Αρχιεπίσκοπος Βιέννης: Δεν χωράμε άλλους μετανάστες

Ο Αρχιεπίσκοπος της Βιέννης εξέφρασε την άποψη ότι ο «απίστευτος αριθμός» που έφτασαν στην υπερβαίνει τις δυνατότητες της χώρας του.

 

Ο καρδινάλιος Κριστόφ Σούνμπορν (Christoph Schönborn), καλεσμένος μαζί με τον προτεστάντη επίσκοπο Μίχαελ Μπούνκερ (Michael Bünker) σε ειδική χριστουγεννιάτικη τηλεοπτική εκπομπή, δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι χρειάστηκε να ξανασκεφτεί τη στάση του σε σχέση με τη μεταναστευτική κρίση.

Ο καρδινάλιος, που θεωρείται πιθανός διάδοχος του Πάπα, είπε ότι δεν είναι πλέον πεπεισμένος ότι η Ευρώπη πρέπει να δεχτεί όλους τους μετανάστες.

Θα ήταν καλύτερα να επικεντρωθεί η Ευρώπη στην παροχή βοήθειας στα έθνη της Αφρικής και της Ανατολής, με την ελπίδα ότι οι μετανάστες «θα μπορούσαν να ζήσουν ξανά στις πατρίδες τους», όπως τόνισε.

Σχολιάζοντας την άνοδο του ακροδεξιού και αντιμεταναστευτικού Κόμματος Ελευθερίας, το οποίο φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος στις ερχόμενες εθνικές εκλογές στην Αυστρία, ο Καρδινάλιος είπε ότι «η χώρα μας ανησυχεί».

Οι δηλώσεις του αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Αυστρία, η οποία είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της υποδοχής των μεταναστών.

Στις 11 Σεπτεμβρίου, σε κήρυγμά του στην εκκλησία του Αγίου Στεφάνου, ο αρχιεπίσκοπος της Αυστρίας είχε αναρωτηθεί: «Θα υπάρξει μια τρίτη ισλαμική απόπειρα κατάκτησης της Ευρώπης; Πολλοί μουσουλμάνοι το σκέφτονται και το εύχονται και λένε ότι η Ευρώπη βρίσκεται στα τελευταία της».