Mητρ. Σπάρτης για Πάσχα: Ο Χριστιανός καλείται να αφήσει το σκότος της αμαρτίας και να αγωνιστεί να ζήσει νέα ζωή

Loading...


«Ο Χριστιανός σταυρώνει τα πάθη του, για να συσταυρωθεί με τον Χριστό. Πεθαίνει διά της μετανοίας και των δακρύων και γεύεται από την παρούσα ζωή τα αγαθά της αιωνίου βιοτής» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μητρ. Σπάρτης στην εγκύκλιό του για το Πάσχα. Αναλυτικά: 

Μία ανεπανάληπτη αγαλλίαση κατακλύζει σήμερα τις χειμαζόμενες ψυχές μας. Μία λαμπροφεγγής αύρα μεταδίδει το πανευφρόσυνο μήνυμα της συντριπτικής νίκης του Κυρίου μας κατά του θανάτου. Σήμερα ο Άδης νεκρώνεται, ευτελίζεται, καταργείται και στενάζει.

«Χριστός Ανέστη εκ νεκρών» και «άλλης βιοτής της αιωνίου απαρχήν εορτάζομεν». Μία καινούργια ζωή που δεν περιορίζεται στα στενά όρια του παρόντος βίου, δε διακρίνεται από θλίψεις, απελπισίες, θάνατο αλλά μόνο από ηρεμία, από μακαριότητα και επεκτείνεται στην αιωνιότητα.

Το υπέρτατο, όμως, αγαθό της αιωνίου ζωής ξεκινάει από τον παρόντα κόσμο. Ο χριστιανός καλείται να αφήσει το σκότος της αμαρτίας και να αγωνιστεί να ζήσει νέα ζωή, ενάρετη, στραμμένη στην αναζήτηση του λυτρωτικού φωτός, που είναι ο ίδιος ο αναστάς και ζωής αιωνίου χορηγός Χριστός.

Ο αγώνας αυτός διεξάγεται μέσα στην τρικυμιώδη θάλασσα της διάψευσης, της αμφισβήτησης και της απελπισίας του υλόφρονος και απνευμάτιστου αιώνα μας. Μυριάδες άνθρωποι βαδίζουν σκυθρωποί τον ακανθώδη δρόμο της επίγειας ζωής. Πονεμένοι και πικραμένοι προχωρούν στην ατελείωτη έρημο του βίου. Θλιβερά γεγονότα πληγώνουν τον ταλαίπωρο ένοικο του πολυστένακτου πλανήτη μας. Αρρώστιες, θάνατοι προσφιλών προσώπων, εγκατάλειψη, ακόμη και από συγγενικά πρόσωπα, μοναξιά, συκοφαντίες, αχαριστία, οικονομικά αδιέξοδα και άλλοι ‘’βαρύτατοι σταυροί’’ πιέζουν την ψυχή των οδοιπόρων της ζωής.

Σε τέτοιες αντίξοες συνθήκες το καθήκον του συνεπούς χριστιανού δυχεραίνει πολύ. Ο πνευματικός αγωνιστής παλεύει και μάχεται κατά ορατών κάι αόρατων εχθρών. Έρχονται στιγμές πτώσεων και φάσεις απόγνωσης. Βλέπει τον χείμαρρο της αμαρτίας να του ορμά και θολώνει ο νούς του. Εντούτοις, δεν παραιτείται. Συνεχίζει τον ωραίο αγώνα του πιο αποφασιστικά, αφού γνωρίζει ότι ο Νικητής του θανάτου Χριστός συμπονεί, προστατεύει, εμπνέει, σηκώνει το φορτίο των θλίψεων, καθοδηγεί.
Αδελφοί μου και παιδιά μου ευλογημένα,

Ο Σταυρός οδηγεί στην Ανάσταση και η Μεγάλη Παρασκευή κυοφορεί τη λαμπροφόρο Κυριακή του Πάσχα. Τη λύπη, την αθυμία, την απόγνωση διαδέχονται η χαρά, η αναδημιουργία, η ανακαίνιση, η ζωή, η σωτηρία και η ειρήνη της Αναστάσεως. Χωρίς σταυρό δε νοείται η Ανάσταση και χωρίς Ανάσταση δεν έχει νόημα ο Σταυρός. Στην παρούσα ζωή όλοι οι άνθρωποι βιώνουμε δυσκολίες και αντιμετωπίζουμε ποικίλους επώδυνους πειρασμούς. Η κρίση των καιρών μας είναι ένας βαρύς Σταυρός για κάθε άνθρωπο. Δεν πρέπει να απελπιζόμαστε. Θα έλθει και η χαρά της Αναστάσεως.

Ας μην εγκαταλείψουμε τον εαυτό μας στις διάφορες απογοητευτικές περιστάσεις, αλλά να δείξουμε αγωνιστικό φρόνημα και ο Θεός θα βρίσκεται πάντοτε «μεθ΄ημών». Θα συσταυρωθεί μαζί μας και θα μας χαρίσει τη λύτρωση, διότι είναι «το φως το αληθινό που φωτίζει πάντα άνθρωπο ερχόμενο στον κόσμο». Παράλληλα, απαιτείται, για να κάνουμε δικό μας αυτό το φως, και η διαρκής ανθρώπινη συναίνεση και προσπάθεια μέσω της άσκησης. Σ’ αυτό συμβάλλουν η νηστεία των ημερών που προηγήθηκαν, η μετάνοια, που πρέπει να είναι διαρκής, αφού διαρκώς σφάλλουμε, η εγκράτεια, που μας εξασφαλίζει δύναμη σωματική και χαρά πνευματική, και η έμπρακτη άσκηση της αγάπης διά της φιλανθρωπίας.Ο αναστημένος Κύριός μας ως Θεάνθρωπος ανοίγει δρόμο για τον καθένα μας, που μπορούμε να τον ακολουθήσουμε.

Ο Χριστιανός σταυρώνει τα πάθη του, για να συσταυρωθεί με τον Χριστό. Πεθαίνει διά της μετανοίας και των δακρύων και γεύεται από την παρούσα ζωή τα αγαθά της αιωνίου βιοτής.

Επικαλούμαι για όλους σας τον θείο φωτισμό, που πήγασε από το ζωηφόρο Τάφο του Κυρίου μας. Εύχομαι στον καθένα χωριστά και σ΄ όλους μαζί την παρουσία του Κυρίου μας παντοτινή στη ζωή σας, για να έχετε δύναμη, χαρά, ευτυχία και νοσταλγία για τη βασιλεία Του, στην οποία όλοι μας έχουμε κληρονομικά δικαιώματα, που πρέπει να διεκδικήσουμε με αγώνα συνεχή και ισόβιο.

ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ 2016

Θερμός Ευχέτης προς τον αναστάντα Κύριο

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
 Ετικέτες