Υπουργός Εξωτερικών Κύπρου: Η Τουρκία να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Loading...


Οι Τούρκοι διάδοχοι εκείνων που διέπραξαν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, Αρμενίων, Ασσυρίων και άλλων χριστιανικών πληθυσμών θα πρέπει να επιδείξουν τόλμη και να αναγνωρίσουν τις σφαγές, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννης Κασουλίδης, κατά την τελετή αποκαλυπτηρίων μνημείου για τους Έλληνες του Πόντου, στο Δήμο Γερίου Κύπρου.

Ακόμα και οι Γερμανοί παραδέχτηκαν τις πράξεις των Ναζί, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου δείχνοντας το δρόμο προς την Τουρκία.

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων του μνημείου χθες, που ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει «φάρο μνήμης και τιμής», ο Ιωάννης Κασουλίδης κάλεσε την Τουρκία να παραδεχθεί το μεγάλο έγκλημα που έκανε απέναντι στους Έλληνες του Πόντου την περίοδο 1914-1923, να εκφράσει την ανάγκη συγχώρεσης και συγγνώμης, όπως κάνει κάθε λαός που παραδέχεται τα εγκλήματα του, για να υπάρξει κάθαρση ψυχής και να μπορέσει να χαραχτεί το μέλλον με περισσότερη γαλήνη και αισιοδοξία.

«Τι είναι εκείνο που κρατά την Τουρκία από το να το παραδεχθεί, τη στιγμή που ολόκληρος ο κόσμος, κοινοβούλια, διεθνώς, εκφράζουν την καταδίκη;», διερωτήθηκε ο Ιωάννης Κασουλίδης.

Η σημερινή ημέρα, είπε, είναι αφιερωμένη στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Είναι ζωτικής σημασίας και ανάγκη η διατήρηση της μνήμης, αλλά και η «ανάγκη δικαίωσης και αποκατάστασης αυτής της μνήμης για όσους (Έλληνες του Πόντου) χάθηκαν τόσο άδικα σε εκείνη την σκοτεινή περίοδο της ιστορίας μαζί με τους Αρμένιους και τους Ασσύριους, δηλαδή με όλους τους χριστιανούς, και μάλιστα τώρα, σε μια περίοδο που ξαναβλέπουμε να ξαναγεννιέται η κακία και το μίσος με τη θέση όσων μιλούν για αλλόπιστους».

Στα αποκαλυπτήρια συμμετείχαν πολλά σωματεία, μεταξύ αυτών τα Σωματεία Επαναπατριζομένων Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά» και το Κέντρο Νεότητας «Παναγία Σουμελά».

Γιαννάκης Ομήρου: Η κυπριακή Βουλή δείχνει εμπράκτως συνεχή συμπαράσταση και αγωνίζεται για ευρύτερη αναγνώριση κάθε γενοκτονίας.

Στο ετήσιο μνημόσυνο Ποντίων, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Πάφου, ο Σύλλογος Ποντίων Πάφου και η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης, με την ευκαιρία της επετείου της Ημέρας της Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού στην Εκκλησία Αγίων Αναργύρων Πάφου μίλησε χθες ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι η αλληλεγγύη του κυπριακού και του ευρύτερου ελληνισμού προς άλλες εθνικές ομάδες που έπληξε και πλήττει ο τουρκικός σωβινισμός, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση και για την επιτυχή αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού στην Κύπρο, στο Αιγαίο, τη Θράκη.

«Η συνειδητή στράτευση σε αυτό τον αγώνα με κοινή και συλλογική δράση για αποτελεσματική αποκάλυψη του τουρκικού κινδύνου αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση και απαιτεί την υιοθέτηση και τη σταθερή εφαρμογή μιας μεγαλόπνοης πολιτικής».

Αναφερόμενος στη γενοκτονία των Ποντίων, ο Γ. Ομήρου είπε πως η Βουλή των Αντιπροσώπων, με ομόφωνη απόφαση της έχει καθιερώσει τη 19η Μαΐου ως ημέρα τιμής και μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Τον Απρίλιο του 2015, εξάλλου, το κυπριακό κοινοβούλιο προχώρησε νομοθετικά στην ποινικοποίηση της άρνησης κάθε γενοκτονίας και άλλων εγκλημάτων, ανεξάρτητα από το αν έχουν αναγνωριστεί και καταδικαστεί σε διεθνές επίπεδο, σε μια προσπάθεια να αποκαθιστά με ομόφωνες αποφάσεις ή ψηφίσματά του την ιστορική αλήθεια.

 

Η προσπάθεια αυτή συνιστά, είπε ο Γ. Ομήρου, έμπρακτη ένδειξη της συνεχούς συμπαράστασης και του αγώνα μας για ευρύτερη αναγνώριση κάθε γενοκτονίας. Επεσήμανε, τέλος, πως η Βουλή θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να πρωταγωνιστεί για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και για την αναγνώριση της από όλους τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς.

Οι φωτογραφίες του άρθρου είναι από την εκδήλωση στο Δήμο Γερίου. Παραχωρήθηκαν στο sigmalive.com από το Κέντρο Νεότητας «Παναγία Σουμελά».