Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Σπάρτης Ευστάθιου: «Μην παρασύρεσθε από επώνυμους, φαινομενικά σοφούς, που κηρύττουν την αποστασία από τον Χριστό»

Loading...


Να παραμείνουμε κοντά στον Χριστό μας καλεί τους πιστούς ο Μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιος κατά το Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, τονίζοντας η παρακοή στο Λόγο του Θεού είναι φαινόμενα βίας και δυστυχίας.

Αναλυτικά:

Χριστιανοί μου αγαπητοί, Αδελφοί μου και Παιδιά μου,

«Χριστός επί γης, υψώθητε»

Με τις τέσσερις αυτές λέξεις, άρρηκτα ενωμένες, ο ιερός υμνογράφος της Εκκλησίας μας μεταδίδει ένα μοναδικής αξίας πανευφρόσυνο μήνυμα. Με τον κατεξοχήν βαθυστόχαστο αυτόν λόγο πληροφορούμαστε για ένα ανεπανάληπτο γεγονός, την άφιξη στην πολυστένακτη γη ενός υψηλού Προσώπου.

Ποιός, όμως, είναι αυτός ο βαρυσήμαντος επισκέπτης που ως χριστιανοί για δύο χιλιάδες χρόνια συνεχώς υμνούμε και δοξολογούμε και θερμά επιζητούμε το ατίμητο έλεός του και εκλιπαρούμε την πολυπόθητη βοήθειά του σε κάθε επώδυνο αδιέξοδο της ζωής μας;

Δεν είναι μόνο άνθρωπος, έστω ο σοφότερος, ο ικανότερος, ο προφήτης, ο ηγέτης, ο χαρισματικός δάσκαλος. Δε φέρει τις ανθρώπινες αδυναμίες και ατέλειες και δεν υπόκειται στη φθορά και στον θάνατο.

«Χριστός επί γης» είναι ο Μεσσίας. Είναι ο Υιός και Λόγος του Θεού. Είναι ο τέλειος Θεός και ο τέλειος άνθρωπος και φέρει όλες τις αρετές στον απόλυτο βαθμό. Είναι ο Φιλάνθρωπος και Θεάνθρωπος, ο αχώρητος και ασύλληπτος Κύριος. Η εναγώνια προσδοκία των Εθνών. Είναι η διακαής επιθυμία των Δικαίων. Κατά τον μεγαλοφωνότατο προφήτη Ησαία «η αρχή εγεννήθη επί του ώμου αυτού και καλείται το όνομα αυτού μεγάλης βουλής άγγελος, θαυμαστός σύμβουλος, Θεός ισχυρός, εξουσιαστής, άρχων ειρήνης, πατήρ του μέλλοντος αιώνος» (θ,6).

«Χριστός επί γης». Kαι ποιά είναι η γη; Ούτε κόκκος άμμου συγκρινόμενη με το άπειρο πλήθος των αστέρων. Από τους ειρηνικούς ουρανούς κατέρχεται στην ταραγμένη και βυθισμένη στην αμαρτία ανθρωπότητα. Συναντά έναν λαό εγκλωβισμένο στον εγωισμό, στην πολυώνυμη ακολασία, να περιφρονεί τη γυναίκα και το παιδί, να έχει τη δουλεία βασικό γνώρισμα του πολιτισμού του. Ταπεινώνεται, γίνεται άνθρωπος, για να πλησιάσει το δημιούργημά του, να δώσει στην κτίση ένα καινούργιο Πρόσωπο, να κάνει τον πεπτωκότα άνθρωπο κατά χάρη Θεό.

Φιλόσοφοι και χαρισματικοί ηγέτες μέχρι τότε δεν είχαν μπορέσει να ανυψώσουν τον άνθρωπο. Ο Χριστός, όμως, τον ανέβασε στον Ουρανό. Με την αγία Του Εκκλησία και τα ιερά Μυστήρια, που είναι αγωγοί της θείας Χάριτος, μας ενισχύει και μας καθοδηγεί, για να ελευθερωθούμε από τα δεσμά της ψυχοκτόνου αμαρτίας.

«Χριστός επί γης, υψώθητε», λοιπόν, μας προτρέπει ο ιερός υμνωδός. Σηκωθείτε, αφήστε τον ύπνο της ραθυμίας φωνάζει σε όλους, νέους και ηλικιωμένους, μικρούς και μεγάλους, πλούσιους και φτωχούς, άρχοντες και αρχόμενους, πολυμαθείς, αμαθείς και ολιγογράμματους και η μητέρα μας Εκκλησία. Αλλάξτε ζωή. Μετανοήστε και ακολουθήστε τον δρόμο της αγάπης, της ειρήνης, της φιλανθρωπίας, της εγκράτειας. Ακούστε τη σωτήρια φωνή του «θαυμαστού Συμβούλου», του Ενσαρκωθέντος Θεού, «δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες καίι πεφορτισμένοι, καγώ αναπαύσω υμάς», όταν τα ποικίλα και πολλά προβλήματα φέρνουν το σκοτάδι της απελπισίας στην ψυχή σας. Μην παρασύρεσθε από ορισμένους επώνυμους, φαινομενικά σοφούς που ζαλισμένοι από την επιστημονική εξέλιξη, τον ορθολογισμό και το υλιστικό σύγχρονο πνεύμα κηρύττουν την αποστασία από τον Χριστό ως αληθινή χαρά, μόνιμη ευτυχία, πλήρη ελευθερία, γνήσια πρόοδο και εξύψωση. Τον καρπό αυτής της παρακοής του θείου Θελήματος τον έχουμε ήδη δοκιμάσει. Κραυγαλέα και πολύμορφη κοινωνική ανισότητα, άγχος, μοναξιά, δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, πολλές διαρκείς συγκρούσεις τοπικής κλίμακας, φαινόμενα μαζικής τρομοκρατίας, ενώ τα βαριά σύννεφα μιάς ακόμη μεγάλης ένοπλης αντιπαράθεσης συγκεντρώνονται απειλητικά στον διεθνή ορίζοντα, αφού «οδόν ειρήνης ουκ έγνωσαν» οι σύγχρονοι άνθρωποι.

Αδελφοί μου, μία τέτοια πνευματική ανύψωση εύχομαι σε όλους σας, τους παρόντες και τους απόντες, αλλά και στους αποδήμους αδελφούς μας, που πάντα έχουμε στη σκέψη μας και τους αγαπάμε.

Θερμός Ευχέτης όλων σας προς τον Σαρκωθέντα Κύριό μας

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ Ο ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣΕτικέτες