Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, σήμερα, το 23ο Διεθνές Μετεκπαιδευτικό Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας που πραγματοποιήθηκε αυτές τις ημέρες στο Candia Maris, στο Ηράκλειο της Κρήτης, με γενικό θέμα: «Υποστήριξη του ασθενούς με καρκίνο».
Στο Συνέδριο μετείχαν αναγνωρισμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι προσπάθησαν με τις εισηγήσεις τους να δώσουν το δικό τους στίγμα για το πως μπορεί να υποστηριχθεί ο καρκινοπαθής ασθενής. Το μεγάλο παρόν, φυσικά, έδωσαν οι φοιτητές και οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης με πρώτους τον κ. Δημήτριο Μαυρουδή, Διευθυντή της Ογκολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον κ. Γεώργιο Σαμώνη, Καθηγητή παθολογίας και ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής.
Αίσθηση και ενθουσιασμό προκάλεσαν η παρουσία και ο λόγος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χριστουπόλεως κ. Μακαρίου, ο οποίος προσπάθησε μέσα από την εισήγησή του να τονίσει τη συμβολή της πίστεως και της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση των ασθενειών γενικότερα και ειδικότερα στην ασθένεια του καρκίνου.
Ο Θεοφιλέστατος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος τόνισε ότι «η διάγνωση του καρκίνου αποτελεί συγκλονιστική εμπειρία για τον ασθενή και τους οικείους του, ενώ διευκρίνισε ότι η διαφορά του από τις άλλες αρρώστιες είναι ότι με το άκουσμα και μόνο της λέξης αυτόματα έρχεται στη σκέψη μας ο θάνατος, ακόμη κι αν αναφερόμαστε σε ιάσιμες μορφές του». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ψυχική κατάσταση του ασθενούς μετά τη διάγνωση του καρκίνου υπογραμμίζοντας ότι «με τα νέα δεδομένα μπορεί ο ασθενής να οδηγηθεί στην εσωστρέφεια, στην απομόνωση, στην κατάθλιψη, στον κλονισμό, στη σύγχυση, στην απώλεια αυτοσεβασμού και ελπίδας».
Ωστόσο, κατά τον Θεοφιλέστατο, όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να αλλάξουν όταν ο άνθρωπος γνωρίσει το Χριστό, αφού ο πόνος και η οδύνη είναι ένα σύνδρομο που οφείλεται στην απουσία του Θεού από τη ζωή μας. «Όταν ο άνθρωπος βρεθεί στο κομβικό αυτό σημείο, σημείωσε ο Θεοφιλέστατος, και συναισθανθεί ότι πλησιάζει το τέλος τότε, ξεκινά ένα προσωπικό διάλογο με το Θεό, ο οποίος είναι φιλικός και απολογητικός, καρδιακός και ειλικρινής. Μέσα από αυτό το διάλογο βγαίνουν πολλές αλήθειες που τελικά ελευθερώνουν τον άνθρωπο. Έτσι ο καρκίνος, αντί να μας ωθήσει στην απελπισία και στην απογοήτευση είναι πολύ πιθανόν να μας οδηγήσει στην ελπίδα και την προσδοκία».
«Γι’ αυτό, σημείωσε συμπερασματικά ο Θεοφιλέστατος, πολλές φορές έχει αποδειχθεί ότι ο καρκίνος οδήγησε τον άνθρωπο στην αλήθεια και, μέσα από αυτήν, στην προσωπική του σωτηρία».
Μετά την εισήγηση του Επισκόπου Χριστουπόλεως, η οποία έγινε κατά την έναρξη του Συνεδρίου, ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή πολλών από τους παρευρισκόμενους συνέδρους.