“Θα υποκύψουμε στον αθεο ανθρωπισμο η θα μείνουμε πιστοί στον ελληνορθοδοξο θεανθρωπισμο μας; “ αναφέρει μεταξύ άλλων στο χριστουγεννιάτικο μηνυμά του ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος…
Ολόκληρο το μήνυμα έχει ως εξής:
Προς
τον Ιερόν Κλήρον
και τον ευσεβή λαόν
της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως
«Χρίων ως Θεός εαυτόν ως άνθρωπον»
(Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός)
Αγαπητα εν Χριστω παιδιά μου!
Απο τους αρχαίους χρονους ο κοσμος εθετε στο κεντρο του ενδιαφεροντος του τον ανθρωπο. Τον ηρωισμο του υμνησε η επικη ποίηση, την σοφια του μελετησε ο φιλοσοφικος στοχασμος, τα γεγονοτα της ζωης του περιεγραψε η ιστορικη αφηγηση, το καλλος του εξεφρασε η αισθητικη τεχνη. Ετσι διαμορφωθηκε ενας υψηλος ανθρωπισμος, ο οποίος ομως δεν επετυχε να γεφυρωσει την χαοτικη αποσταση μεταξυ του Θεου και του ανθρωπου.
Το διαστημα αυτο για πρωτη και μοναδικη φορα στην ιστορια εκαλυψε, εγεφυρωσε ο ιδιος ο Θεος, με το δικο του θελημα, με την δικη του πρωτοβουλια, με την ενανθρωπιση του Υιου και Λογου Θεου.
Την ημερα των Χριστουγεννων γεννιεται ο Θεανθρωπος και μαζι ανατελλει ο νεος ανθρωπισμος, ο θεανθρωπισμος. Το κηρυγμα των προφητων, ο στοχασμος των φιλοσοφων, η προσδοκια των απλων ανθρωπων, μεσω των αιωνων, γινεται πραγματικοτης. «Ο Λογος σαρξ εγενετο και εσκηνωσεν εν ημιν». Ο Θεος σκηνωνει αναμεσα στους ανθρωπους. Σκηνη του Θεου γινεται η ανθρωπινη φυση, σκηνη του Κτιστη το κτισμα Του, σκηνη του Δημιουργού το δημιούργημα Του. Τα εργα των χειρων Του δεν τα παρείδε.
Γιά πρωτη φορα στην ιστορια αιρεται η απολυτη μοναξιά του ανθρωπου, μοναξιά, που προερχεται απο την απουσια του Θεου. Κυριο χαρακτηριστικο του νεου ανθρωπου ειναι οτι αποκαθιστα τον ανθρωπο στην υιικη του σχεση με τον Θεο Πατερα, ωστε να λειτουργεί κατα την αληθινη του φυση ως εικονα του Θεου. Εικονα που, οταν αυτονομείται, χωριζεται απο το θείο Αρχετυπο Της, αμαυρωνεται.
Ο Ιησούς Χριστος, η αληθινη εικονα του Θεου Πατρος, επιστρεφει τον ανθρωπο στην «κατ’εικονα Θεου» φυση του. Τωρα στον νεο εν Χριστω ανθρωπο αποκαθισταται το αρχαίο καλλος της εικονος του Θεου. Ο ανθρωπος ευρισκει το νοημα της ζωης του, την δικαιωση του, την λυτρωση του, την θεραπεία του, το τελος του, στην κοινωνια του με τον Θεο και στην αναφορα Του στον Δημιουργο και Πατερα Του.
Ο ενανθρωπησας Θεος δεν απερριψε τον ανθρωπο. Τον επηρε πανω Του, τον προσελαβε για να τον θεραπεύσει, να τον αναστησει, να τον κανει οχι μονο ηθικωτερο η καλυτερο, αλλα θεο κατα Χαριν.
Καί ο Ορθοδοξος θεανθρωπισμος δεν απερριψε ολοκληρωτικα τον αρχαιοελληνικό ανθρωπισμο. Τον προσελαβε, τον καθαρισε απο τον παγανισμο και τον μεταμορφωσε.
Σημερα μπορούμε να μιλαμε για ελληνορθοδοξο θεανθρωπισμο, που αποτελεί την δικη μας παραδοση και κληρονομια: Ο ανθρωπος εχει υπερτατη αξια επειδη ειναι εικονα του Θεου. Η ελευθερια του ανθρωπου δεν ευρισκεται στον εγωισμο, αλλα στην αγαπη. Στην κοινωνια της Εκκλησιας πραγματοποιειται η αληθινη κοινωνια των προσωπων, κοινωνια θεανθρωπινη. Η προσωπικη συνείδηση εχει προτεραιοτητα εναντι καθε κρατικης η κομματικης η ολοκληρωτικης ιδεολογιας και βιας.
Η Ορθοδοξη Εκκλησια μας ειναι το θησαυροφυλακιο και το εργαστηριο που διασωζει και αναπλασσει τον μοναδικο αυτον θεανθρωπισμο. Καρπος του θεανθρωπισμού ειναι οι Αγιοι της Εκκλησιας μας, ο ορθοδοξος βυζαντινος πολιτισμος, το μεγαλειωδες ιεραποστολικο και εκπολιτιστικο εργο της βυζαντινης Εκκλησιας και Πολιτείας στους Σλαβους και σε αλλους λαούς, η ανεπαναληπτη εκκλησιαστικη βυζαντινη Τεχνη, το τεραστιο κοινωνικο και φιλανθρωπικο εργο της Εκκλησιας, ο εξανθρωπισμος του δικαιου, ο Ελληνορθοδοξος κοινοτισμος της Τουρκοκρατιας, η συμβολη στην αναπτυξη της αληθινης παιδείας, ο αθωνικος μοναχισμος, η εθνεγερσια του 1821. Αυτον τον θεανθρωπισμο αμφισβητεί σημερα και προσπαθεί να περιορισει και να εξοβελισει απο τον τοπο μας ενας αλλος «ανθρωπισμος» χωρις Θεο, που, παρα τα διαφορα προσωπεία του, εχει κοινο χαρακτηριστικο την αθεια και τον υλισμο.
Ο αθειστικος και υλιστικος αυτος «ανθρωπισμος», που αλλοτε ανεχεται την Εκκλησια και αλλοτε γινεται εντονα αντιεκκλησιαστικος εμφανιζεται σαν απελευθερωση και χειραφετηση του ανθρωπου.
Ως εαν οι χιλιάδες των μεχρι σημερα πιστων και Αγιων και ηρωων μας να μη ησαν ελεύθεροι και ολοκληρωμενοι ανθρωποι. Ειναι δυνατον ο ανθρωπος να ειναι αληθινα ελεύθερος, οταν δεν ελευθερωθεί απο τον εγωισμο του και τα παθη του και οταν η δικη του κτιστη ελευθερια δεν πηγαζει απο την ακτιστη ελευθερια του Δημιουργού του; Εν ονοματι αυτης της «απελευθερωσεως» νομιμοποιειται το εγκλημα των εκτρωσεων με συνεπεια την αυξηση των, προπαγανδιζεται ο χωρις ηθικη ερωτας, ακομα και η διαστροφη του, καταργείται η ιεροτης του γαμου και της οικογενείας, προβαλλεται η μοιχεία ως λεβεντιά.
Ο αθεος «ανθρωπισμος», που εναντιωνεται στον θεανθρωπισμο της παραδοσεως μας, περιοριζει τον ανθρωπο στην ζωωδη και επιγεια ζωη του. Τον βλεπει σαν εξελιγμενο ζωο και σαν οικονομικη και καταναλωτικη μηχανη, παραγνωριζοντας την θεικη καταγωγη του και την βαθυτατη λαχταρα του για καταξιωση, επεκεινα της υπαρξεως του στον Θεο και την αιωνιοτητα. Σ’ αυτο οφείλεται η βαθειά κριση της νεοελληνικης κοινωνιας μας.
Αγαπητα εν Χριστω παιδιά μου.
Η Παρθενος Μαρια δεν ευρισκε «τοπον εν τω καταλυματι» να γεννησει τον Ιησού. Η συγχρονη αποστασια προσπαθεί και στον τοπο μας, στην Ελλαδα, να αφαιρεσει καθε καταλυμα για τον Ιησού και κυριως απο τις καρδιες των νεων, σκοπιμα αποπροσανατολιζοντας τους.
Το ερωτημα για καθε Ελληνα ειναι καιριο και αμεσο: θα υποκυψουμε στον αθεο ανθρωπισμο η θα μείνουμε πιστοί στον ελληνορθοδοξο θεανθρωπισμο μας; Θα εορτασουμε Χριστούγεννα με τον Χριστο η Χριστούγεννα χωρις τον Χριστο;
Ολοθερμες ειναι οι προσευχες μας ο νηπιάσας Θεος, ο Κυριος ημων Ιησούς Χριστος, να εχει μονιμο καταλυμα στις καρδιες ολων μας.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2014
Με πατρικές ευχές
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ Ο ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ ΜΑΡΚΟΣ