Πρώην Πράγας Χριστόφορος προς Φθιώτιδος Νικόλαο: Να προσεύχεστε για την δοκιμαζόμενη Εκκλησία της Τσεχίας

Loading...


Τις ευχαριστίες του προς τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος Νικόλαο εκφράζει με επιστολή του ο πρώην Πράγας κ. Χριστόφορο μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην μητροπλιτική περιφέρεια.  

Αναλυτικά αναφέρει: 

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Φθιώτιδος κ. Νικόλαε.

Με την Χάρη του Θεού επέστρεψα στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Tesov, ύστερα από την σύντομη επίσκεψή μου για Πανεπιστημιακές μου υποχρεώσεις στην Αθήνα, αλλά και στην πόλη της Λαμίας, η οποία εόρταζε τόσο την προστάτιδά της Παναγία όσο και μαζί με ολόκληρη την Ελλάδα την Εθνική επέτειο για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό.

Η επίσκεψή μου στην Επαρχία σας , θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μου για πάντα αφού η συγκίνηση της συναντήσεως και συναναστροφής μου μαζί Σας έπειτα από τόσα χρόνια, υπήρξε μεγάλη.

Σας γνώρισα ως Διευθυντή του Θεολογικού Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας, στο οποίο διέμενα κατά τα χρόνια των σπουδών μου στην Ελλάδα και από τότε σας θαύμαζα για την πίστη Σας, για την ταπείνωσή Σας, για τον αδαμάντινο χαρακτήρα Σας, για την σοφία Σας και τα τόσα άλλα χαρίσματα που Σας κοσμούσαν.

Είναι βέβαιο πως όσοι φοιτητές είχαν την ευλογία από το Θεό να Σας έχουν Διευθυντή στο Οικοτροφείο, θα Σας θυμούνται όπως και εγώ, με αισθήματα σεβασμού, τιμής και αγάπης. Θα θυμούνται με νοσταλγία τις πνευματικές συζητήσεις μαζί Σας και τις πολύτιμες συμβουλές προς τον καθένα. Οι Φοιτητές, ιδιαιτέρως οι προερχόμενοι από το εξωτερικό είναι αδύνατον να Σας ξεχάσουν, αφού χάρη στη δική Σας προθυμία και βοήθεια κατόρθωσαν να μάθουν την ελληνική γλώσσα και στη συνέχεια να σπουδάσουν την Ιερά Επιστήμη της Θεολογίας.

Όλα αυτά, αλλά και το σπουδαίο έργο Σας στις διάφορες επιτελικές θέσεις που Σας ανέθεσε κατά καιρούς η Εκκλησία, τα εκτίμησε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και Σας κατέστησε Μητροπολίτη Φθιώτιδος.

Η για πρώτη φορά επίσκεψή μου στην Επαρχία Σας, με άφησε έκπληκτο για το τεράστιο και πολυεπίπεδο έργο που έχετε επιτελέσει, μέσα σε λίγα χρόνια και μάλιστα σε μια περίοδο που η αγαπημένη μας Ελλάδα, διέρχεται τεράστια οικονομική κρίση.

Το πνευματικό και διοικητικό κέντρο, ένα μεγαλειώδες έργο, που δεν έχω συναντήσει πάλι και ίσως να είναι και το μοναδικό στην Ελλάδα, είναι καρπός και έμπνευση δική Σας. Εκεί στεγάζονται όλες σχεδόν οι δομές της Μητροπόλεώς Σας, τα γραφεία, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός, αμφιθέατρο χωρητικότητας 400 ατόμων, ξενώνας φιλοξενίας, βιβλιοθήκη με χιλιάδες βιβλία και όσα άλλα, όλα σε ένα σύγχρονο και άνετο κτίριο.

Εκτός όμως των ποικίλων δράσεών Σας, τα οποία γνωρίσαμε από κοντά και αισθανθήκαμε περήφανοι για το έργο Σας, η επίσκεψή μας στην Επαρχία Σας οδήγησε τα βήματά μας και στο ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας της επονομαζομένης «Αγάθωνος», όπου εκτός από το θαυματουργικό εικόνισμα της Παναγίας, προσκυνήσαμε και το επί 25 έτη άφθαρτο σκήνωμα του Γέροντος Βησσαρίωνος. Πραγματικά, πρόκειται για ένα θαυμαστό γεγονός και αποτελεί σημάδι αγιότητος του μακαριστού γέροντος, όπως διαβάσαμε και στα σχετικά βιβλία που μου δώρισαν ο άγιος Καθηγούμενος και η συνοδεία του.

……..

Επέστρεψα λοιπόν στην χώρα μου, πλούσιος από τις αναμνήσεις που ζωντάνεψε η συνάντησή μου μαζί Σας και από τα όσα έζησα πλησίον Σας. Σας ευχαριστώ για όσα κάνατε για μένα και να γνωρίζετε πως η εκτίμηση, ο σεβασμός και η αγάπη μου προς το πρόσωπό Σας είναι τεράστια. Από το ταπεινό κελί μου στη μακρινή Τσεχία θα προσεύχομαι για εσάς και τον λαό της επαρχίας Σας. Θα προσεύχομαι να Σας ενισχύει ο Δωρεοδότης Κύριός μας στην Θεοφιλή Ποιμαντορία Σας.

Παρακαλώ και εσάς να προσεύχεστε για την ελαχιστότητά μου και για την δοκιμαζόμενη Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας, η οποία πρέπει να συνεχίσει το έργο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, πάντοτε υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως.

Επ’ ευκαιρία των Σεπτών Παθών και της Λαμπροφόρου Αναστάσεως εύχομαι ολόψυχα υγεία, μακροημέρευση και ο Αναστάς Κύριος να αναστήσει και την δοκιμαζόμενη Ελλάδα και την Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ-ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!

† ο πρώην Πράγας Χριστοφόρος Ετικέτες