• Διαφήμιση
  • Ποιοι Είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης – Πνευματικά Δικαιώματα
TV
Radio
Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου, 2025
6 °c
Athens
12 ° Fri
12 ° Sat
12 ° Sun
11 ° Mon
ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ News
  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
  • ΜΟΝΕΣ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ
    • Μονη Μεγιστης Λαυρας
    • Μονη Ξηροποταμου
    • Μονη Χιλανδαριου
    • Μονη Κουτλουμουσιου
    • Μονη Ζωγραφου
    • Μονη Καρακαλου
    • Μονη Σιμωνος Πετρας
    • Μονη Αγιου Παυλου
    • Μονη Ξενοφωντος
    • Μονη Εσφιγμενου
    • Μεγιστη Μονη Βατοπαιδιου
    • Μονη Ιβηρων
    • Μονη Διονυσιου
    • Μονη Παντοκρατορος
    • Μονη Δοχειαριου
    • Μονη Φιλοθεου
    • Μονη Αγιου Παντελεημονος
    • Μονη Σταυρονικητα
    • Μονη Γρηγοριου
    • Μονη Κοσταμονιτου
  • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ
  • ΠΡΟΣΕΥΧΗ
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑ
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
    • ΕΥΧΗ ΓΙΑ ΒΑΣΚΑΝΙΑ
    • Προσευχη στον Χριστο
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟ
    • ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΥΧΕΣ
  • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
    • ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ PLUS
    • ORTHODOX NEWS – FAITH
    • Ασκητές Αγίου όρους
      • Η ΕΡΗΜΟΣ
      • ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΑ
      • Σκητες
    • ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΖΩΗ
    • Καρυες Αγιου ορους
    • ΑΘΩΝΙΑΔΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
    • ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΘΩΝΑ
    • ΔΙΔΑΧΕΣ
      • ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ – ΔΙΔΑΧΕΣ
      • ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ
      • ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΩΣΗΦ
      • Συγχρονοι Γεροντες
        • Γεροντας Παϊσιος
        • Η ζωη του Γεροντα
        • Γεροντας Πορφυριος
        • Γερων Σωφρονιος
        • Πατηρ Ιακωβος Τσαλικης
      • Άγ. Εφραίμ του Συρου
      • Άγ. Σιλουανου του Αθωνιτη
      • Προφητείες Αγ. Κοσμα του Αιτωλου
      • Διδαχες Αγία Μαρτωνα
      • Οσιου Σεραφειμ του Σαρωφ
    • Χάρτης Αγίου Όρους
    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΕΛΛΑΔΑ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΔΙΕΘΝΗ-ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΒΑΤΙΚΑΝΟ
    • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
    • ΘΡ.ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ
    • ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
  • ΜΟΝΕΣ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ
    • Μονη Μεγιστης Λαυρας
    • Μονη Ξηροποταμου
    • Μονη Χιλανδαριου
    • Μονη Κουτλουμουσιου
    • Μονη Ζωγραφου
    • Μονη Καρακαλου
    • Μονη Σιμωνος Πετρας
    • Μονη Αγιου Παυλου
    • Μονη Ξενοφωντος
    • Μονη Εσφιγμενου
    • Μεγιστη Μονη Βατοπαιδιου
    • Μονη Ιβηρων
    • Μονη Διονυσιου
    • Μονη Παντοκρατορος
    • Μονη Δοχειαριου
    • Μονη Φιλοθεου
    • Μονη Αγιου Παντελεημονος
    • Μονη Σταυρονικητα
    • Μονη Γρηγοριου
    • Μονη Κοσταμονιτου
  • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ
  • ΠΡΟΣΕΥΧΗ
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑ
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
    • ΕΥΧΗ ΓΙΑ ΒΑΣΚΑΝΙΑ
    • Προσευχη στον Χριστο
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟ
    • ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΥΧΕΣ
  • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
    • ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ PLUS
    • ORTHODOX NEWS – FAITH
    • Ασκητές Αγίου όρους
      • Η ΕΡΗΜΟΣ
      • ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΑ
      • Σκητες
    • ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΖΩΗ
    • Καρυες Αγιου ορους
    • ΑΘΩΝΙΑΔΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
    • ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΘΩΝΑ
    • ΔΙΔΑΧΕΣ
      • ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ – ΔΙΔΑΧΕΣ
      • ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ
      • ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΩΣΗΦ
      • Συγχρονοι Γεροντες
        • Γεροντας Παϊσιος
        • Η ζωη του Γεροντα
        • Γεροντας Πορφυριος
        • Γερων Σωφρονιος
        • Πατηρ Ιακωβος Τσαλικης
      • Άγ. Εφραίμ του Συρου
      • Άγ. Σιλουανου του Αθωνιτη
      • Προφητείες Αγ. Κοσμα του Αιτωλου
      • Διδαχες Αγία Μαρτωνα
      • Οσιου Σεραφειμ του Σαρωφ
    • Χάρτης Αγίου Όρους
    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΕΛΛΑΔΑ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΔΙΕΘΝΗ-ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΒΑΤΙΚΑΝΟ
    • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
    • ΘΡ.ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ
    • ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ News

Ηλείας Αθανάσιος: Η Εκκλησία οφείλει και έχει υποχρέωση να προστατεύει το ποίμνιό της – Συνἐντευξη στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας»

Newsroom από Newsroom
11/04/2024 | 12:45
σε ΕΙΠΑΝ
184
SHARES
683
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ηλείας Αθανάσιος: Ο κ. Αθανάσιος αναφέρεται στις νεανικές και ποιμαντικές δραστηριότητες στη μητρόπολή του, στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας και στους διακριτούς ρόλους μεταξύ τους, αλλά υπογραμμίζει και την ευθύνη των Ποιμένων να παρεμβαίνουν στα δημόσια ζητήματα προς το συμφέρον της ψυχής των πιστών και του λαού του Θεού.

«Για να κατανοήσουμε τις αλήθειες του Ευαγγελίου, πρέπει να αποβάλουμε το κοσμικό φρόνημα, που μας εμποδίζει να εισέλθη το φως της αλήθειας εντός μας, για να αποκαλύψη σε μας πάσαν την αλήθειαν. Αυτή η αλήθεια μας ελευθερώνει από τα σκοτάδια της απιστίας και αμφιβολίας και έτσι πλησιάζουμε τον Χριστόν, κατανοούμε τους λόγους του και τις συμβουλές του, επιτυγχάνεται έτσι ο «εκσυγχρονισμός» της Εκκλησίας μας, γινόμεθα αληθινά και πιστά τέκνα της, συμπορευόμεθα με αυτόν που μας οδηγεί στην σωτηρία και τον αγιασμόν», αναφέρει, μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Ηλείας κ. Αθανάσιος στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας».


Ο κ. Αθανάσιος αναφέρεται στις νεανικές και ποιμαντικές δραστηριότητες στη μητρόπολή του, στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας και στους διακριτούς ρόλους μεταξύ τους, αλλά υπογραμμίζει και την ευθύνη των Ποιμένων να παρεμβαίνουν στα δημόσια ζητήματα προς το συμφέρον της ψυχής των πιστών και του λαού του Θεού.

– Κ.τ.Ο.: Ποιες είναι οι νεανικές δραστηριότητες στην Μητρόπολή σας;

– κ. Αθανάσιος: Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας και ειδικότερα η Ιερά Μητρόπολις Ηλείας είναι μητέρα και αγκαλιάζει όλα τα παιδιά της. Θέλει να τα προστατεύση από τις σύγχρονες σειρήνες που τορπιλλίζουν την νεολαία και την αποπροσανατολίζουν με απώτερο σκοπό να την κάνουν όργανόν τους. Καλούμε τους νέους να έχουν εμπιστοσύνη στους ταγούς της Εκκλησίας μας, να απευθύνονται προς αυτούς και να επιλύουν όλα τα προβλήματά τους.

Η Ιερά Μητρόπολις έχει ιδρύσει Γραφείον Ψυχολογικής υποστηρίξεως και καλούμε τους νέους να έχουν επικοινωνία με την Ι. Μητρόπολιν, να λαμβάνουν απαντήσεις στα ζωτικά τους προβλήματα και να μην προσπαθούν μόνοι τους να τα επιλύσουν, διότι όπως βλέπουμε έχουμε αστοχίες, οδηγούνται οι νέοι μας σε απονενοημένες πράξεις, χάνουν την ελπίδα τους και δεν εμπιστεύονται τον εαυτόν τους στον Θεόν.

Η Ιερά Μητρόπολις έχει ιδρύσει Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, η οποία είναι ανεγνωρισμένη από το Υπουργείον Πολιτισμού και οι σπουδαστές παίρνουν πτυχίον. Έχουμε επίσης τμήμα Παραδοσιακών Οργάνων και έρχεται ο νέος και δένεται με την παράδοση και στηρίζεται στην ζωή του. Λειτουργούν πολλά τμήματα στις μεγάλες Πόλεις και φοιτούν περίπου 150 παιδιά.

Έχουμε επίσης Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας, που στεγάζεται σε ένα άνετο χώρο, με τέσσερα Τμήματα, στα οποία φοιτούν περίπου 100 παιδιά.

Εκτός αυτών των δραστηριοτήτων έχουμε Κατασκηνώσεις στην παραλία της Σκαφιδιάς και εις την ορεινήν Ηλεία εις την Λαμπεία.

Κάτω από την πνευματική καθοδήγηση των άξιων συνεργατών μας, περνούν οι μέρες σε ένα κλίμα ευχάριστο, πνευματικό και τροφοδοτείται η ψυχή του νέου με τα νάματα της Ορθοδοξίας. Λειτουργεί επίσης Γραφείον Αθλητισμού, όπου κάθε χρόνον, την ημέρα των Ελληνικών Γραμμάτων, στην Εορτή των Τριών Ιεραρχών, η Ιερά Μητρόπολις βραβεύει τους Αθλητές και Αθλήτριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν.Ηλείας.

Λειτουργεί τέλος και ένας Βρεφονηπιακός Σταθμός, με έξοδα της Ιεράς Μητροπόλεως, σε μια περιοχή που κατοικούν κυρίως Ρομά, με απώτερον σκοπόν να ενταχθούν στην κοινωνία μας και να καταστούν ωφέλιμοι και όχι παράσιτα.

– Κ.τ.Ο.: Πως βλέπετε την επόμενη μέρα στις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας;

– κ. Αθανάσιος: Η Εκκλησία γνωρίζει τον ρόλον της μέσα στην κοινωνία, τις αρμοδιότητές της και τα όρια δράσης της. Οι ρόλοι Εκκλησίας και Πολιτείας είναι διακριτοί. Η Εκκλησία ουδέποτε εισήλθε εις τον χώρον της Πολιτείας. Αντίθετα όμως το Κράτος πολλάκις έχει επέμβη εις τα θέματα της Εκκλησίας, κατά το παρελθόν.

Εις την Ελλάδα υπάρχει μεγάλη πλειοψηφία που ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Θα έλεγα ότι το ποίμνιον της Εκκλησίας ταυτίζεται με τους κατοίκους του Κράτους. Η Εκκλησία ως πνευματικός Ταγός, έχει λόγο να επεμβαίνει και να κατηχή τον πιστόν λαόν της, αλλά και να ενδιαφέρεται για την πνευματικήν του πορείαν και να τον οδηγεί στην πραγμάτωση του σκοπού του, που είναι η σωτηρία του και η λύτρωσις του. Η Εκκλησία οφείλει και έχει υποχρέωση να προστατεύη το ποίμνιόν της από τους προβατόσχημους λύκους, να αποκαλύπτη την αλήθεια και να πολεμά τις ενέργειες της Πολιτείας, που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής του ανθρώπου, όπως καυτηρίαζε την ζωή του Ηρώδη ο Πρόδρομος και Βαπτισθής Ιωάννης.

Η Εκκλησία ως Θεανθρώπινος οργανισμός δεν προβληματίζεται από την οποιανδήποτε στάση και συμπεριφορά της Πολιτείας, γιατί Καπετάνιος στο πλοίον της Εκκλησίας μας είναι ο Χριστός, την οποίαν στηρίζει και κατευθύνει.

Η Εκκλησία 2000 και πλέον χρόνια πορεύεται αταλάντευτη, τα Κράτη έχουν εξαφανισθή ή έχουν εμφανισθή άλλα και με διαφορετικές φιλοσοφίες και προοπτικές.

– Κ.τ.Ο.: Έχει λόγο η Εκκλησία στα δημόσια θέματα της καθημερινότητας των πολιτών και έως ποίο σημείο.

– κ. Αθανάσιος: Όπως σας είπα προηγουμένως η Εκκλησία ποιμαίνει τον λαόν του Θεού που ταυτίζεται με τον λαόν της Πολιτείας. Είναι η μητέρα που πρέπει να ενδιαφέρεται για τα παιδιά της. Ο άνθρωπος επλάσθη από τον Θεόν για κάποιον σκοπόν και αυτός είναι η θέωσις, η επιστροφή του κοντά στον Θεόν και η κατάκτηση του Παραδείσου, που διά της παρακοής τον έχασε.

Έχει λοιπόν λόγον η Εκκλησία να επεμβαίνει σε θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος, κυρίως όταν αυτά οδηγούν τον άνθρωπον στον θάνατον.

Οι Μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, όπως ο Ιερός Χρυσόστομος με την Αυτοκράτειρα Ειρήνη, καυτηρίαζαν τις παράνομες ενέργειες των Αρχόντων που έβλαπταν ανεπανόρθωτα τον λαόν. Οι Κληρικοί είναι ποιμένες και ως πνευματικοί Ηγέτες, οφείλουν να υπερασπίζονται το ποίμνιον, όταν αδικείται.

Οι ρόλοι της Εκκλησίας και της Πολιτείας είναι διακριτοί. Πρέπει ο ένας να σέβεται τον άλλον και να υπάρχη αγαστή συνεργασία, προς όφελος του λαού.

Ο Μ. Βασίλειος καυτηρίαζε τις ενέργειες του Αυτοκράτωρος Ουάλεντος που υπερασπιζόταν τον Αρειανισμόν. Αποτέλεσμα των ενεργειών του Μ. Βασιλείου ήτο να απειληθή από τον Αυτοκράτορα με εξορίες, δεσμεύσεις περιουσίας και θάνατον. Δηλαδή όταν απειλείται η πνευματική υπόσταση του λαού, οφείλει η Εκκλησία να τον υπερασπίζεται. Ο άνθρωπος επλάσθη από τον Θεόν «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν» και η Εκκλησία οφείλει να του υποδεικνύει τον τρόπον της πνευματικής του πορείας από το «κατ’ εικόνα» στο «καθ’ ομοίωσιν». Όταν θίγονται τα ιερά και τα όσια της φυλής μας, θα αδιαφορήση η Εκκλησία; Ασφαλώς όχι. Ο Χριστός στην έρημο κατήχησε τον κόσμον και εν συνεχεία τους έδωκε υλική τροφή. Αυτό κάνει εις το διάβα της Ιστορίας η Εκκλησία μας.

– Κ.τ.Ο.: Ποιες είναι οι προτεραιότητες μέσα στο νέον έτος;

– κ. Αθανάσιος: Η Εκκλησία, ως πνευματικό καθίδρυμα, σκοπόν έχει να ενημερώνη το ποίμνιό της γιατί ζη, ποίος είναι ο σκοπός της υπάρξεώς του.

Προς τούτο λειτουργούν τα Κατηχητικά Σχολεία για να καλλιεργήσουν πνευματικά τους νέους μας, την ελπίδα του μέλλοντος, που είναι η άμεση διαδοχή μας. Μέλημά μου είναι να δραστηριοποιηθούν έτι περισσότερον τα Κατηχητικά Σχολεία και οι Κατασκηνώσεις, οι παιδικές χαρές πλησίον των Ιερών Ναών, για να γίνωνται οι συναντήσεις των νέων μας με την επίβλεψιν των Ιερέων μας.

Για να έχουμε θετικό αποτέλεσμα, πρέπει πρώτα να καταρτίσουμε τα στελέχη για να μεταφέρουν το μήνυμα της Εκκλησίας μας στη νέα γενιά. Βλέπουμε τι γίνεται δίπλα μας; Η παραβατικότητα των νέων μας σε μεγάλο βαθμό, που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα.

Καλούμεθα όλοι οι φορείς της Κοινωνίας να συμβάλουμε σ’ αυτήν την προσπάθεια αλλαγής νοοτροπίας των νέων μας και βελτιώσεως της ποιότητας ζωής. Πάντοτε υπήρχαν οι σειρήνες, ιδιαίτερα τώρα με την εξάπλωση και χρήσιν των ηλεκτρονικών μέσων, η διάβρωσις είναι εύκολη. Ιδού το χρέος όλων μας και η ευθύνη έναντι της νέας γενιάς.

– Κ.τ.Ο.: Τι θα απαντούσατε σε όσους σήμερα λέγουν πως η Εκκλησία πρέπει να εκσυγχρονησθή για να έλθη πιο κοντά στους ανθρώπους;

– κ. Αθανάσιος: Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο Χριστός, ο Αρχηγός της ζωής και του θανάτου, ο χορηγός της αιωνίου και μακαρίας ζωής, είναι ο αυτός, χθες και σήμερον και παρατεινόμενος εις τους αιώνας. Η αλήθεια δεν αλλάζει, είναι η αυτή, που δίνει ζωή στον άνθρωπον. Θα ενθυμείσθε, ο Χριστός απευθυνόμενος στους Ιουδαίους τους είπε ότι∙ «εγώ ειμί ο άρτος της ζωής∙ ο ερχόμενος προς με ου μη πεινάση και ο πιστεύων εις εμέ ου διψήση πώποτε, εγώ ειμί ο άρτος ο ζων ο εκ του ουρανού καταβάς∙ εάν τις φάγη εκ τούτου του άρτου, ζήσεται εις τον αιώνα και ο άρτος δε ον εγώ δώσω, η σαρξ μου εστιν, ην εγώ δώσω υπέρ του κόσμου ζωής» (Ιωάννου ΣΤ΄ 35-51).

Όταν άκουσαν τον λόγον αυτόν οι Ιουδαίοι έφυγον. Εκείνο που πρέπει να εκσυγχρονίση η Εκκλησία είναι ο τρόπος μεταδόσεως της αληθείας και όχι η αλλοίωσης αυτής. Όσοι προσπάθησαν να αλλοιώσουν την αλήθεια έπεσαν στην αίρεση.

Βλέπετε, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία προσπάθησε με τα κοσμικά μέσα δήθεν να πλησιάση τους νέους και απέτυχε. Ο άνθρωπος θέλει το γνήσιο, το αληθινό, που γεμίζη την ψυχήν, την ξεκουράζει και την μεταμορφώνει.

Όσοι διαμαρτύρονται ότι η Εκκλησία θέτει όρους και νόμους δυσβάσταχτους, σφάλλουν οικτρά, διότι οι νόμοι θεσπίσθησαν από τον Χριστόν. Ο ίδιος μας βεβαιώνει ότι «ο γαρ ζυγός μου χρηστός και το φορτίον μου ελαφρόν εστιν» (Ματθ. ΙΒ, 30).

Για να κατανοήσουμε τις αλήθειες του Ευαγγελίου, πρέπει να αποβάλουμε το κοσμικό φρόνημα, που μας εμποδίζει να εισέλθη το φως της αλήθειας εντός μας, για να αποκαλύψη σε μας πάσαν την αλήθειαν. Αυτή η αλήθεια μας ελευθερώνει από τα σκοτάδια της απιστίας και αμφιβολίας και έτσι πλησιάζουμε τον Χριστόν, κατανοούμε τους λόγους του και τις συμβουλές του, επιτυγχάνεται έτσι ο «εκσυγχρονισμός» της Εκκλησίας μας, γινόμεθα αληθινά και πιστά τέκνα της, συμπορευόμεθα με αυτόν που μας οδηγεί στην σωτηρία και τον αγιασμό.





Ετικέτες: ΗΛΕΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣΜητρόπολη ΗλείαςΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Share74Tweet46ΑποστολήΑποστολή
Προηγούμενο άρθρο

π. Γεώργιος Σχοινάς: “Βόσκε τα αρνία μου” (ΒΙΝΤΕΟ)

Επόμενο άρθρο

Μοναχή Μαρία Στυλιανοπούλου («Μαρία η ψηλή»)

Σχετικά Άρθρα

Μητροπολίτης Φθιώτιδος: Η Παναγία Δαμάστα δαμάζει τις θλίψεις και ό,τι μας πνίγει (ΒΙΝΤΕΟ)

από Newsroom
09/09/2025 | 21:30

Ι.Μ. ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ: Πανηγυρικά και με την παρουσία πλήθους πιστών πανηγύρισε η Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Δαμάστας, στις παρυφές του...

Μητροπολίτης Κορέας: Στην Ελλάδα πρέπει να γίνει επανευαγγελισμός

από Newsroom
09/09/2025 | 11:00

Μητροπολίτης Κορέας: Στα Χανιά βρέθηκε ο Μητροπολίτης Κορέας και επίτιμος Έξαρχος Ιαπωνίας κ. Αμβρόσιος, ο οποίος το πρωί της Κυριακής...

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Ο Σταυρός μπορεί να μας σώσει (ΒΙΝΤΕΟ)

από Newsroom
09/09/2025 | 10:00

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2025, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος εκφώνησε κήρυγμα με αφορμή την Κυριακή προ της Υψώσεως...

 

Ορθοδοξία : Όλα τα ΝΕΑ για τις μητροπόλεις

Επικαιρότητα ΕΔΩ

Εορτολόγιο : Γιορτή σήμερα – Όλες οι γιορτές

Όλες οι προσευχές : Προσευχή

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του ΒΗΜΑΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ  στο Google News

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις και τα εκκλησιαστικά ΝΕΑ από το vimaorthodoxias.gr

Γίνε Μέλος της Ομάδας μας

  • 149.6k Fans
  • 7.4k Followers
  • 138k Subscribers
  • 2k Subscribers

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ -ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ

8 Σεπτεμβρίου – Γιορτή σήμερα: Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου

από Newsroom
8 Σεπτεμβρίου, 2025

Γιορτή σήμερα: Τη Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου εορτάζει σήμερα, 8 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία μας. Οι γονείς της Υπεραγίας Θεοτόκου, ονομάζονταν Ιωακείμ...

Περισσότερα

Ο Ηγούμενος της I. Μονής Καρακάλλου Γέροντας Φιλόθεος για την Ψηφιακή Κάρτα και τον Προσωπικό Αριθμό

7 Σεπτεμβρίου, 2025

Προσευχή στην Παναγία Γιάτρισσα εις πάσαν ασθένεια- ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ!

2 Ιουλίου, 2020

9 Σεπτεμβρίου – Γιορτή σήμερα: Μνήμη των Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης

9 Σεπτεμβρίου, 2025

ΣΙΝΑ – Παραιτείται στις 12 Σεπτεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός • Κάλπη 14/9 για νέο Ηγούμενο – Το παρασκήνιο, οι πιέσεις και τι αλλάζει για το καθεστώς της Μονής

8 Σεπτεμβρίου, 2025

Καλάβρυτα: Συνελήφθη ο ηγούμενος του Μεγάλου Σπηλαίου- Επιχείρησε να πουλήσει βυζαντινές εικόνες και Ευαγγέλιο του 1700

8 Σεπτεμβρίου, 2025

Άγιοι Ανάργυροι: Η Θαυματουργή Προσευχή υπέρ υγείας των Αγίων Αναργύρων

1 Νοεμβρίου, 2024

O Ιερώνυμος στο Μαξίμου: Τι είπαν με τον Μητσοτάκη για εκκλησιαστική περιουσία, κληρικούς και Μονή Σινά

8 Σεπτεμβρίου, 2025

Άγιοι Παΐσιος και Πορφύριος: Λόγοι παρηγοριάς για το άγχος, τα οικονομικά βάρη και τις δοκιμασίες στα ανδρόγυνα

8 Σεπτεμβρίου, 2025

ΓΑΜΟΣ: Η Συγκλονιστική ΑΛΗΘΕΙΑ που ΚΑΝΕΙΣ δεν λέει & όλοι κάνουν λάθος!

9 Σεπτεμβρίου, 2025

Δημοφιλείς Κατηγορίες

  • ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
  • ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ
  • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ-ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ-ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
  • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • Προσευχές
  • ΘΑΥΜΑΤΑ
  • θΕΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πρόσφατα άρθρα

  • Μητροπολίτης Φθιώτιδος: Η Παναγία Δαμάστα δαμάζει τις θλίψεις και ό,τι μας πνίγει (ΒΙΝΤΕΟ)
  • Το Ευαγγέλιο της Τετάρτης 10 Σεπτεμβρίου 2025 – Αγίες Μηνοδώρα, Μητροδώρα και Νυμφοδώρα
  • Λαμπρός Εσπερινός του Γενεσίου της Θεοτόκου από τον Μητροπολίτη Λαρίσης στον Τύρναβο
  • Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ι.Ν. Γενεσίου της Θεοτόκου (Παναγούδα)
  • ΔΙΣ: Η Εκκλησία της Ελλάδος διέθεσε 720.000 ευρώ σε υποτροφίες για Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές
  • Χειροτονία Πρεσβύτερου στην πανήγυρη της Ι.Μ. Παναγίας Φανερωμένης Αναβρυτής
  • Διαφήμιση
  • Ποιοι Είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης – Πνευματικά Δικαιώματα

© 2020 vimaorthodoxias.gr - Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528
Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας .

  • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
  • ΜΟΝΕΣ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ
    • Μονη Μεγιστης Λαυρας
    • Μονη Ξηροποταμου
    • Μονη Χιλανδαριου
    • Μονη Κουτλουμουσιου
    • Μονη Ζωγραφου
    • Μονη Καρακαλου
    • Μονη Σιμωνος Πετρας
    • Μονη Αγιου Παυλου
    • Μονη Ξενοφωντος
    • Μονη Εσφιγμενου
    • Μεγιστη Μονη Βατοπαιδιου
    • Μονη Ιβηρων
    • Μονη Διονυσιου
    • Μονη Παντοκρατορος
    • Μονη Δοχειαριου
    • Μονη Φιλοθεου
    • Μονη Αγιου Παντελεημονος
    • Μονη Σταυρονικητα
    • Μονη Γρηγοριου
    • Μονη Κοσταμονιτου
  • ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ
  • ΠΡΟΣΕΥΧΗ
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑ
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
    • ΕΥΧΗ ΓΙΑ ΒΑΣΚΑΝΙΑ
    • Προσευχη στον Χριστο
    • ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟ
    • ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΥΧΕΣ
  • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
    • ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ PLUS
    • ORTHODOX NEWS – FAITH
    • Ασκητές Αγίου όρους
      • Η ΕΡΗΜΟΣ
      • ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΑ
      • Σκητες
    • ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΖΩΗ
    • Καρυες Αγιου ορους
    • ΑΘΩΝΙΑΔΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
    • ΣΠΗΛΑΙΑ ΑΘΩΝΑ
    • ΔΙΔΑΧΕΣ
      • ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ – ΔΙΔΑΧΕΣ
      • ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ
      • ΔΙΔΑΧΕΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΩΣΗΦ
      • Συγχρονοι Γεροντες
      • Άγ. Εφραίμ του Συρου
      • Άγ. Σιλουανου του Αθωνιτη
      • Προφητείες Αγ. Κοσμα του Αιτωλου
      • Διδαχες Αγία Μαρτωνα
      • Οσιου Σεραφειμ του Σαρωφ
    • Χάρτης Αγίου Όρους
    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΕΛΛΑΔΑ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΔΙΕΘΝΗ-ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΒΑΤΙΚΑΝΟ
    • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
    • ΘΡ.ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ
    • ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

© 2020 vimaorthodoxias.gr - Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528
Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας .

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Translate »

Add New Playlist