Μια (διπλή) πληγή που θα παραμείνει ανοιχτή για χρόνια

του μητροπολίτου Αχελώου Ευθυμίου
Από το ένθετο Ορθοδοξία της εφημερίδας «δημοκρατία»

Ο μητροπολίτης Νικόδημος Γκατζιρούλης υπήρξε μία εξέχουσα φυσιογνωμία που με την μορφή και το έργο του σφράγισε τα τελευταία 50 χρόνια του εκκλησιαστικού βίου της Ελλάδος.

Προικισμένος με πολλά και ιδιαίτερα χαρίσματα διακόνησε θεοφιλώς όχι μόνο το ποίμνιό του, αλλά και ευρύτατα σύνολα των μελών της Εκκλησίας. Ο κήρυκτικός λόγος του πατερικός και αφυπνιστικός. Το συγγραφικό έργο του εκτεταμένο, με σειρά εκδόσεων πνευματικής οικοδομής και ορθοδόξου μαρτυρίας.

Ιδιαίτερη η αναφορά του στα κείμενα των αγίων Πατέρων της Εκκλησίας και σφοδρή η επιθυμία του να μεταφέρει στο σύγχρονο πλήρωμα της Εκκλησίας τους θησαυρούς της Πατερικής παραδόσεως. Η πλούσια και θεοφιλής διακονία του Μητροπολίτου Νικοδήμου διεκόπη αποτόμως και όλως αντικανονικώς. Εξεθρονίσθη βιαίως από τον θρόνο της Μητροπόλεώς του, χωρίς καμιά δυνατότητα δικαστικής αποκατάστασης.

Έτσι άρχισε μία νέα οδυνηρή και σταυρώσιμη περίοδος της ζωής του, που διήρκεσε 40 περίπου χρόνια, μέχρι την κοίμησή του. Με ακατάβλητη υπομονή και και καρτερία εσήκωσε τον σταυρό της αδίκου μεταχείρισής του από την διοίκηση της Εκκλησίας. Προσπάθησε με σειρά δημοσιευμάτων του να πληροφορήσει την διοίκηση της Εκκλησίας και το πλήρωμα της Εκκλησίας για την εκκλησιαστική αυτή εκκρεμότητα, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Τον δίκαιο αυτό αγώνα του τον συνέχισε μέχρι την αιφνίδια θανή του.

Η άχρηστη αυτή περιπέτεια εζημίωσε και την Εκκλησία και τον ίδιο. Η διοίκηση της Εκκλησίας στερήθηκε τη συμβολή ενός σοφού και έμπειρου μέλους της και ο ίδιος έχασε την ευκαιρία να αναπτύξη το πολυτάλαντο χάρισμά του. Η ζημιά ήταν διπλή. Η πληγή αυτή στο σώμα της Εκκλησίας που λέγεται «εκκλησιαστικό πρόβλημα» θα παραμένει ανοιχτή -τις οίδε;- για πολλά ακόμη χρόνια…

Τού μητροπολίτου Νικοδήμου, αδελφού και συλλειτουργού ημών γενομένου, αιωνία η  μνήμη!