Μητροπολίτης Φθιώτιδος: Ενώπιον μιας λαοθάλλασας πιστών τελέσθηκε χθες ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός υπό του Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών στην πανηγυρίζουσα και ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας για την Θεομητορική Εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Χιλιάδες πιστοί από την Λαμία, την Φθιώτιδα, την γειτονική Φωκίδα και άλλα μέρη της Κεντρικής ιδίως Ελλάδος, ανηφόρισαν στην Μονή για τιμήσουν την Παναγία, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι όλων των τοπικών αρχών και φορέων, ενώ τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών, πλαισίωσαν δεκάδες ιερείς από Ενορίες των Αρχιερατικών Περιφερειών Λαμίας, Αμφικλείας, Θερμοπυλών και Ροδίτσης και αλλού.
Τους Άρχοντες του τόπου και τους ευλαβείς προσκυνητές υποδέχτηκαν με αγάπη η Αγία Καθηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Ιωάννα και οι μοναχές της Αδελφότητος, η Ιερά Ακολουθία μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου, ενώ τους ιερούς ύμνους απέδωσαν καθηγητές και μαθητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» υπό τον Διευθυντή του Ωδείου Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ.
Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην διδασκαλία των πατέρων της Εκκλησίας σχετικά με την Θεομητορική Εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ένα «βιολογικό γεγονός, υπερφυές και υπερθαύμαστο αναμφισβήτητα με τους όρους της φύσεως, προσεγγίζεται κατεξοχήν ως θεολογικό και σωτηριολογικό γεγονός. Η γέννηση της Θεοτόκου δεν προσεγγίζεται με τους όρους και τις προϋποθέσεις που βιώνουμε εμείς οι άνθρωποι τον ερχομό της κάθε ανθρώπινης ζωής πάνω στην γη, αλλά με την βεβαιωμένη αλήθεια ότι η γέννηση της Θεοτόκου γέννησε την χαρά και την ελπίδα της λύτρωσης του ανθρωπίνου γένους, καθώς άνοιξε τις πύλες, για να εισέλθει δι’ αυτής, μέσα από την αγία γαστέρα Της και τα άχραντα σπλάχνα Της, ο σαρκωθείς Υιός και Λόγος του Θεού, ο Σωτήρας και Λυτρωτής του κόσμου. Η γέννηση της Θεοτόκου προξένησε παγκόσμια χαρά, την χαρά της σωτηρίας. Το Γενέσιο της Θεοτόκου μας μυσταγωγεί από την βιολογία στην θεολογία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Συμεών αναφέρθηκε στην καθιέρωση της εορτής από την Αγία μας Εκκλησία τονίζοντας «σε μία εποχή που τα μόνα γενέθλια, που εορτάζονταν εξαναγκαστικά επί αιώνες, ήταν των ειδωλολατρών τυρράνων, ηγεμόνων και αυτοκρατόρων, σε μία εποχή δουλοκτητική και βίαιη, έρχεται η Εκκλησία να φέρει και με την εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου ένα ανατρεπτικό και επαναστατικό μήνυμα. Γιορτάζει τα γενέθλια μιας άσημης κόρης από την Ναζαρέτ, του πιο σεμνού, άγιου και ταπεινού προσώπου της ανθρώπινης ιστορίας, για να δώσει την δυνατότητα, δια πρεσβειών της Θεοτόκου, και η γέννηση του κάθε ανθρώπου ανεξαιρέτως, να μην είναι μόνο ένα βιολογικό γεγονός, αλλά συγχρόνως ένα πνευματικό γεγονός, αφορμή δοξολογίας του ονόματος του Θεού και αιτία και πηγή πραγματικής και υπαρξιακής χαράς».
Τέλος, ο κ. Συμεών ευχαρίστησε τους πατέρες, τους άρχοντες και τους χιλιάδες πιστούς, που προσήλθαν στην ιερά πανήγυρη, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο «μας δίδεται η δυνατότητα αφενός μεν να τιμήσουμε το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και αφετέρου να καταθέσουμε ένα ταπεινό ευχαριστώ αγάπης και ευγνωμοσύνης στην γερόντισσα Ιωάννα και στις αδελφές της Μονής για την διακονία αγάπης, αυτοθυσίας και προσφοράς, που καταθέτουν με το αίμα της καρδιάς τους σε αυτό το Θεοτοκοφρούρητο και Θεοτοκοσκέπαστο ιερό Παλλάδιο της Μητροπόλεως Φθιώτιδος».
Σήμερα το πρωί στο Καθολικό της Μονής θα τελεσθεί ο Πανηγυρικός Όρθρος και ακολούθως η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, η οποία θα μεταδοθεί απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου, ενώ το απόγευμα αύριο θα τελεσθεί Πολυαρχιερατικός Μεθέορτος Εσπερινός και παρουσίαση του σπουδαίου λευκώματος – βιβλίου “ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΓΕΝΕΣΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΔΑΜΑΣΤΑΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ. Ιστορία και Τέχνη” , έργο του Πρωτ. π. Νεοφύτου Ραφαηλίδη, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.