1

Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης: Η κυβέρνηση κατάργησε την αργία της Κυριακής

Οφείλουμε ως χριστιανοί να τηρούμε τους νόμους του Θεού.

Ο Απόστολος Παύλος μέσα στην Καινή Διαθήκη μας λέει ότι οφείλουμε να τηρούμε τους νόμους της Εκκλησίας μας και της πίστεώς μας. Μεγάλο λάθος και κακώς καταργήθηκε η αργία της Κυριακής.

Εμείς οι χριστιανοί πρέπει να τηρήσουμε την αργία της Κυριακής, διότι η αργία της Κυριακής είναι εντολή του ίδιου του Θεού που μας έδωσε εδώ και 7.000 περίπου χρόνια. Από την δεκαετία του ’80 σε βιβλίο που είχα γράψει με τίτλο: «Πότε θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου μας;», αλλά και σε άρθρα ή συνεντεύξεις μου είχε τονίσει ότι η Νέα Τάξη Πραγμάτων θα μας βγάζει ένα ένα «δόντι», ένα ένα τα ισοπεδώνουν όλα, έναν έναν καταργούν τους νόμους του Θεού. Δεν θα γίνουμε «χριστιανοταλιμπάν» για να υβρίσουμε ή να αποδημήσουμε ή να διαπομπεύσουμε ή να εξευτελίσουμε την κυβέρνηση, γι’ αυτή τη νομοθεσία που πέρασαν στα κρυφά.

Όμως από την πλευρά μας ως χριστιανοί θα διαφωνήσουμε, διότι καταργείται ένας νόμος – εντολή του Θεού. Η αργία του Σαββάτου είναι μια από τις 10 εντολές που έδωσε ο Θεός στον προφήτη Μωυσή στο όρος Σινά.

Είναι η 4η εντολή η οποία λέει: «Να θυμάσαι την ημέρα του Σαββάτου, για να την ξεχωρίζεις και να την αφιερώνεις στον Κύριο. Έξι μέρες θα εργάζεσαι και θα κάνεις όλες τις εργασίες σου. Αλλά η έβδομη μέρα είναι μέρα ανάπαυσης, αφιερωμένη σ’ εμένα, τον Κύριο το θεό σου».

Το Σάββατο ή και Σαββάτο, προέρχεται από την Εβραϊκή λέξη Shabbat=Σαμπάτ που σημαίνει ανάπαυση. Διότι σύμφωνα με την Αγία Γραφή συγκεκριμένα στην Παλαιά Διαθήκη, αυτή την ημέρα ο Θεός αναπαύτηκε μετά τη Δημιουργία του κόσμου.

Η επίσημη Εκκλησία όμως, με την ΣΤ΄ Οικουμενική Σύνοδο που έγινε το 680/681 στην Κωνσταντινούπολη, άλλαξε την αργία του Σαββάτου και καθιέρωσε την αργία της Κυριακής, λόγω του ότι η ημέρα Κυριακή είναι αφιερωμένη στον Κύριο και επίσης την έκανε αργία με σκοπό να συμμετέχουν οι χριστιανοί στη Θεία Λειτουργία.

Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ

Τρίκορφο Φωκίδος