Στον απόηχο της πατριαρχικής επίσκεψης σε Σμύρνη και Έφεσο

Loading...


Με τη συμμετοχή πολλών πιστών και από την Ελλάδα (Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Θεσσαλονίκη κ.ά.),  πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα η επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου επ’ ευκαιρία του εορτασμού του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Ιδιαίτερης βαρύτητας θεωρήθηκε η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη μέσα στα ερείπια της βασιλικής της Θεοτόκου στην Έφεσο, όπου το 431 μ.Χ. συνήλθε η Τρίτη Οικουμενική Σύνοδος.

Τόνισε μεταξύ άλλων ότι εύχεται και προσεύχεται η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος (ΑΜΣ), η οποία θα συνέλθει από 16-26 Ιουνίου στην Κρήτη, να ανοίξει νέα θύρα για την πορεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αναφέρθηκε στην ενότητα των Εκκλησιών, θυμίζοντας ότι η επικείμενη ΑΜΣ στην Κρήτη θα είναι η πρώτη, μετά το 787 μ.Χ. και το σχίσμα που ακολούθησε μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Είπε σχετικά στην ομιλία του: «Ήλθομεν εδώ στην Έφεσο διά να εμπνευσθώμεν και να λάβωμεν φωτισμόν, ώστε εις την Κρήτην και ημείς προσωπικώς ως έχοντες τον πρώτον λόγον και την ευθύνην να εύρωμεν χάριν και έλεος και θείαν βοήθειαν προς επιτυχίαν του ιερού Συνοδικού έργου». Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπεραμύνθηκε του δόγματος και της παράδοσης της Εκκλησίας, επεσήμανε όμως ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει σήμερα να δει τα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου και να εκπέμψει λόγο παρηγορητικό σε όλη την ανθρωπότητα.

Πέρα απ’ τα καθαρώς θρησκευτικά και δογματικά ζητήματα, ιδιαίτερα ευχαριστημένος μετά την πατριαρχική επίσκεψη έμεινε και ο δήμαρχος της Εφέσου (Σελτσούκ), Dahi Zeynel Bakıcı, ο οποίος προσδοκά η έλευση του Πατριάρχη των Ορθοδόξων να προσελκύσει ακόμη περισσότερους τουρίστες, κυρίως από την Ελλάδα και τη Ρωσία.