στο Ουκρανικό. Επικρίσεις, που, μάλιστα, τις δημοσιοποιούν, όπως για παράδειγμα σ’ αυτές τις οποίες προχώρησε η Μητρόπολη Πειραιά, μόλις χθες! Μια αντίδραση, που φάνηκε, σαν να ήταν απάντηση στην δημόσια τοποθέτηση, ένα μόλις 24ωρο πριν, του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, ο οποίος σε αντίθεση με τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, υπερασπίστηκε τον κ. Βαρθολομαίο και κατηγόρησε τη ρωσική Εκκλησία για αντικανονική συμπεριφορά!

«Ιερός Εμφύλιος» στην Ελλαδική Εκκλησία; «Προεόρτια» της ρωσικής εισπήδησης στην χώρα μας;

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε μάρτυρες των πρώτων επεισοδίων ενός «Ιερού Πολέμου», που τώρα αρχίζει και τα «απόνερά» του, αρχίζουμε τώρα να τα βλέπουμε και στην Ελλαδική Εκκλησία!

Να ελπίσουμε αυτός ο «ιερός πόλεμος» να μην εξελιχθεί στην Ελλάδα σε… «Ιερό Εμφύλιο»!!!

Γιατί, όπως έγραφε και ο Μενέλαος Λουντέμης: «Όλα τα λόγια του Θεού είναι καλά, βάρντα, να μην τα πάρουνε στο στόμα τους οι παπάδες»..!

news247.gr