ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΙΕΡΕΜΙΑ
1. Xθες, αδελφοί μου χριστιανοί, 29η του μηνός Αυγούστου, η αγία μας Εκκλησία εόρτασε την αποτομή της τιμίας κεφαλής του αγίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Αλλά «σύρεται» και σήμερα, την Κυριακή, η εορτή του, γι᾽ αυτό και μετά την είσοδο του Ιερού Ευαγγελίου, μετά το αναστάσιμο τροπάριο ψάλαμε το Απολυτίκιο του τιμίου Προδρόμου. Δηλαδή, όσοι χθες στην μνήμη του δεν μπόρεσαν να εκκλησιαστούν, να ακούσουν σήμερα το Απολυτίκιό του και να τον τιμήσουν.
2. Αλλά γιατί η Εκκλησία εορτάζει τώρα, στο τέλος σχεδόν του Αυγούστου, τον μαρτυρικό θάνατο του τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού του Χριστού μας; Όχι γιατί ο αποκεφαλισμός του έγινε την 29η Αυγούστου, αλλά για άλλο μυστικό λειτουργικό λόγο. Ο άγιος Ιωάννης και Βαπτιστής του Κυρίου μας λέγεται «Πρόδρομος», γιατί, όπως ξέρουμε, προετοίμασε τον ερχομό του Χριστού. Αλλά η Εκκλησία μας τον θέλει «πρόδρομο» και στις εορτές του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
Έτσι, επειδή τον άλλο μήνα, στις 14 του μηνός Σεπτεμβρίου, θα εορτάσουμε τον σταυρικό θάνατο του Χριστού μας, με την μεγάλη εορτή του Σταυρού, έβαλε η Εκκλησία μας προδρομικά και τον θάνατο του Προδρόμου.
Σας είπα και άλλοτε, χριστιανοί μου, ότι είναι μεγάλη η εορτή του Σταυρού, γι᾽ αυτό και η Εκκλησία μας, προετοιμάζοντάς μας για την εορτή αυτή, από πολύ πριν μας μιλάει για τον θάνατο του Χριστού. Έτσι την εορτή της Μεταμορφώσεως οι Καταβασίες είναι «Σταυρόν χαράξας Μωσής», μιλώντας έτσι για τον σταυρικό θάνατο του Χριστού. Αλλά και το πρώτο Ευαγγέλιο μετά την εορτή αυτή (Ματθ. 17,14-23) τελειώνει με τον σταυρικό θάνατο του Χριστού (στιχ. 23). Προδρομικά λοιπόν, ξαναλέγω, για τον μαρτυρικό θάνατο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού έβαλε η Εκκλησία μας τον μαρτυρικό θάνατο του Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.
3. Εμείς, αδελφοί μου χριστιανοί, τιμάμε τον Πρόδρομο ιδιαίτερα στην Θεία Λειτουργία, βλέποντάς τον προδρομικά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Έτσι, προτού να εμφανιστεί ο Χριστός με την Μικρά Είσοδο, ο ψάλτης λέγει τα Αντίφωνα. Τα Αντίφωνα είναι ο Πρόδρομος. Με τα Αντίφωνα εμείς παρακαλούμε τον Χριστό να έρθει γρήγορα ανάμεσά μας. Καί έρχεται με την Μικρά Είσοδο. Καί εμείς βλέποντας τον Ιερέα με το άγιο Ευαγγέλιο βλέπουμε τον Χριστό, γι᾽ αυτό και λέμε «Δεύτε προσκυνήσωμεν και προσπέσωμεν Χριστώ…». Αλλά πριν από τον Ιερέα με το Ευαγγέλιο προηγείται το παιδάκι, που υπηρετεί στο Ιερό, κρατώντας την λαμπάδα.
Η λαμπάδα αυτή, χριστιανοί μου, συμβολίζει τον Πρόδρομο Ιωάννη. Το Ευαγγέλιο είναι Φως, είναι Ήλιος. Αλλά, πριν από το φως του Χριστού προηγήθηκε ο Πρόδρομος σαν λαμπάδα. Καί κατά την Μεγάλη Είσοδο στην Θεία Λειτουργία, θα έχετε δεί και θα έχετε ακούσει τον ιερέα, προτού να βγάλει τα Άγια, θυμιάζει, απαγγέλλοντας το «Ελέησόν με ο Θεός…», και, κάνοντας υπόκλιση ζητεί συγγνώμη από σας τους λαικούς, μπροστά στην Ωραία Πύλη. Ξέρετε τι είναι αυτό, χριστιανοί μου; Αυτό είναι το κήρυγμα του Προδρόμου Ιωάννου. Το κήρυγμά του ήταν «Μετανοείτε»! Γι᾽ αυτό και ο ιερεύς πριν από τον ερχομό του Κυρίου μας με τα «Άγια», δηλώνει τον Πρόδρομο με το «Ελέησόν με ο Θεός», που είναι ψαλμός μετανοίας, και με την υπόκλισή του σε όλους.
4. Τέλος, χριστιανοί μου, ο Πρόδρομος Ιωάννης είπε στους ακροατές του για τον Χριστό ότι θα έλθει και θα τους βαπτίσει στην Φωτιά (Ματθ. 3,11)! Ποιά είναι αυτή η Φωτιά; Είναι αυτό που ήλθε με μορφή φωτιάς. Είναι το Άγιο Πνεύμα, που κατήλθε με είδος πυρίνων γλωσσών. Στην Θεία Λειτουργία, κατά την ιερή και φοβερή στιγμή του Καθαγιασμού των Τιμίων Δώρων, ο Ιερεύς εύχεται να έλθει το Άγιο Πνεύμα σε όλη την σύναξη των πιστών.
Γι᾽ αυτό και στο τέλος λέγουμε, «Είδομεν το φως το αληθινόν, ελάβομεν Πνεύμα επουράνιον». Στην Θεία Λειτουργία, χριστιανοί μου, βαπτιζόμαστε σε δυό βαπτίσματα: Στο βάπτισμα του ύδατος, πρώτον, που είναι το βάπτισμα του Προδρόμου, με τα ιερά αναγνώσματα, και στο βάπτισμα του Χριστού μας έπειτα, που είναι βάπτισμα φωτιάς, όπως το είπε ο άγιος Πρόδρομος και Βαπτιστής Ιωάννης, του οποίου την αποτομήν της Τιμίας Κεφαλής εορτάσαμε χθες.
Με πολλές ευχές, † Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας