Αθηνά Λινού: «Όχι» σε καθολικό lockdown – Οι άνθρωποι να μην κλειστούν στα σπίτια

Η  γνωστή  καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού, κλήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για νέο lockdown. Η καθηγήτρια μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ξεκαθάρισε ότι δεν βλέπει με θετικό μάτι το ενδεχόμενο μιας σκληρής καραντίνας.

Όπως υποστήριξε θα ήταν προτιμότερο να γίνει ενίσχυση στα μέτρα που ήδη ισχύουν και να μη κλειστεί ο κόσμος σε κλειστούς χώρους. Επίσης τόνισε ότι το ιδανικό σενάριο είναι ο κόσμος να εκμεταλλευτή την ύπαιθρο χωρίς συνωστισμό.

«Το κλείσιμο στα σπίτια θεωρώ ότι είναι λάθος. Όταν είναι τα πάντα κλειστά, το να κλείνουμε τους ανθρώπους σε κλειστούς χώρους δημιουργούμε κίνδυνο μετάδοσης. Θα ήθελα να δω τους ανθρώπους με σύνεση στην ύπαιθρο, να είναι στους δρόμους, να περπατάνε σε πάρκα χωρίς να συνωστίζονται. Δεν εννοώ να κάνουν συγκεντρώσεις και υπαίθρια πάρτι. Θα μπορούσαν να μην κυκλοφορούν αυτοκίνητα και να κυκλοφορούν ελεύθεροι οι άνθρωποι. Η αξιοποίηση της υπαίθρου είναι ένα από τα μέσα που προτείνει και η Αμερική στα προληπτικά μέτρα» είπε η κυρία Λινού.

Αναφορικά με το θέμα του συνωστισμού στα ΜΜΜ, η Αθηνά Λινού τόνισε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τη διασπορά του ιού. «Στα ΜΜΜ δεν έχει υπάρξει καμία μελέτη που να αποδεικνύει ότι δεν δημιουργούν τεράστιους κινδύνους. Πρέπει να υπάρξει ενίσχυση των γενικευμένων μέτρων, εξ αποστάσεως εργασία, τεστ σε χώρους που είναι αναγκαίος ο συνωστισμός λόγω εργασίας, όπως στα σχολεία.

Αν οι εκπαιδευτικοί ας πούμε κάνουν κάθε σαββατοκύριακο όλοι rapid test θα ξέρεις ποια τμήματα δεν πρέπει να ανοίξεις. Δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο, μπορεί να λειτουργήσει το θέμα της πειθούς. Σε ακραίες περιπτώσεις, στους λειτουργούς υγείας, υπάρχει παραδείγματος χάρη, πως αν δεν κάνεις εμβόλιο ηπατίτιδας δεν μπορείς να χειρουργήσεις», ανέφερε.

Στο τέλος της τοποθέτησής της αναφέρθηκε και στις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία. «Με ενόχλησε γιατί είναι προβολή κακής συμπεριφοράς. Τους ξέφυγε η υπόθεση. Καμία φορά μέσα στον ενθουσιασμό κάνεις και λάθη. Πρέπει να γίνει δήλωση πως δεν είναι σωστή συμπεριφορά».