Π. Μπαλτάκος στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: Γιατί συνεργάζομαι με τον Γ. Καρατζαφέρη

Loading...


Συνέντευξη στον Γιώργο Θεοχάρη

Ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, Παναγιώτης Μπαλτάκος, σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους συνεργάζεται με νέο πολιτικό φορέα και τον Γιώργο Καρατζαφέρη, μιλά για τη Νέα Δημοκρατία, την Εκκλησία και τις Ενοπλες Δυνάμεις σε σχέση με την πολιτική.

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε:

– κ. Γενικέ, πως προέκυψε η συνεργασία σας με τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη;
«Υπήρχε και υπάρχει άμεση και αδήριτη ανάγκη συνεργασίας των εθνικών δυνάμεων. Ανάγκη ενότητας των εθνικών δυνάμεων. Εθνικής ενότητας. Ο κ. Καρατζαφέρης ανήκει αναμφισβήτητα στον χώρο αυτό. Τον εθνικό –πατριωτικό χώρο. Τα διαπιστευτήρια του για την Ορθοδοξία τα έχει δώσει προ πολλού. Από την άλλη μεριά , είχα δηλώσει κατ επανάληψιν ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ενός αμιγώς δεξιού κόμματος. Η Νέα Δημοκρατία έχει μεταβληθεί πια σε ένα δυτικοστραφές κεντρώο μόρφωμα με διασυνδέσεις μη Ορθόδοξες. Τα Ορθόδοξα χαρακτηριστικά έχουν εκλείψει, πλέον, από το κόμμα αυτό. Όχι στην βάση. Στην ηγεσία. Για αυτό, θεώρησα απαραίτητη την συνεργασία με τον κ.Καρατζαφέρη, έτσι ώστε να επιτύχουμε  την δημιουργία ενός αμιγώς Πατριωτικού -Ορθόδοξου κόμματος».

– Τι το καινούργιο πρεσβεύει το κόμμα σας;
«Δεν πρεσβεύουμε απολύτως τίποτα καινούριο. Αυτό είναι έργο των ΄΄προοδευτικών’’. Εμείς άλλα πιστεύουμε. Η διατήρηση των ηθών και εθίμων του λαού μας , η διαφύλαξη της Ορθόδοξης παράδοσης μας, η αποφυγή της πολιτιστικής μας συγχώνευσης στο καθολικό-προτεσταντικό χωνευτήρι της Δυτικής Ευρώπης, είναι οι προτεραιότητες μας. Η Ελλάδα είναι Βυζάντιο, όχι Δυτική Ευρώπη. Πολιτικά μπορεί να ανήκει στην Δύση, αλλά πολιτιστικά είναι η πρωτεύουσα και προεξάρχουσα χώρα της Ορθόδοξης Ανατολής. Αυτό θέλουμε να διαφυλάξουμε, όχι να φέρουμε κάτι νέο, επειδή το νέο θα είναι ξενόφερτο όχι δικό μας. Το νέο ας το φέρουν το ΠΟΤΑΜΙ και η ΝΔ».

– Οι προσδοκίες σας από τη νέα κίνηση σας;
«Εμείς θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να έχουμε στην Βουλή τέτοια εκπροσώπηση, ώστε η ΝΔ να είναι υποχρεωμένη να συγκυβερνήσει μαζί μας. Αν αυτό γίνει, τότε εμείς θα δίνουμε τον ρυθμό στην ΝΔ, όχι η κεντρώα ηγεσία της. Αν θα πετύχουμε η όχι μόνο ο θεός το ξέρει.« ….καθάπερ ηλπίσαμεν επί σε΄΄».

-Με το εγχείρημα αυτο να θεωρήσουμε οτι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής σας στη ΝΔ;
«Δεν μετακινηθήκαμε εμείς. Η ΝΔ μετακινήθηκε. Εμείς ό,τι γεννηθήκαμε, ό,τι γαλουχηθήκαμε, ό,τι κατηχηθήκαμε, αυτό θα συνεχίσουμε εως θανάτου. Ήμουν στην ΝΔ από το 1977. Αν επανέλθει στα νάματα του Αβέρωφ θα επέστρεφα ευχαρίστως. Αλλιώς όχι».

– Με Εκκλησία και Ενοπλες Δυνάμεις πως ειναι οι σχέσεις και αν θεωρείται εφικτό να διείσδυσετε με την πολιτική κίνηση σας.
«Δεν μπορείς να διεισδύσεις εκεί που ανήκεις. Ο γιός μου είναι αξιωματικός των ΟΥΚ. Εγώ είμαι στην εκκλησία από μικρό παιδί. Που να διεισδύσουμε; Στο σπίτι μας; Επιπλέον η εκκλησία είναι χώρος λατρείας, όχι χώρος πολιτικός. Δεν προσφέρεται για πολιτική διείσδυση, ούτε πολιτική εκμετάλλευση. Μόνο ο άρχων του κόσμου τούτου θα ήθελε κάτι τέτοιο…».