«Όσοι αντιμάχονται την Πανορθόδοξο Σύνοδο μας θυμίζουν τους Παλαιοημερολογίτες που αποκαλούν τους εαυτούς τους Γνήσιους Ορθόδοξους»

Loading...


Του Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτη

Πόσα ψυχικά τραύματα δέχεται ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος από αδελφούς και πνευματικά του τέκνα, παράδειγμα ο εκ των σεπτών χειρών του χειροτονηθείς π. Θεόδωρος Ζήσης που σήμερα τον πολεμάει αγρίως με αχάριστο και συκοφαντικό τρόπον όπως ο Άρειος τον Μέγα Αθανάσιο. Κατά τον ίδιο τρόπο η εκλογή του σημερινού επισκόπου στο Λιμάνι του Πειραιά έγινε με πρόταση του Οικουμενικού μας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. 

Αν είναι θέλημα του Θεού η Πανορθόδοξος θα γίνει, και να μη γίνει, ευθύνη ιστορική θα φέρουν όχι εκείνοι που θέλουν να ανέβει η Ορθοδοξία εκεί που της αξίζει όπως ο Οικουμενικός μας, αλλά εκείνοι που η Ιστορία θα θεωρήσει υπεύθυνους για το πόλεμο που ξεκίνησαν να την ακυρώσουν

Να προσευχόμαστε όλοι μας με τη βοήθεια του Θεού να πάνε όλα καλά με την Πανορθόδοξο Σύνοδο.
Νάμαστε σίγουροι ότι ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ως ο επικεφαλής της Οικουμενικής Ορθοδοξίας είναι ο καλύτερος θεματοφύλακας της κοινής πίστεως των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και ο πρώτος που αγωνιά μαζί με όλους τους Προκαθημένους μας διά την διαφύλαξιν της ενότητας της Εκκλησίας μας.

Όπως οι παλαιοημερολογίτες που δημιούργησαν τόσα προβλήματα και ταλαιπωρίες για ένα αιώνα τώρα στη ζωή των Ορθοδόξων Εκκλησιών και σε θέματα πίστεως και σε θέματα ενότητας, έστω κι αν ονομάζουν τους εαυτούς τους Γνήσιους Ορθοδόξους, το ίδιο και τώρα όλοι οι ακραίοι και φανατικοί Ορθόδοξοι που αντιμάχονται την Πανορθόδοξο Σύνοδο, έστω κι αν θεωρούν τους εαυτούς τους Γνήσιους Ορθόδοξους Χριστιανούς, δεν παύουν να διαφέρουν από τους φανατικούς παλαιοημερολογίτες που απειλούν την ορατή ενότητα των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και την κοινή πίστη της Ορθοδοξίας μας.

Είναι ανεπίτρεπτο κι αντίθετο στο μεγαλείο της Ορθοδοξίας για όσους θέλουν να ακυρώσουν τις εργασίες της Πανορθοδόξου, απλώς είτε το θέλουν είτε όχι ακολουθούν τη νοοτροπία των παλαιοημερολογιτών, των δήθεν Γνησίων Ορθοδόξων.

Οι παρατηρήσεις και προτάσεις Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών για την τροποποίηση των προτεινόμενων κειμένων είναι σεβαστή και κατανοητή ως μέρος της διαδικασίας των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, ως επίσης και όποιες άλλες προτάσεις και παρατηρήσεις για λειτουργικά θέματα της Συνόδου.

Να υπενθυμίσουμε στους σημερινούς φανατικούς «Γνήσιους Ορθόδοξους» ότι όπως τόνισε στο παρελθόν μια μεγάλη Ορθόδοξη Μορφή του εικοστού αιώνα, ο μακαριστός Πατριάρχης Αλεξανδρείας Παρθένιος, οι εκπρόσωποι των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών άρχισαν να συναντιούνται συχνά και να γνωρίζουν ό ένας τον άλλον με τη δημιουργία του Π.Σ.Ε. μετά τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους το 1948. Οι συχνές συναντήσεις των Ορθοδόξων στο χώρο του Π.Σ.Ε. οδήγησε τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες με τη πρωτοβουλία και το συντονισμό του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου να ξεκινήσουν οι Πανορθόδοξες Διασκέψεις τη δεκαετία του 1960 που οι σκληρές θεολογικές εργασίες όλων των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και με μεγάλο οικονομικό κόστος του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου φθάσαμε κοντά στο όνειρο για τη πραγματοποίηση της Ιστορικής πλέον Αγίας και Μεγάλης Συνόδου την εβδομάδα της Πεντηκοστής στην Κρήτη.

Η κοινή Θεία Λειτουργία των Προκαθημένων μας και των εκπροσώπων των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών είναι το πρώτο βήμα για να μας φωτίσει ο Θεός διά της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος να προβληματισθούμε όλοι μας ως Ορθόδοξοι για τα επόμενα βήματα μας, πώς να πλησιάσουμε και να συναντήσουμε τον Ιησού Χριστό και να πορευθώμεν μαζί Του τον υπόλοιπον βίον της ζωής ημών. Τότε ο κόσμος θα αποκτήσει ξανά ελπίδα για να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα που η Ανθρωπότητα δημιούργησε στον εαυτό της ζώντας ερήμην της παρουσίας του Θεού.