Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Γόρτυνος Ιερεμία:Kαι όταν γεννήθηκε ο Χριστός στα «χάλια» του ήταν ο κόσμος

Loading...


«Παρά την οικονομική κρίση και παρά τα τόσα προβλήματα, ο χριστιανός δεν πρέπει να  εγκαταλείπει τα άρματα του πνευματικού του  αγώνος» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μητρ. Γόρτυνος Ιερεμίας στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του. Αναλυτικά:   

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

1. Χριστούγεννα σήμερα, αγαπητοί μου χριστιανοί. Ευχαριστούμε τον Κύριό μας Ιησούν Χριστόν γιατί μας αξίωσε να γιορτάσουμε και φέτος την μεγάλη Του αυτή εορτή. Ο Θεός έγινε άνθρωπος. Αυτό εορτάζουμε σήμερα. Δηλαδή, ο Υιός του Θεού πήρε την ανθρώπινη φύση μας και στο άγιο Πρόσωπό Του την ένωσε με την θεία φύση. Γιατί το έκανε αυτό; Το έκανε αυτό για να μας σώσει, γιατί εμείς με τις αμαρτίες μας μολύναμε την φύση μας. Καί την πήρε λοιπόν την φύση μας ο Χριστός με την σάρκωσή Του από την Παναγία μας, για να την σώσει, σαν παντοδύναμος και πανάγιος Θεός που είναι.

2. Αλλά και αν δεν είχαμε αμαρτήσει, πάλι θα σαρκωνόταν ο Υιός του Θεού, για να ενώσει την φύση μας με την δική Του Θεία φύση. Γιατί ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο από την αρχή με σκοπό να ενωθεί μαζί Του. «Θέωση» το λέμε αυτό, αγαπητοί μου. Αλλά πως θα γίνει η ένωση αυτή της φύσης μας με την Θεία φύση; Γιά να δείξει λοιπόν ο Θεός τον τρόπο της ένωσης της φύσης μας με την Θεία φύση, την θέωση, όπως την είπαμε, έπρεπε να σαρκωθεί ο Υιός Του, ακόμη και αν δεν αμάρταναν οι πρωτόπλαστοι. Αλλά, αν δεν αμάρταναν οι πρωτόπλαστοι, δεν θα ερχόταν ο θάνατος στην ζωή μας, και γι᾽ αυτό δεν θα πέθαινε ο σαρκωμένος Υιός του Θεού. Αυτή είναι η διδασκαλία της Ορθόδοξης πίστης μας, όπως μας την λέγουν οι άγιοι Πατέρες μας.

2. Ώστε λοιπόν, αδελφοί μου, το μήνυμα των Χριστουγέννων είναι να προσπαθεί ο καθένας να ενώσει τον εαυτό του με τον Θεό. Αλλά ο Θεός, μας λέγουν πάλι οι άγιοι Πατέρες, δεν μπορεί να ενωθεί με ακάθαρτο. Πρέπει λοιπόν, για να ενωθούμε με τον Θεό, πρέπει να αγωνιστούμε να καθαρίσουμε την ψυχή μας από τα αμαρτωλά μας πάθη. Η ένωση της θείας και της ανθρώπινης φύσης στο πρόσωπο του Χριστού έγινε στην καθαρή Κοιλία της Παναγίας μας. Καί η δική μας ένωση με τον Θεό θα γίνει στην Κοιλία της Θεοτόκου Εκκλησίας. Η Εκκλησία έχει την Χάρη του Θεού, με την οποία μπορούμε να καθαρίσουμε την ψυχή μας, για να πετύχουμε την θέωσή μας, για την οποία είμαστε πλασμένοι και για την οποία έγινε η σάρκωση του Υιού του Θεού, που εορτάζουμε σήμερα. 

3. Τα πράγματα στην πατρίδα μας και στον κόσμο όλο δεν πάνε καθόλου καλά. Αλλά αυτό εμάς δεν πρέπει να μας πειράζει καθόλου ούτε να μας εμποδίζει στο να αγωνιζόμαστε να βρούμε τον Θεό μας και να ενωθούμε μαζί Του. Γιατί και όταν γεννήθηκε ο Χριστός στα «χάλια» του ήταν ο κόσμος, και πολιτικά και ηθικά. «Βρωμιά» υπήρχε παντού. Ο Θεός όμως γεννήθηκε στο βρώμικο σταύλο, για να φέρει το μοσχοβολητό της αγιότητας στον κόσμο και την γαλήνη στην ταραγμένη και τότε ανθρωπότητα. Όπως το έψαλαν οι άγγελοι: «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ενθρώποις ευδοκία». Ώστε λοιπόν, παρά την οικονομική κρίση και παρά τα τόσα προβλήματα, ο χριστιανός δεν πρέπει να εγκαταλείπει τα άρματα του πνευματικού του αγώνος για τον καθαρμό της καρδιάς του, η οποία είναι πλασμένη μόνο για τον Θεό.

Χρόνια πολλά, αδελφοί μου χριστιανοί,
με πλούσια την χάρη και ευλογία του σαρκωθέντος Υιού του Θεού

Με πολλές ευχές
† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας
 Ετικέτες