Τσίπρας και Αγιο Ορος

Loading...


του ιεροκήρυκος αρχιμ. Δανιήλ Αεράκη
Όσοι και τον τόπο του Άθωνος τον βλέπουν τουριστικά, ιστορικά, πολιτιστικά ή καλλιτεχνικά, έχουν και αυτοί το δικαίωμα να τον επισκέπτωνται.

Οι κατοικούντες τον Αθωνα, οι εγκαταβιούντες Αγιορείτες μοναχοί, δεν μπορούν ν’ αποκλείσουν τον οποιονδήποτε και για οποιοδήποτε λόγο επισκέπτη.

• Άβατο είναι το Άγιον Όρος στις γυναίκες, και καλώς. Όλα τα μοναστήρια πρέπει να είναι άβατα, τα ανδρικά στις γυναίκες και τα γυναικεία στους άνδρες. Είναι τόπος προσευχής και ασκήσεως, και όχι τόπος προκλήσεων και σκανδαλισμού.

• Αλλ’ ενώ το Άγιον Όρος είναι άβατο στις γυναίκες, δεν είναι άβατο στους αθέους και απίστους και αμοραλιστές. Καί φυσικά μπορεί κάποιος άθεος να μαγνητισθή στην πίστι του Χριστού και της ’Ορθοδοξίας, ή κάποιος διεφθαρμένος να μετανοήση και να εξομολογηθή.

• Πάντως άλλο να είναι ένας άθεος, που κάνει ζημιά στον εαυτό του μόνο, και άλλο να είναι άθεος, που επιδιώκει να επιβάλλη την αθεία του σε μια χώρα Ορθόδοξη, καθώς και την ανήθικη ιδεολογία του.

• Ο κ. Τσίπρας είναι επίδοξος κυβερνήτης της ’Ορθοδόξου Ελλάδος. Όχι μόνο δεν πιστεύει στον Ιησού Χριστό και στη ζωή της Εκκλησίας, αλλ’ ο ίδιος ζη αντιχριστιανικά με τη σύντροφό του, με βάσι το «σύμφωνο συμβίωσης». Τα παιδιά του δε τα έχει αβάπτιστα. Καί οι ιδέες του είναι κομμουνιστικές ως προς τον Χριστιανισμό και την Εκκλησία.

• Αυτά όλα τα γνώριζαν οι Αγιορείτες. Καί ναί μεν την είσοδό του στο Άγιον Όρος δεν μπορούσαν να εμποδίσουν, αλλά μπορούσαν να μη τον υποδεχθούν με τόσες επισημότητες και θερμές εκδηλώσεις.

• Αν αληθεύη το καταγγελθέν και από τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβρό­σιο, ότι στις προπόσεις, στα κεράσματα, στα προγεύματα ή και στα γεύματα, οι συνδαιτη­μόνες του κ. Τσίπρα μοναχοί απέφυγαν να κάνουν την καθιερωμένη προσευχή, για να μη… προσβάλουν την αθεία του «υψηλού» επισκέπτη, τότε έχουμε προδοσία της ομολογίας. Στο κάτω-κάτω στο δικό τους σπίτι βρίσκονταν, όχι στο σπίτι του κ. Τσίπρα. Οφείλεται πάντως επίσημη εξήγησις.

• Αν πάλι αληθεύη, ότι η λίαν κολακευτική στο πρόσωπο του αθέου κ. Τσίπρα συμπεριφορά ολίγων ευτυχώς ηγουμένων, οφείλεται σε προσυμφωνία, ότι θα συμβάλη ο κ. Τσίπρας στα οικονομικά αιτήματα του Όρους, τότε μήπως έχουμε περίπτωσι «τριάκοντα αργυρίων»;

Οπωσδήποτε όμως έχουμε αντιΠαύλειο ενέργεια. Να τι παραγγέλλει ο απόστολος Παύλος: «Μη γίνεσθε ετεροζυγουντες απίστοις. Τις γαρ κοινωνία φωτί προς σκότος; Τις μερίς πιστού μετά απίστου;» (Β’ Κορ. στ´ 14,15).Ετικέτες